Βρετανία: Φαβορί η Λιζ Τρας μετά την «προδοσία» του Ρίσι Σούνακ στον Μπόρις Τζόνσον

Η Λιζ Τρας μπορεί να μην ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς τον αγώνα για την κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον, όμως πλέον κύκλοι του Συντηρητικού Κόμματος -ακόμα κι άτομα που την πολέμησαν- θεωρούν πως είναι το φαβορί για την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Η υπουργός Εξωτερικών αρχικά ξεκίνησε με μικρή υποστήριξη ανάμεσα στο κόμμα της, καθώς αρκετοί την θεωρούσαν «γραφική» για να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Παρόλα αυτά, επειδή ποτέ δεν αμφισβητήθηκαν οι ικανότητες της παρέμεινε στο «παιχνίδι», μέχρι που έφτασε την τελική δυάδα που θα αναμετρηθεί για την καρέκλα του Τζόνσον μαζί με τον Ρίσι Σούνακ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters λοιπόν, θα κοστίσει πολύ ακριβά στον πρώην υπουργό Οικονομικών -και νυν υποψήφιο- το γεγονός ότι «άδειασε» τον Τζόνσον και «πρόδωσε» την εμπιστοσύνη του, όταν αποφάσισε να παραιτηθεί για να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση του πρώην ηγέτη των Τόρις.

«Ήταν από τους λίγους που δεν κόλλησαν το μαχαίρι στον Μπόρις και νομίζω ότι αυτό μετράει στην κρίση κι άλλων», λέει για την Λιζ Τρας ο Πολ Ντόναχι από το Σάντερλαντ, ο οποίος είχε στηρίξει άλλον υποψήφιο στις πρώτες ψηφοφορίες.

«Νομίζω πως θα είναι περισσότερο μια ψήφος κατά του Ρίσι, κάτι που είναι λυπηρό», λέει για τον Σούνακ ένα άλλο μέλος των Συντηρητικών, ο Άντονι Μούλεν.

Τρας και Σούνακ έχουν ανταλλάξει «καρφιά» ιδιαίτερα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για φοροελαφρύνσεις. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε χαρακτηρίσει «παρήγορα παραμύθια» τα σχέδια της Λιζ Τρας για άμεσες φοροελαφρύνσεις, ενώ η υπουργός Εξωτερικών είχε αποκαλέσει τον Ρίσι Σούνακ «σοσιαλιστή» του οποίου τα σχέδια θα οδηγήσουν τη Βρετανία σε ύφεση.

Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, η Λιζ Τρας θα γίνει η τρίτη πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά τις Μάργκαρετ Θάτσερ και Τερέζα Μέι.