Βρετανία: Κοινοβουλευτική έρευνα σε βάρος του Τζόνσον για τα κορονοπάρτι

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Μπόρις Τζόνσον για τα πάρτι που έκανε ή συμμετείχε την περίοδο που η Βρετανία ήταν σε lockdown, καθώς το κοινοβούλιο ξεκίνησε νέα έρευνα εις βάρος του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι βουλευτές της Βρετανίας θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας σκόπιμα παραπλάνησε τις αρχές και την κοινή γνώμη, ώστε να αποφύγει τις ευθύνες, για το γεγονός ότι παραβίασε τον νόμο.

Έτσι, οι βουλευτές ενέκριναν την πρόταση για την παραπομπή του ζητήματος σε κοινοβουλευτική επιτροπή που θα αποφανθεί εάν οι αρνήσεις του Τζόνσον αναφορικά με την παραβίαση του lockdown συνιστούν «περιφρόνηση» της Βουλής των Κοινοτήτων, στον απόηχο του επακόλουθου προστίμου που του επιβλήθηκε από την αστυνομία για παραβίαση των κανονισμών.

Μάλιστα, όπως αναμετέδωσε το ΑΠΕ, η συγκεκριμένη πρόταση εγκρίθηκε χωρίς καμία αντίρρηση, αφού η κυβέρνηση εγκατέλειψε την προσπάθεια να καθυστερήσει την έκδοση απόφασης αναφορικά με τη διενέργεια ή όχι της σχετικής έρευνας.

Σταματούν οι ανακοινώσεις για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ

Λίγη ώρα νωρίτερα, η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε πως δεν θα κάνει άλλες ανακοινώσεις για τα πάρτι του Μπόρις Τζόνσον, μέχρι να πραγματοποιηθούν οι εκλογές της 5ης Μαΐου.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, σε πολλές περιφέρειες της Βρετανίας θα διεξαχθούν στις 5 Μαΐου τοπικές εκλογές, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμο τεστ για τους Συντηρητικούς αφού το αποτέλεσμά τους θα ερμηνευτεί ως ένδειξη της ζημιάς που προκάλεσε στο κόμμα το λεγόμενο σκάνδαλο «partygate».

Οι έρευνες λοιπόν, θα συνεχιστούν κατά την προεκλογική περίοδο, όμως «λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται στις ενημερώσεις πριν από τη διεξαγωγή τους δεν θα παράσχουμε περαιτέρω ενημερώσεις μέχρι τις 5 Μαΐου» ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής αστυνομίας σε ανακοίνωση που έστειλε μέσω e-mail.