Βρετανία: Ουρές σε κάποια εκλογικά κέντρα. Ψήφισαν οι επικεφαλής των κομμάτων

Σημαντική είναι από νωρίς το πρωί η προσέλευση στις κάλπες, στα εκλογικά κέντρα της χώρας. Σε κάποια εκλογικά κέντρα του Λονδίνου, αλλά και σε άλλες πόλεις όπως το Κέιμπριτζ, το Μάντσεστερ, το Κάντερμπερι, έχουν αναφερθεί ουρές και αναμονή μέχρι μίας ώρας, κάτι που ενισχύει την πρόβλεψη για μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις σημερινές εκλογές.

Σε εκλογική περιφέρεια της Σκοτίας ανακοινώθηκε από τις αστυνομικές αρχές ότι διεξήχθη ελεγχόμενη έκρηξη κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν εντοπίστηκε μία ύποπτη συσκευή κοντά σε ένα εκλογικό κέντρο. Οι ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι σε αυτό το εκλογικό κέντρο έχουν μεταφερθεί σε άλλο και η εκλογική διαδικασία διεξάγεται ομαλά.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 10.00 το βράδυ, οπότε αναμένεται το αποτέλεσμα του Exit Poll, που θα δώσει την πρώτη εικόνα, προβλέποντας ποιο θα είναι το αυριανό τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι αρχηγοί των κομμάτων προσήλθαν ήδη στην κάλπη για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, επέλεξε να μην ψηφίσει στην περιφέρεια ‘Αξμπριτζ, όπου ο ίδιος είναι υποψήφιος, αλλά στην περιφέρεια Σίτι του Λονδίνου και Ουέστμινστερ, όπου οι Συντηρητικοί διεκδικούν την έδρα με οριακό αποτέλεσμα. Στο τελευταίο του μήνυμα, χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη των πολιτών για να ξεκαθαρίσει το θέμα του Brexit πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κάλεσε τους Βρετανούς να «ταρακουνήσουν το κατεστημένο και να ψηφίσουν για την ελπίδα».

Το πρώτο αποτέλεσμα αναμένεται γύρω στις 23.00 από εκλογικές περιφέρειες του Σάντερλαντ και του Νιούκαστλ. Στη 1.00 αναμένεται με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα στα προπύργια των Εργατικών (Γουόρκινγκτον, Ντάρλινγκτον, Γουίγκαν), όπου μία νίκη του Συντηρητικού κόμματος θα θεωρηθεί ότι αυξάνει τις πιθανότητες για την κυβέρνηση να πετύχει τον στόχο της για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Γύρω στις 4.30 θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα στην περιφέρεια του ‘Αξμπριτζ, όπου είναι υποψήφιος ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ενώ μέχρι τις 7.00 το πρωί της Παρασκευής θα είναι ξεκάθαρο ποιος θα ζητήσει από την Βασίλισσα την άδεια να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς θα έχουν απομείνει ελάχιστες έδρες όπου θα εκκρεμεί το αποτέλεσμα, ή ενδεχομένως θα χρειάζεται να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

-Ad-