Britain's Chancellor of the Exchequer Rishi Sunak visits the headquarters of Octopus Energy in London, Monday Oct. 5, 2020. They visited the startup company to promote the company's plan to create 1,000 new technology jobs across sites in London, Brighton, Warwick and Leicester, and a new tech hub in Manchester. (Leon Neal/Pool via AP)

Βρετανία: Την ασφάλεια για τη χώρα θα προτάξει στην πρώτη του προεκλογική ομιλία ο Ρίσι Σούνακ για τις γενικές εκλογές

Η Βρετανία θα είναι πιο ασφαλής υπό τους Συντηρητικούς καθώς το έθνος εισέρχεται σε μια από τις πιο επικίνδυνες εποχές του, θα υποστηρίξει σήμερα Δευτέρα (13/5) ο Ρίσι Σουνακ, στην ομιλία του, καθώς ξεκινά την εκστρατεία του για τις γενικές εκλογές.

Σε μια σημαντική ομιλία, που εκθέτει το όραμά του για τα επόμενα πέντε χρόνια, ο πρωθυπουργός θα πει ότι η Βρετανία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ των Τόρις και των Εργατικών καθώς αντιμετωπίζει την «πιο επικίνδυνη αλλά και πιο μεταμορφωτική» περίοδο στην ιστορία.

Θα πει ότι κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων θα αλλάξει, με περισσότερες αλλαγές τα επόμενα πέντε χρόνια από ό,τι τα τελευταία 30, μέσω των αυξανόμενων απειλών για την ασφάλεια από κράτη όπως η Κίνα και η Ρωσία, η άνευ προηγουμένου μαζική μετανάστευση και η πρόοδος σε τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI ).

Ο βρετανός πρωθυπουργός θα απεικονίσει τον εαυτό του ως καλύτερο ηγέτη από τον Σερ Κιερ Σταρμερ, επισημαίνοντας το ρεκόρ του να οδηγεί το έθνος μέσα από οικονομικές κρίσεις και την πανδημία, ως απόδειξη ότι μπορεί να δώσει στη Βρετανία ένα πιο ασφαλές μέλλον ενόψει των γενικών εκλογών, που αναμένονται αυτό το φθινόπωρο. Ο πρωθυπουργός αναπτερώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τα στοιχεία, που έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,6% κατά το πρώτο τρίμηνο, τερματίζοντας την τεχνική ύφεση που καταγράφηκε στο τελευταίο εξάμηνο του 2023. Τα νέα ήταν ευπρόσδεκτα για τον Ρισι Σουνακ, ο οποίος προσπαθεί να ανακάμψει από την κατακρεούργηση στις τοπικές εκλογές, με μία από τις χειρότερες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ και μια δεύτερη αποστασία μετά τη μεταπήδηση της βουλευτού του Ντόβερ Νάταλι Ελφίκε στους Εργατικούς.

Θα χρησιμοποιήσει την ομιλία του τη Δευτέρα για να αναδείξει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δύο κομμάτων, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί την αποτυχία των Εργατικών να ανταποκριθούν στη δέσμευσή του να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας ως απόδειξη ότι οι Συντηρητικοί μπορούν να είναι πιο αξιόπιστοι όσον αφορά την προστασία του έθνους.

Ο πρωθυπουργός θα ορκιστεί να προστατεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο από τις απειλές πολέμου, την παγκόσμια αύξηση της μετανάστευσης και “εκείνους που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις κοινές μας αξίες και ταυτότητες”, σύμφωνα με την Downing Street.