Βρούτσης – Άτλας: «Κατά 21.640 αυξήθηκαν οι απονεμηθείσες συντάξεις το 2020»

Κατά 21.460 αυξήθηκαν οι απονεμηθείσες συντάξεις το πρώτο 9μηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει η πρώτη έκθεση του συστήματος «Άτλας», την οποία δημοσίευσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Στόχος του συστήματος «Άτλας», σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού, είναι η διαφανής απεικόνιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η ίδια έκθεση αναφέρει ως συγκεντρωτική εικόνα τα ακόλουθα:

α. τον αριθμό των νέων αιτήσεων για απονομή κύριας σύνταξης,

β. τον αριθμό των απονεμηθεισών κύριων συντάξεων,

γ. τον αριθμό των εκκρεμών κύριων συντάξεων και την εκτίμηση του κόστους τους ,

δ. την πορεία και τη δυναμική της ψηφιακής απονομής συντάξεων –”ΑΤΛΑΣ”.

Αναλυτικά ο κ. Βρούτσης αναφέρει τα εξής:

«H έκθεση που έχω την τιμή να παρουσιάσω σήμερα αποτελεί μία ακόμα θεσμική κατάκτηση του Υπουργείου Εργασίας με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και τη διαφανή απεικόνιση του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Η έκθεση του “ΑΤΛΑΣ” θα εκδίδεται και θα δημοσιεύεται υποχρεωτικά σε μηνιαία βάση παρουσιάζοντας κρίσιμα και σημαντικά στοιχεία του ασφαλιστικού συστήματος και του e-ΕΦΚΑ που μέχρι τώρα αποτελούσαν μόνιμο πεδίο αμφισβητήσεων, πολιτικών διενέξεων και κοινοβουλευτικού ελέγχου και δεν γνωρίζαμε κανένα από αυτά.

Συγκεκριμένα:

α. τον αριθμό των νέων αιτήσεων για απονομή κύριας σύνταξης,

β. τον αριθμό των απονεμηθεισών κύριων συντάξεων,

γ. τον αριθμό των εκκρεμών κύριων συντάξεων και την εκτίμηση του κόστους τους ,

δ. την πορεία και τη δυναμική της ψηφιακής απονομής συντάξεων –”ΑΤΛΑΣ”.

Η μηνιαία έκθεση “ΑΤΛΑΣ” έρχεται συμπληρωματικά της έκθεσης “ΗΛΙΟΣ”, για να φωτίσει και την τελευταία περιοχή του ασφαλιστικού, που μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστή.

Υπενθυμίζω ότι την 1η Ιουνίου του 2013, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η έκθεση “ΗΛΙΟΣ” με την οποία χαρτογραφήσαμε με απόλυτη ακρίβεια το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας!

Μάθαμε για πρώτη φορά τον αριθμό των συνταξιούχων της χώρας, τον αριθμό των συντάξεων, την μηνιαία και ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη και το πιο σημαντικό απ’ όλα εξαλείψαμε τις “μαϊμού” συντάξεις και κάθε μορφής παραβατικότητα για πάντα.

Σήμερα, μετά την ασφαλιστική μας μεταρρύθμιση (ν.4670/2020) και τη δημιουργία του e- ΕΦΚΑ (ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης), προχωράμε με γοργά βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ασφαλιστικού συστήματος με στόχο την απόλυτη εξυπηρέτηση του πολίτη και την αντιμετώπιση της τελευταίας παθογένειας, της καθυστέρηση της απονομής των συντάξεων.

Οι εκκρεμείς συντάξεις αποτελούν ένα πρόβλημα διαχρονικό που ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες τους ασφαλισμένους και του οποίου τα αίτια εστιάζονται στον κατακερματισμό, στην πολυπλοκότητα, στα ειδικά καθεστώτα και στην πολυνομία του ασφαλιστικού μας συστήματος σε συνδυασμό με την απουσία κατάλληλων λογισμικών για να το υποστηρίξουν.

Σήμερα, βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους αυτής της παθογένειας και την αισιοδοξία μας την αντλούμε από 4 σημαντικά επιτεύγματα:

  • την μεγάλη μεταρρύθμιση που πετύχαμε στις 23 Ιουλίου 2020 με την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της ψηφιακής απονομής συντάξεων- “ΑΤΛΑΣ”, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
  • την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ν.4670/2020 με την οποία συντελέστηκε η απλοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος και η αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα. Με το νέο απλό, λιτό και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα καταργήθηκε η ετήσια εκκαθάριση των μη μισθωτών και εξαλείφθηκαν η πολύμηνη καθυστέρηση που οφειλόταν σε αυτήν.
  • την οργανωτική ανασυγκρότηση και αναδιάρθρωση όλων των υπηρεσιών απονομής του e-ΕΦΚΑ και την ενίσχυσή τους τόσο με την αξιοποίηση έμπειρου προσωπικού όσο και με την εκπαίδευση νέου.
  • την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων στις εφαρμογές απονομής συντάξεων που παραλάβαμε.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της απονομής μέσω του συστήματος “ΑΤΛΑΣ” ολοκληρώνεται στο τέλος του 2021 σύμφωνα με το πλήρες χρονοδιάγραμμα που έχουμε παρουσιάσει. Στόχος μας είναι, καθώς οι νέες συντάξεις θα απονέμονται ψηφιακά, ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων συνεχώς να φθίνει μέχρι την πλήρη εξάλειψή τους.

Μέσα από την 1η έκθεση “ΑΤΛΑΣ” μπορεί κάποιος να διακρίνει 3 κρίσιμα σημεία:

  • Την ποσοστιαία αύξηση της απονομής των συντάξεων από το Α’ εξάμηνο του 2020.
  • Το ρεκόρ σε απόλυτο νούμερο των απονεμηθεισών συντάξεων τον Σεπτέμβριο του 2020, ήτοι 19.632 συντάξεις.
  • Την αύξηση κατά 21.461 των απονομών συντάξεων (109.552 το πρώτο εννεάμηνο του 2020, έναντι 88.091 το αντίστοιχο διάστημα του 2019) παρά την υστέρηση που προκάλεσαν οι επιπτώσεις του περιορισμού λόγω της πανδημίας στην προσέλευση του προσωπικού (Μάρτιος-Μάιος 2020).

Και κάτι ακόμα, ιδιαίτερα σημαντικό.

Μετά την παρουσίαση της μηνιαίας έκθεσης ΑΤΛΑΣ, κανείς στο μέλλον δεν θα μπορέσει να αποκρύψει τον αριθμό αιτήσεων συνταξιοδότησης καθώς αυτές θα καταχωρούνται αμέσως με ημερομηνία υποβολής της αίτησης και όχι σε μεταγενέστερο χρόνο όπως συνέβαινε.

Κανείς στο μέλλον δεν θα ξαναρωτήσει ούτε θα μπορεί να αμφισβητήσει τα κρίσιμα αυτά στοιχεία του ασφαλιστικού συστήματος.

Σε μηνιαία βάση θα βρίσκονται στους πολίτες, στους κοινωνικούς εταίρους και στους ερευνητές.

Η Έκθεση αυτή είναι αποτέλεσμα πολύμηνου σχεδιασμού, επίπονης προσπάθειας και συνεργασίας Υπουργείου και e-ΕΦΚΑ και κάθε μήνα θα εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία.

Κλείνοντας, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω το έμψυχο δυναμικό του e- ΕΦΚΑ για την εργώδη προσπάθειά του και τη Διοίκηση του e- ΕΦΚΑ για το σχεδιασμό και την οργάνωση της έκθεσης».

-Ad-