Βρυξέλλες: Εσπευσμένη αποχώρηση Ερντογάν – Χωρίς συμφωνία και νέος γύρος συζητήσεων

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφυγε άρον άρον από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Τούρκος πρόεδρος προβλεπόταν να συμμετάσχει σε συνέντευξη Τύπου, άλλα η τουρκική αυτοκινητοπομπή έφυγε άμεσα.

Ελλάδα, Τουρκία, πρόσφυγες χρειάζονται υποστήριξη

Την έναρξη ενός νέου γύρου συζητήσεων με την Τουρκία προανήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

«Είναι καλό που οι γραμμές επικοινωνίας μένουν ανοικτές και ενεργές» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κάνοντας επίσης λόγο για επικοδομητική επικοινωνία με την τουρκική πλευρά.

«Οι πρόσφυγες χρειάζονται υποστήριξη, η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη, η Τουρκία χρειάζεται επίσης υποστήριξη. Έχουμε διαφωνίες, μιλήσαμε απλά και ανοικτά και έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος» ανέφερε και πρόσθεσε ότι Ε.Ε. και Τουρκία θα συζητήσουν για τη διμερή συμφωνία του 2016 η οποία όπως τόνισε παραμένει σε ισχύ. «Συζητήσαμε για το πώς θα υλοποιήσουμε τα κομμάτια που λείπουν από τη συμφωνία… Χαρτογραφήσαμε τις περιοχές όπου μπορούμε να εργαστούμε».

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως η ευρωπαϊκή πλευρά ξεκαθάρισε στον Τούρκο πρόεδρο πως «την προσήλωση να προχωρήσουμε στη βάση της αμοιβαιότητας». Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του τουρκικού πρακτορείου Anadolu για αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική πλευρά παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο και χρησιμοποιεί δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες κατά των προσφύγων και των μεταναστών, η Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν χαρακτήρισε «απολύτως απααράδεκτη κάθε χρήση υπερβολικής βίας. Η αντίδραση των αρχών πρέπει να είνα ανάλογη και αυτό είναι ξεκάθαρο. Είναι σημαντικό για εμάς τα ευρωπαϊκά σύνορα να μείνουν σεβαστά και να είναι σεβαστές και οι ευρωπαϊκές θεμελιώδεις αρχές για παράδειγμα όσον αφορά στο αίτημα για παροχή ασύλου» πρόσθεσε.

Παράλληλα, οι Πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Τουρκίας συμφώνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες, στη δημιουργία μιας ομάδας τεχνικού πολιτικού διαλόγου υπό τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορρέλ και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, με αντικείμενο να εξηγήσει τις διαφορετικές ερμηνείες επί της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό του 2016, και να εντοπίσει σημεία που δεν έχουν εφαρμοστεί, αποκλίσεις και παραλείψεις σε όλες τις σχετικές πρόνοιες.

Από την πλευρά του, ο Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και πρώτο βήμα στενών επαφών, που θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες και στο επίπεδο του Προέδρου Ερντογάν, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από το μεταναστευτικό και την διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Αναλυτικά, μετά το πέρας της συνάντησης ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως “ήταν σημαντικό να ανταλλάξουμε απόψεις” για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και την εφαρμογή της δήλωσης του 2016. Σημείωσε ότι “μοιραστήκαμε τις διαφορετικές απόψεις μας σε σχέση με την εφαρμογή του της δήλωσης” και “ξεκαθαρίσαμε μια σειρά θέσεις (διαφορετικές ερμηνείες) για τη συμφωνία”

Όπως εξήγησε, η πλευρά της ΕΕ επικαιροποίησε τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί και δεσμευθεί σε προγράμματα για τους πρόσφυγες και τόνισε ότι συζητήθηκε και η ασφάλεια της περιοχής , ειδικά στη Συρία, με την πλευρά της ΕΕ να μεταφέρει τις ανησυχίες της για την ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης στην Ιντλίμπ και τα σύνορα με τη Συρία.

Ο Σάρλ Μισέλ τόνισε ότι έγινε συζήτηση και για άλλα θέματα της σχέσης ΕΕ- Τουρκίας και αποφασίστηκε η εντολή στην ομάδα εργασίας υπό τον Μπορρέλ, ώστε οι δύο πλευρές να εργαστούν για να αποκτήσουν την ίδια ανάγνωση.

Σημείωσε δε ότι θα ενημερώσει τα Κράτη Μέλη για τα σημερινά αποτελέσματα, όπως τα είχε συμβουλευτεί και πριν τη συνάντηση. Τόνισε ότι η ΕΕ θα διατηρήσει τον πολιτικό διάλογο με τον Ερντογάν, και πως το σημερινό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα σε καλή κατεύθυνση και “θα προχωρήσουμε και άλλο στο μέλλον”.

-Ad-