Wanda Rutkiewicz: Ποια είναι και γιατί την τιμάει σήμερα η Google

Wanda Rutkiewicz: Το σημερινό Google doodle είναι αφιερωμένο στην Πολωνή Wanda Rutkiewicz, την πρώτη γυναίκα στον κόσμο που κατέκτησε την κορυφή του όρους Κ2.

Wanda Rutkiewicz: «Λάτρεψα τη σωματική άσκηση, τον καθαρό αέρα, την συντροφικότητα και τον ενθουσιασμό», έγραψε η Πολωνή ορειβάτισσα Βάντα Ρουτκίεβιτς (Wanda Rutkiewicz ). Μια ημέρα σαν τη σημερινή, στις 16 Οκτωβρίου του 1968, πάτησε την κορυφή του Έβερεστ. Έγινε έτσι η τρίτη γυναίκα στον κόσμο και η πρώτη στην Ευρώπη που κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή του πλανήτη.

Ανάμεσα στα επιτεύγματά της ξεχωρίζει φυσικά η κατάκτηση του Κ2 (υψηλότερη κορυφή της οροσειράς του Καρακορούμ), που είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό στη Γη μετά το Έβερεστ με ύψος 8.611 μέτρα. Δέκα χρόνια μετά το Έβερεστ, η Wanda Rutkiewicz ανέβηκε στο Κ2 χωρίς να χρησιμοποιήσει συμπληρωματικό οξυγόνο. Δύο από τους ορειβάτες της ομάδα της χάθηκαν τότε στην κάθοδο από το Κ2, αλλά η ίδια θα συνέχιζε να κυνηγά τα όνειρά της.

Δίκαια λοιπόν χαρακτηρίστηκε ως μια από τις σημαντικότερες γυναίκες στην ιστορία της ορειβασίας και γι’ αυτόν το λόγο η Google της αφιερώνει το σημερινό Doodle.

Γεννημένη στις 4 Φεβρουαρίου του 1943 σε μια πολωνική οικογένεια στο χωριό Πλούνγκε (τώρα αποτελεί μέρος της Λιθουανίας), η Wanda Rutkiewicz σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Βρότσλαβ. Ανακάλυψε το πάθος της για αναρρίχηση κατά τύχη, αφού η μοτοσικλέτα της ξέμεινε από καύσιμα το 1961. Ένας από τους ανθρώπους που σταμάτησαν να την βοηθήσουν, την κάλεσε να ανέβει μαζί του στα όρη Φάλκον.

Η Rutkiewicz δημοσίευσε βιβλία και παρήγαγε ντοκιμαντέρ για τις αναρριχήσεις της. Υποστήριξε και οργάνωσε πολλές γυναικείες αποστολές ορειβασίας. Το 1990 ανακοίνωσε τον στόχο της για αναρρίχηση σε οκτώ κορυφές πάνω από 8.000 μέτρα, μέσα σε διάρκεια ενός έτους. Ένα πρόγραμμα που αποκαλούσε «καραβάνι των ονείρων». Αν και δεν ολοκλήρωσε τη συγκεκριμένη αποστολή (πέθανε στις 13 Μαΐου 1992), η Wanda Rutkiewicz συνέχισε να εμπνέει γενιές ορειβατών ώστε να ακολουθήσουν τα βήματά της.