Washington Post: Οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν συμφωνία τελεσίγραφο σε Ισραήλ – Χαμάς

Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές εάν η ανακάλυψη των έξι ομήρων θα καθιστούσε περισσότερο ή λιγότερο πιθανό ότι το Ισραήλ και η Χαμάς θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πολύμηνη πίεση του προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων αποκτά μια άλλη διάσταση, καθώς την Κυριακή οι ισραηλινές δυνάμεις ανέσυραν τα πτώματα έξι ομήρων, συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινομερικανού Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν.

Σύμφωνα με την Washington Post, oι Ηνωμένες Πολιτείες συνομιλούν με την Αίγυπτο και το Κατάρ για το περίγραμμα μιας τελικής συμφωνίας «take it or leave it» που σκοπεύουν να παρουσιάσουν στα εμπλεκόμενα μέρη τις επόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για μια συμφωνία που, εάν οι δύο πλευρές δεν την αποδεχτούν, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος των διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να το διαπραγματεύεστε αυτό. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει κάποια στιγμή», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ εργάζονταν για την τελική πρόταση, πριν βρεθούν νεκροί οι έξι όμηροι σε μια σήραγγα κάτω από την πόλη Ράφα στη νότια Γάζα.

«Αποτρέπει τη συμφωνία; Όχι. Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να προσθέσει ειδικό βάρος σε αυτή τη φάση», ανέφερε.

Οι Ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν ότι οι έξι όμηροι σκοτώθηκαν από τους απαγωγείς τους «λίγο πριν ανακαλυφθούν». Ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παρόμοια εκτίμηση, πιστεύοντας ότι και οι έξι όμηροι πυροβολήθηκαν στο κεφάλι και εκτελέστηκαν λίγο πριν ανακαλυφθούν τα σώματά τους.

Ο Μπάιντεν και οι κορυφαίοι βοηθοί του έχουν περάσει αρκετούς μήνες προσπαθώντας να φέρουν το Ισραήλ και τη Χαμάς σε μια συμφωνία που θα προέβλεπε την απελευθέρωση των εναπομεινάντων ζωντανών ομήρων με αντάλλαγμα παλαιστίνιους αιχμαλώτους και μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που ήλπιζαν ότι θα έθετε τις βάσεις για οριστικό τέλος του πολέμου. Ο διευθυντής της CIA, William J. Burns, ο υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, και ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Brett McGurk, είναι μεταξύ εκείνων που έχουν ταξιδέψει στην περιοχή πολλές φορές και συνεργάστηκαν με τους διαπραγματευτές του Κατάρ και της Αιγύπτου, για να προσπαθήσουν να βρουν μια συμφωνία.