Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Δημόσια Διοίκηση καλείται να επανακαθορίσει τον ρόλο της, να εκσυγχρονίσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και να αναβαθμίσει το είδος αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει.
Βασικοί μοχλοί για την επίτευξη των αρχών αυτών είναι η ενίσχυση της ανοιχτής και συμμετοχικής διακυβέρνησης, η συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών και λύσεων αλλά και η ενίσχυση της λογοδοσίας και της διαφάνειας στη Δημόσια Διοίκηση.
To «WeOpenGov» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τη Διεθνή Διαφάνεια-Ελλάς και εταίρους το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Ερευνητική Ομάδα Ψηφιακά Μέσα για Συμμετοχή (ΕΚΠΑ dmPart). Διαχειριστές επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund στην Ελλάδα είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.Τι είναι όμως το WeOpenGov; Το WeOpenGov: Δίκτυο Κοινωνίας Πολιτών – Δημόσιων Φορέων για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία ενός πανελλαδικού μόνιμου πλήρως λειτουργικού Δικτύου Φορέων για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση από την Κοινωνία των Πολιτών, Δημόσιους Φορείς, την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και τον Ιδιωτικό Τομέα κατά τα πρότυπα των Open Government Partnership (OGP) Multi-Stakeholder Forums.Επιπλέον, στοχεύει στη δημιουργία μιας δυναμικής και σταθερών σημείων επαφής μεταξύ Κυβέρνησης και Κοινωνίας των Πολιτών σε θέματα Ανοιχτής Διακυβέρνησης. Ενθαρρύνει τον διαρκή συντονισμό μεταξύ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών σε θέματα δημόσιας συμμετοχής, διαφάνειας και λογοδοσίας. Προωθεί ακόμη την απόκτηση γνώσεων και παιδείαςαπό όλα τα μέλη του Δικτύου σε θέματα Ανοιχτής Διακυβέρνησης και Πολυσυμμετοχικού Σχεδιασμού.
Φιλοδοξώντας να συνεισφέρει πολυδιάστατα και αποτελεσματικά στην εθνική προσπάθεια για Ανοιχτή Διακυβέρνης, Διαφάνεια και Ακεραιότητα, το πρόγραμμα WeOpenGov θα δημιουργήσει στα στελέχη όλων των εμπλεκόμενων μερών, κουλτούρα πολυσυμμετοχικότητας που είναι πολύτιμη για την αποτελεσματική υλοποίηση των Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση και κάθε Σχεδίου Δράσης. Ακόμη, από το έργο θα επωφεληθούν τουλάχιστον 100 στελέχη της Κοινωνίας των Πολιτών, της Δημόσιας Διοίκησης, μέλη Ακαδημαϊκής Κοινότητας και στελέχη Επιχειρήσεων που θα συνεργάζονται για να αναπτύσσουν κοινές δράσεις.
H Ανοικτή Διακυβέρνηση θεωρείται επίσης μια ευκαιρία για να εισαχθούν πιο αυτόνομοι και μακροπρόθεσμοι ανοιχτοί μηχανισμοί διαβούλευσης και συμμετοχής. Με βάση αυτές τις στρατηγικές κατευθύνσεις, το WeOpenGov στοχεύει στην ενίσχυση της δυνατότητας διαρκούς συντονισμού, συνεργασίας και διάδρασης των οργανώσεων μελών του Δικτύου μεταξύ τους, με δημόσιους φορείς, ερευνητές και εταιρείες στην χάραξη, εφαρμογή και παρακολούθηση δημόσιων πολιτικών σε θέματα Ανοικτής Διακυβέρνησης. Επιπλέον είναι θεμελιώδης η δημιουργία ενός αμοιβαίου αισθήματος εμπιστοσύνης μεταξύ της Κοινωνίας των Πολιτών, του ιδιωτικού τομέα, των ακαδημαϊκών φορέων και των φορέων χάραξης δημόσιας πολιτικής. Η ενεργή συμβολή των Μελών του WeOpenGov στον συν-σχεδιασμό τουλάχιστον 5 εμβληματικών δράσεων με δημόσιους φορείς και ερευνητές, σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα συνδημιουργίας όπως, ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, τα πρότυπα της OGP. Οι συγκεκριμένες δράσεις θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων δράσεων, να συμπεριληφθούν στο 5ο Σχέδιο Δράσης 2023-2025.
Η προώθηση των ανωτέρω δράσεων βασίζεται σε ένα πλαίσιο αρχών όπως η διαφάνεια, η διαβούλευση, η λογοδοσία και η αποκέντρωση. Αξιοποιώντας την τεχνολογία το έργο WeOpenGov ανταποκρίνεται στην ανάγκη των πολιτών για πληροφόρηση, για αξιοκρατία και για συμμετοχή στη διαδικασία διαμόρφωσης των αποφάσεων.
Περισσότερες πληροφορίες για το WeOpenGov μπορείτε να βρείτε παρακάτω:
Website: http://weopengov.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/WeOpenGov