Ξεκίνησαν οι πρώτες κλινικές δοκιμές εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Ξεκίνησαν οι πρώτες κλινικές δοκιμές του πρώτου εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα σε ασθενείς σε επτά χώρες. Το εμβόλιο, γνωστό ως BNT116, της BioNTech, έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC), της πιο κοινής μορφής της νόσου.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Οι πιθανότητες επιβίωσης είναι ιδιαίτερα χαμηλές για τους ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί.

Το νέο εμβόλιο δίνει εντολή στον οργανισμό να κυνηγήσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα – και στη συνέχεια τα εμποδίζει να επανέλθουν. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η ανοσολογική απόκριση του ασθενούς στον καρκίνο, ενώ τα υγιή κύτταρα παραμένουν ανέγγιχτα, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία.

Η κλινική δοκιμή φάσης 1 ξεκίνησε σε 34 ερευνητικά κέντρα σε επτά χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία και Τουρκία. Ο πρώτος ασθενής που έλαβε το εμβόλιο ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά, περίπου 130 ασθενείς– από πρώιμο στάδιο πριν από χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία, έως το τελευταίο στάδιο της νόσου ή τον υποτροπιάζοντα καρκίνο – θα λάβουν το εμβόλιο.

«Μπαίνουμε σε μια συναρπαστική νέα εποχή κλινικών δοκιμών ανοσοθεραπείας με βάση το mRNA για τη διερεύνηση της θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα», δήλωσε ο καθηγητής Siow Ming Lee, σύμβουλος ιατρός ογκολόγος στο University College London NHS Foundation Trust (UCLH), που ηγείται της κλινικής δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτή η τεχνολογία είναι η επόμενη μεγάλη φάση της θεραπείας του καρκίνου» σημείωσε.

Ο 67χρονος Janusz Racz, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε το εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαγνώστηκε τον Μάιο και αμέσως μετά ξεκίνησε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Ο Racz, ο οποίος ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη, είπε ότι το επάγγελμά του τον ενέπνευσε να λάβει μέρος στην κλινική δοκιμή. «Είμαι και εγώ επιστήμονας και καταλαβαίνω ότι η πρόοδος της επιστήμης – ειδικά στην ιατρική – βασίζεται στη συμμετοχή των ανθρώπων», δήλωσε.

Ο Racz ελπίζει ότι μόλις ολοκληρώσει τη θεραπεία του, θα ξεκινήσει και πάλι να τρέχει προκειμένου να συμμετάσχει στον Μαραθώνιο του Λονδίνου.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να προχωρήσουν στις φάσεις 2 και 3, και στη συνέχεια ελπίζουν ότι το εμβόλιο θα καταστεί πρότυπο φροντίδας σε παγκόσμιο επίπεδο, σώζοντας πολλούς ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σοκ! Ξυλοκόπησε οδηγό μετά από καβγά στο δρόμο
15 Ιανουαρίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Κρατείται ο 38χρονος που πιάστηκε να οδηγεί μεθυσμένος
15 Ιανουαρίου, 2025
Χάρης Δούκας: Επιστολές διαμαρτυρίας για το θέμα της ανακύκλωσης και των τελών ταφής απορριμμάτων
15 Ιανουαρίου, 2025
Σοκ σε πτήση: Επιβάτης πέθανε στον αέρα
15 Ιανουαρίου, 2025
Σοφία Βεργκάρα: Φήμες για ειδύλλιο με τον Λιούις Χάμιλτον
15 Ιανουαρίου, 2025
«Ζητώ ταπεινά συγγνώμη για το κακό που προκάλεσα», λέει ο 45χρονος που προκάλεσε το τροχαίο στα Χανιά
15 Ιανουαρίου, 2025
Final 8: Τη Δευτέρα η κλήρωση της τελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας
15 Ιανουαρίου, 2025
Η Xαμάς ενέκρινε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και την ανταλλαγή των ομήρων με το Ισραήλ
15 Ιανουαρίου, 2025
Γονείς για δεύτερη φορά ο Μουζουράκης και η Κόζαρη
15 Ιανουαρίου, 2025
Κάτια Δανδουλάκη: «Θα ήθελα να τελειώσει η ζωή μου πάνω σε μία σκηνή»
15 Ιανουαρίου, 2025