Houthi supporters raise a Hezbollah flag during an anti-Israel and anti-U.S. rally in Sanaa, Yemen, Friday, Sept. 27, 2024. (AP Photo/Osamah Abdulrahman)

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλου εναντίον του Ισραήλ

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν σήμερα την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλου εναντίον του Ισραήλ, η οποία προκάλεσε τον τραυματισμό 16 ανθρώπων. Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προσπάθησε να αναχαιτίσει “χωρίς επιτυχία” ένα “βλήμα” με προέλευση την Υεμένη.

Σε ανακοίνωσή τους οι Χούθι επεσήμαναν ότι έβαλαν εναντίον “στρατιωτικού στόχου του ισραηλινού εχθρού” στην περιοχή της Γιάφα με “υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Παλαιστίνη 2”.

Σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία πρώτων βοηθειών, από την επίθεση στη συνοικία Γιάφα του Τελ Αβίβ τραυματίστηκαν ελαφρά 16 άνθρωποι από τη θραύση τζαμιών, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι 3 ετών.

Στην ανακοίνωσή τους οι Χούθι ανέφεραν ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε σε απάντηση “στις σφαγές εναντίον του λαού της Γάζας” και “σε αντίποινα στην ισραηλινή επίθεση εναντίον της χώρας μας”.

Την Πέμπτη το Ισραήλ βομβάρδισε λιμάνια και την ενεργειακή υποδομή των Χούθι στην Υεμένη, σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.500 χιλιομέτρων νότια του ισραηλινού εδάφους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άνθρωποι, σύμφωνα με τους αντάρτες.

Τα πλήγματα αυτά πραγματοποιήθηκαν σε αντίποινα για την εκτόξευση πυραύλου από τους Χούθι, λόγω “της μερικής αναχαίτισης” του οποίου προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε σχολείο στη Ραμάτ Γκαν, κοντά στο Τελ Αβίβ, όπως εξήγησε ο ισραηλινός στρατός.

Οι περισσότερες επιθέσεις των Χούθι εναντίον του Ισραήλ έχουν αναχαιτιστεί ή έχουν προκαλέσει μόνο υλικές ζημιές. Όμως τον Ιούλιο ένας Ισραηλινός πολίτης σκοτώθηκε σε επίθεση με drone εναντίον του Τελ Αβίβ. Τότε το Ισραήλ είχε απαντήσει εξαπολύοντας πλήγματα εναντίον του λιμανιού της Χοντέιντα από τα οποία είχαν σκοτωθεί έξι άνθρωποι και είχαν προκληθεί σημαντικές ζημίες.

Παράλληλα οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, επιτίθενται τακτικά εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Το Newsique.gr συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ
11 Μαρτίου, 2025
Κουτσούμπας: Ό,τι κι αν κάνει η κυβέρνηση, η δίκαιη λαϊκή οργή δεν μπορεί να «νοθευτεί»
10 Μαρτίου, 2025
Κατρίνης: Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι μέρος του ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού
10 Μαρτίου, 2025
Ματ Ντέιμον για «Οδύσσεια»: «Τα γυρίσματα πάνε πολύ καλά»
10 Μαρτίου, 2025
Εθνική Ελλάδος: Με Καρέτσα οι κλήσεις του Γιοβάνοβιτς για τα playoffs του Nations League
10 Μαρτίου, 2025
Κρεμλίνο: «Κενές οι κατηγορίες της Δύσης περί ρωσικής δολιοφθοράς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ»
10 Μαρτίου, 2025
ΕΛ.ΑΣ: 265 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία την τελευταία εβδομάδα
10 Μαρτίου, 2025
Μακρόν: «Απροκάλυπτες ρωσικές προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας»
10 Μαρτίου, 2025
Κανάκης για Οικονόμου: «Δεν έχει ειπωθεί πιο απάνθρωπο σχόλιο απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία»
10 Μαρτίου, 2025
Στις 18 Μαρτίου η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τα εξοπλιστικά
10 Μαρτίου, 2025