Houthi honor guards carry coffins of fighters who were killed in the U.S.-led strikes on Yemen during a mass funeral in Sanaa, Yemen, Monday, June 3, 2024. (AP Photo/Osamah Abdulrahman)

Υεμένη: Οι Χούθι θάβουν τους μαχητές που σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας

Οι υεμενίτες αντάρτες Χούθι έθαψαν χθες Δευτέρα πάνω από δέκα μαχητές τους οι οποίοι σκοτώθηκαν, κατ’ αυτούς, στους αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς που εξαπολύθηκαν την Παρασκευή σε διάφορες τοποθεσίες της Υεμένης, με τις επίσημες κρατικές κηδείες να οργανώνονται στην πρωτεύουσα της χώρας Σανάα.

Με απολογισμό θυμάτων που ανήλθε σε 16 νεκρούς, οι βομβαρδισμοί αυτοί συγκαταλέγονται στους πιο φονικούς αφότου οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας άρχισαν τον Ιανουάριο να πλήττουν εγκαταστάσεις των προσκείμενων στο Ιράν ανταρτών ώστε, κατά την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, να προληφθούν επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, το υποστηριζόμενο από το Ιράν σιιτικό ένοπλο κίνημα Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού»), πιο γνωστό με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, των Χούθι, έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και drones, αρχικά εναντίον εμπορικών, κατόπιν και πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, τονίζοντας πως δρα σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, με φόντο τον πόλεμο του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Σανάα, κηδεύτηκαν πάνω από δέκα μαχητές στην πρωτεύουσα της Υεμένης, την οποία ελέγχουν οι Χούθι, ανάμεσά τους εννιά μέλη της ναυτικής δύναμης του κινήματος. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο τζαμί Ας Σάαμπ, ορισμένοι με φωτογραφίες των νεκρών στα χέρια, ενώ ένστολοι μαχητές των Χούθι κουβάλαγαν τα φέρετρα. «Το μήνυμά μου στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ (…) και σε όσους συντονίζονται μαζί τους είναι πως δεν θα ξεχάσουμε τι κάνατε στη Γάζα και στην Υεμένη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμεντ Αμπντουλατίφ, συγγενής μαχητή που σκοτώθηκε. «Δεν θα ξεχάσουμε πόσες γυναίκες και πόσα παιδιά σκοτώσατε», πρόσθεσε.

Την επιχείρηση επιβεβαίωσε την Παρασκευή μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), διευκρινίζοντας πως αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Βρετανίας έπληξαν «13 στόχους», εγκαταστάσεις των ανταρτών.

Παρά τους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεών τους από τα μέσα Ιανουαρίου, οι Χούθι, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, λένε πως συνεχίζουν να βάζουν στο στόχαστρο πλοία που πάνε σε ισραηλινά λιμάνια, καθώς και αμερικανικά και βρετανικά πλοία.

Την Παρασκευή, οι σιίτες αντάρτες απείλησαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις επιθέσεις τους σε αντίποινα για τους νέους βομβαρδισμούς. «Δεν υποχωρούμε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ αλ Μπάσρι, αξιωματούχος στην πόλη Χοντάιντα, που ελέγχεται επίσης από τους αντάρτες, κατά τη διάρκεια των τελετών. «Λέμε στους Αμερικανούς πως όχι μόνο επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να ανταποδώσουμε (…) η ανταπόδοσή μας έρχεται».

Τον Φεβρουάριο, οι Χούθι τέλεσαν άλλες κηδείες 17 μαχητών τους οι οποίοι επίσης σκοτώθηκαν, κατ’ αυτούς, σε αμερικανοβρετανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.