Εδώ και πολλές ημέρες ο Τουρκικός Τύπος αναπαράγει τις «διαρροές» κυβερνητικών στελεχών στην Άγκυρα πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το θέμα της «στρατιωτικοποίησης» των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα.
Αν και δεν λείπουν και εκείνοι οι αναλυτές που θεωρούν πως αυτές οι διαρροές για την στάση του Ερντογάν ίσως να αποτελούν ένα «διαπραγματευτικό χαρτί» ώστε να μην τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής θέμα Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου από την Ελλάδα ή άλλη δύναμη της συμμαχίας, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και δη τα φιλοκυβερνητικά επιμένουν.
Αυτή τη φορά την «σκυτάλη» παίρνει η Yeni Safak – που συνήθως απηχεί τις απόψεις Ερντογάν – που αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα θέσει από μόνος του όχι μόνον θέμα »παράνομης στρατιωτικοποίησης» των ελληνικών νησιών, αλλά ακόμη και «κατοχής» τους!
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, το δημοσίευμα αναφέρει πως μεταξύ των θεμάτων που θα φέρει ο Τούρκος πρόεδρος στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα «είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα».
Πάντα κατά την Yeni Safak, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα θέσει τα εξής ζητήματα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ:
- Αιτήματα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ: Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τη Yeni Safak, θα παρουσιάσει αποδείξεις πως οι δύο χώρες «στηρίζουν την τρομοκρατία».
- Διάδρομος για τα ουκρανικά σιτηρά.
- Πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με μέλη του ΝΑΤΟ για το ζήτημα.
- Οι «προβοκάτσιες» της Ελλάδας. Σύμφωνα με τη Yeni Safak, «ένα άλλο θέμα που θα φέρει ο Ερντογάν στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα. Ο Ερντογάν θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών».
- Στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.
- Οικονομία, ενεργειακή κρίση.
Το δημοσίευμα της Yeni Safak βρίσκεται στο ίδιο «μήκος κύματος» με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκικής κυβέρνησης, Φουά Οκτάι, ότι θα πρέπει η Αθήνα να κάνει πίσω στο θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών, αλλιώς – «υπενθυμίζει» ο Οκτάι – υπάρχει και η προϊστορία στις αρχές του 20ου αιώνα (Μικρασιατική Καταστροφή), αλλά και η πρόσφατη όπως στην Κύπρο.
Υπενθυμίζεται πως όλη η τουρκική παραφιλολογία περί «στρατιωτικοποίησης» των ελληνικών νησιών εκτοξεύτηκε μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου, όπου – χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά ούτε μία φορά στην Τουρκία – επεσήμανε πως το ΝΑΤΟ, μεσούσης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται περιττές εντάσεις στην ανατολική πτέρυγά του.