Yeni Safak: Τρίτο γεωτρύπανο αγοράζει η Τουρκία

Ακόμα ένα γεωτρύπανο προσθέτει στο δυναμικό της η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak.

Το νέο γεωτρύπανο θα πλαισιώσει το Φατίχ και το Γιαβούζ, ενώ η τουρκική κυβέρνηση στρέφεται προς τις νορβηγικές εταιρίες, από τις οποίες αγόρασε και τα δύο προηγούμενα, όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα.

Η Τουρκία σχεδιάζει, μάλιστα, να παράγει η ίδια τα υλικά που χρειάζονται για γεωτρήσεις και έρευνες, ενώ θα γίνει και εκπαίδευση προσωπικού. Η εξέλιξη αυτή προκύπτει καθώς πολλές χώρες επέβαλαν εμπάργκο προμηθειών στην Τουρκία για τις εξορύξεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Η Yeni Safak δεν αναφέρει την τοποθεσία που το νέο γεωτρύπανο θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις, ωστόσο σημειώνεται ότι και αυτό θα εργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πέντε νέες γεωτρήσεις…

Η Τουρκία θα προχωρήσει σε πέντε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας, Φουάτ Οκτάι, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020 της κεντρικής κυβέρνησης.

«Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε ενεργή στρατηγική στις πετρελαϊκές έρευνες με πέντε νέες γεωτρήσεις με δικά μας πλοία» δήλωσε ο τούρκος αντιπρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν θα κάνει παραχωρήσεις στα δίκαια και τα συμφέροντά της στην Κύπρο, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.