«Υγειονομικό διαβατήριο» και φακέλωμα – Τα μεγάλα ερωτηματικά

Σε τουριστική περίοδο 3 μηνών φαίνεται πως βαδίζει ο ελληνικός τουρισμός, όπως τόνισε σε τηλεοπτική του παρέμβαση στο ΣΚΑΪ και τους «Αταίριαστους», ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επισημαίνοντας, ότι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος , θα σηκώσουν το βάρος της τουριστικής χρονιάς εφέτος. 

Το μεγάλο ωστόσο στοίχημα της εξέλιξης της τουριστικής χρονιάς είναι η ασφαλής είσοδος και έξοδος των επισκεπτών μας στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό προωθείται το “υγειονομικό διαβατήριο“, όπως ανάφερε ο υπουργός προκειμένου να περιγράψει μια μεθοδολογία “ασφαλούς εισόδου”, όπως είπε. Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Θεοχάρης ανάφερε, ότι γίνεται διαβούλευση στην ΕΕ προκειμένου σε κάθε ευρωπαίο πολίτη που θα θέλει να ταξιδεύσει να του γίνεται ένα αξιόπιστο τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού. Μάλιστα εξήγησε ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται στη χώρα εκκίνησης των διακοπών. Αν για παράδειγμα πρόκειται για έναν Γερμανό επισκέπτη, αυτό το τεστ θα γίνεται στην Γερμανία προτού έλθει στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα τον πρώτο λόγο στο μέτωπο των τεστ θα έχει ο ΕΟΔΥ, όπως αναφέρθηκε.

Η εφημερίδα «Δημοκρταία», επισημαίνει πως η επιβολή ενός τέτοιου πιστοποιητικού είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ενισχύσει τις υποψίες για ένα ευρύτερο φακέλωμα ανάλογο με αυτό που τονίζεται από πολλές πλευρές ότι θα επιφέρει το τσιπάκι για το οποίο μίλησε τις προάλλες και ο Μπιλ Γκέιτς. Εντελώς κυνικά ο ιδρυτής της Microsoft λανσάρισε την ιδέα μιας εμφυτεύσιμης κάψουλας με ψηφιακά πιστοποιητικά που θα δείχνουν ποιος έχει δοκιμαστεί για τον κορονοϊο και εχει εμβολιαστεί εναντίον του.

Τα ζητήματα που ανακύπτουν δεν παραπέμπουν απλώς σε μια οργουελική κατάσταση. Εχουν και πολλές ηθικές και κοινωνικές πτυχές για τον διαχωρισμό των ανθρώπων σε υγιείς και μη. Κι αν στην αρχή η ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού είναι μια ευγενής πρόφαση ουδείς εγγυάται τη μη γενίκευση που μπορεί να έχει στη συνέχεια όπως επίσης και την αθέμιτη χρήση που θα γίνεται στις σχετικές βάσεις δεδομένων σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό αναμφίβολα θα επηρεάσει και τις εργασιακές σχέσεις τις ασφαλιστικές καλύψεις την ιατρική αντιμετώπιση αλλά απειλεί και με τη δημιουργία ενός σύγχρονου και εφιαλτικού Καιάδα στον οποίο θα οδηγούνται ως στιγματισμένοι και αποδιοπομπαίοι όσοι δεν διαθέτουν το ψηφιακό πιστοποιητικά υγείας.