Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ελληνικό Κτηματολόγιο και ΕΤΑΔ υπέγραψαν Μνημόνιο συνεργασίας

Μνημόνιο συνεργασίας, υπεγράφη,  σήμερα, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, του Προέδρου του νπδδ  «Ελληνικό Κτηματολόγιο»  και του Εντεταλμένου Συμβούλου και Εκτελούντος Χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ), Παναγιώτη Μπαλωμένου, με στόχο την αποτελεσματικότερη διασφάλιση και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το μνημόνιο εστιάζει στην εμβάθυνση των συνεργειών μεταξύ των τριών φορέων με εξειδίκευση δράσεων, δίνοντας έμφαση στην αποτελεσματικότερη καταγραφή και επικαιροποίηση της περιουσίας της ΕΤΑΔ Α.Ε., αλλά και στην επιτάχυνση και απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών, προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέσω της συγκεκριμένης συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας αξιοποιούνται οι σύγχρονες ψηφιακές δυνατότητες και τα διαθέσιμα εργαλεία του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, επιτυγχάνεται:

  • Η δυνατότητα της ΕΤΑΔ για ταυτοποίηση των κτηματολογικών στοιχείων με τους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου και του Ε.Ο.Τ. καθώς και με τα υπόβαθρα τοπογραφικών διαγραμμάτων που διαθέτει η ΕΤΑΔ Α.Ε.,  τα υπόβαθρα Natura 2000, τους κυρωμένους Δασικούς Χάρτες και λοιπά στοιχεία.
  • Η εκ μέρους του Ελληνικού Κτηματολογίου προώθηση της δυνατότητας της ΕΤΑΔ για άμεση καταχώριση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. 
  • Η προσαρμογή της πλατφόρμας του Ελληνικού Κτηματολογίου στις διατάξεις περί ατελούς καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων των δικαιωμάτων της ΕΤΑΔ Α.Ε. σύμφωνα με το νόμο που διέπει την τελευταία.
  • Η παροχή αναλυτικότερης, σε πραγματικό χρόνο, γεωαναφερθείσας πληροφορίας για τα ακίνητα αρμοδιότητας  ΕΤΑΔ  Α.Ε.   
  • Η απευθείας πληροφόρηση των δικηγόρων και μηχανικών της ΕΤΑΔ Α.Ε. στα Κτηματολογικά Φύλλα και Κτηματολογικά Διαγράμματα του Κτηματολογίου.
  • Ο εντοπισμός σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών ως προς το σκοπό διόρθωσής τους.
  • Ο εντοπισμός των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου για τα οποία δεν υφίσταται γεωαναφορά σε σύγχρονα τοπογραφικά διαγράμματα. 

Από τη συνεργασία των συμβαλλόμενων μερών εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν πολύτιμες συνέργειες, πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και οικονομίες κλίμακας στο κρίσιμο πεδίο της εξυγίανσης του Χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ, γεγονός που θα συμβάλλει στην έγκαιρη ωρίμανση και την ασφαλέστερη αξιοποίηση τους.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, με το μνημόνιο ως πρώτο βήμα, οι τρεις φορείς πρόκειται να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την επίτευξη του κοινού τους αυτού στόχου.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Μαρία Κορινθίου: Τώρα πια δεν με νοιάζει τι γράφουν και τι λένε για εμένα
12 Φεβρουαρίου, 2025
Η Teleperformance κέρδισε το Βραβείο Καινοτομίας BIG 2025 για την πλατφόρμα προηγμένης ανάλυσης αλληλεπιδράσεων
12 Φεβρουαρίου, 2025
Πάρος: Εκκενώθηκε δημοτικό σχολείο λόγω ανησυχίας στατικότητας κτιρίου
12 Φεβρουαρίου, 2025
Έλον Μασκ για ΗΠΑ: Η χώρα οδεύει προς τη χρεοκοπία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Αλλεπάλληλες δονήσεις μέσα σε λίγη ώρα
12 Φεβρουαρίου, 2025
Παρέμβαση με πανό για τα Τέμπη μπροστά από τη Βουλή
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τασούλας: Η πρώτη δήλωση του νέου προέδρου της Δημοκρατίας
12 Φεβρουαρίου, 2025
Κατεπείγουσα έρευνα για αναρτήσεις σε βάρος του ανακριτή της υπόθεσης των Τεμπών
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σωλήνας καλοριφέρ εξερράγη σε σχολείο της Εύβοιας κατά τη διάρκεια του μαθήματος
12 Φεβρουαρίου, 2025
Μητσοτάκης για εκλογή Τασούλα: Θα είναι εγγυητής της δημοκρατικής ομαλότητας και της συνταγματικής σταθερότητας
12 Φεβρουαρίου, 2025