ΥΠΕΞ: Αρχίζουν οι διερευνητικές επαφές με Τουρκία

Ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κύβος ερρίφθη, οι διερευνητικές επαφές εκκινούν και πάλι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για τον 61ο γύρο των διερευνητικών, με τον 60ο να έχει λάβει χώρα στην Αθήνα το 2016.

Σύμφωνα με διπλωματικές Πηγές η Τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την Ελληνική πλευρά και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021. Η Ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Το εθιμοτυπικό ορίζει πως οι γύροι των διαπραγματεύσεων πραγματοποιούνται εκ περιτροπής στην έδρα του ενός ή του άλλου συνομιλητή, με σειρά να έχει η Κωνσταντινούπολη.

Προηγήθηκε δήλωση του Τούρκου υπουργού Μεβλούτ Τσαβούσογλου για πρόσκληση διερευνητικών επαφών με πρώτη συνάντηση εντός του Ιανουαρίου, κίνηση που είχε προαναγγείλει την Παρασκευή όταν δήλωνε ότι υπάρχει παράθυρο για καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα και ότι σχεδιάζεται συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Την Κυριακή ο κ. Δένδιας είχε προϊδεάσει για θετική απόκριση της Ελλάδας σε πρόσκληση της Τουρκίας λέγοντας ότι η χώρα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πορτογαλία, υπενθύμισε ότι απαιτείται συνέπεια και συνέχεια και τόνισε ότι οι επαφές θα γίνουν ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις που έδωσε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «που δεν είναι άλλες από το να ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε τον Μάρτιο του 2016, και να κάνουμε πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».