Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ

Η αντιπολίτευση καταψήφισε και το άρθρο 7 για τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών κλάδου ΕΣΥ, με εξαίρεση την Ελληνική Λύση που δήλωσε «παρών».

Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισε η αντιπολίτευση.

Στις ρυθμίσεις προς εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης για τη δημόσια υγεία, τα κόμματα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τοποθετήθηκαν ως εξής:

  • στο άρθρο 3 «Υλοποίηση δράσης δημόσιας υγείας “Προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις μαστογραφίας κατά του καρκίνου”» η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι «Σπαρτιάτες» και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «ναι». «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. «Όχι» δήλωσαν Νέα Αριστερά και «Νίκη».
  • στο άρθρο 4 «Ειδικές ρυθμίσεις για την υλοποίηση του Προγράμματος “Προαγωγή Υγείας Οικογένειας και Παιδιού”», «ναι» ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, οι «Σπαρτιάτες» και η Πλεύση Ελευθερίας. «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. «Όχι» δήλωσαν Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη.
  • στο άρθρο 5 «Κινητές Μονάδες Υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης “ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ”», «ναι» ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, «Σπαρτιάτες» και Πλεύση Ελευθερίας. «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά. «Όχι» δήλωσε η «Νίκη»
  • στο άρθρο 6, «Υλοποίηση της δράσης “Λειτουργικός Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Δημόσιας Υγείας”», «ναι» ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, «Σπαρτιάτες» και Πλεύση Ελευθερίας. «Παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά. «Όχι» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Νίκη.

Γεωργιάδης: Εφαρμόζουμε κανόνες κοινής λογικής στον 21ο αιώνα

«Σας καλώ να υποστηρίξετε το παρόν νομοσχέδιο με υπερηφάνεια, διότι είναι ένα μεγάλο βήμα που θα ολοκληρώσουμε με την τροπολογία που θα φέρουμε την επόμενη εβδομάδα, ένα βήμα που θα δώσει νέο περιβάλλον, που θα κάνει πιο ελκυστική την υπηρεσία στο ΕΣΥ, που λύνει πολλά από τα χρονίζοντα προβλήματα», είπε ο υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης, προτού αρχίσει η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η κυβέρνηση έρχεται να εφαρμόσει «κανόνες κοινής λογικής τον 21ο αιώνα» και σημείωσε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις, θα οδηγήσουν ανθρώπους που θέλουν να έχουν υψηλότερο εισόδημα να μπορούν να το εξασφαλίζουν με νόμιμο τρόπο. Πρόσθεσε επίσης ότι τα στοιχεία που έχει δείχνουν ότι σύστημα προχωράει αφού τα ραντεβού για απογευματινά χειρουργεία θα ξεπεράσουν τα χίλια. «Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα ολοένα και περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές δηλώνουν στα νοσοκομεία τη βούλησή τους να συμμετάσχουν στα απογευματινά χειρουργεία και ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας δηλώνουν τη βούλησή τους να χειρουργηθούν στα απογευματινά χειρουργεία», είπε ο υπουργός Υγείας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που στην συζήτηση, «δεν είπαν πως τουλάχιστον τα άρθρα που αφορούν τα προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο, την προαγωγή υγείας για τα παιδιά, μια σειρά από δράσεις θετικές που αφορούν ιδιαίτερα τους ανθρώπους που υποφέρουν από τις ανισότητες στην υγεία, θα πουν ένα «ναι»».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην ρύθμιση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία αποσύρθηκε για να επανακατατεθεί. «Αναγκαστήκατε να αποσύρετε μια ψευδεπίγραφη νομοτεχνική βελτίωση, που ήταν στα αλήθεια τροπολογία. Ήταν εντυπωσιακό ότι αντί να πείτε ότι κάνατε λάθος, κατηγορήσατε εκείνους που σας επισήμαναν ότι παραβιάζετε το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, απευθυνόμενη στην υπουργό Υγείας και πρόσθεσε: «η δημόσια υγεία δεν είναι το παιχνίδι σας για να κάνετε τέτοιους αυτοσχεδιασμούς, στο γόνατο ρυθμίσεις, χωρίς καμία έγνοια για τους πολίτες, για τους ασθενείς, για τους γιατρούς, για το νοσηλευτικό προσωπικό».