ΥΠΕΞ σε Μιτσκόσκι για Συμφωνία των Πρεσπών: Το erga omnes δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση

Τι αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Κρίστιαν Μίτσκοσκι.

«Τα νομικά κείμενα δεν ερμηνεύονται με βάση την εικαζόμενη βούληση και την επιθυμία καθενός αλλά με βάση το γράμμα και το πνεύμα τους. Ο τεχνικός νομικός όρος erga omnes, που αποτελεί τον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Κρίστιαν Μίτσκοσκι.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «γι’ αυτό άλλωστε δεν είχε ποτέ προκύψει στη Βόρεια Μακεδονία οποιοδήποτε ζήτημα νομικής ερμηνείας από την υπογραφή της Συμφωνίας».

«Ο άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη συμφωνία (των Πρεσπών) είτε δεν την αντιλαμβάνεται», ανέφερε ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Γεραπετρίτη, από το Λουξεμβούργο, πως η η νέα ηγεσία στα Σκόπια παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε, συστηματικά και επίμονα, να μην χρησιμοποιεί στον εσωτερικό δημόσιο λόγο τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του μοναδικού ονόματος “Βόρεια Μακεδονία”, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή τους» δήλωσε, μεταξύ άλλων σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε αποψινή του συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων επανέλαβε πως στα επίσημα έγγραφα του κράτους και στις επαφές του στο εξωτερικό θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), ενώ στις δημόσιες εμφανίσεις του και στις δηλώσεις στο εσωτερικό θα αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία», καθώς όπως ισχυρίστηκε αυτό αποτελεί «ανθρώπινο δικαίωμα».

«Έχω το ατομικό δικαίωμα να χρησιμοποιώ το όνομα που θέλω για την πατρίδα μου».