Υπό τον έλεγχο του Ισραηλινού Στρατού τελεί πλέον το πέρασμα στη Ράφα, καθώς η κυβέρνηση Νετανιάχου προωθεί το επίμαχο σχέδιο για χερσαία επιχείρηση στην πόλη των δύο εκατομμυρίων προσφύγων και κατοίκων παρά τις διεθνείς πιέσεις και προειδοποιήσεις για αιματοχυσία άνευ προηγουμένου.
Το Τελ Αβίβ μιλά για στοχευμένη επιχείρηση και για στρατηγική πίεση προς τη Χαμάς εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στο Κάιρο για κατάπαυση του πυρός. Μάλιστα την κατηγόρησε για απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων, επειδή παρουσίασε την πρότασή της ως συμφωνία για εκεχειρία. Ενδεικτικοί της σύγχυσης που προκλήθηκε οι πανηγυρισμοί που ξέσπασαν στη Λωρίδα της Γάζας και οι διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ.
Ισραηλινά άρματα μάχης αναπτύσσονται στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος στη Ράφα στη νότια Γάζα και οι στρατιώτες υψώνουν την ισραηλινή σημαία. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό έλεγχο τη συνοριακή διέλευση προς την Αίγυπτο, κάνοντας λόγο για περιορισμένης εμβέλειας επιχείρηση με συγκεκριμένους στόχους.
Με τους Ισραηλινούς να έχουν κλείσει και το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μετά την επίθεση με ρουκέτες από τη Χαμάς, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν πλέον πρόσβαση στη Ράφα ενώ τα καύσιμα για τις ανθρωπιστικές αποστολές φθάνουν μόνο για ένα εικοσιτετράωρο.
Είχαν προηγηθεί οι σφοδροί βομβαρδισμοί των Ισραηλινών με τους Παλαιστινίους να κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά.
Η Χαμάς μιλά για υπονόμευση των προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός και η Τουρκία για ένα ακόμα έγκλημα πολέμου του Ισραήλ. Ενώ ο Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποιεί για μεγαλύτερη αιματοχυσία, καθώς στην πόλη έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι.
Το Τελ Αβίβ εξηγεί πως στόχος είναι να ασκηθεί πίεση στη Χαμάς καθώς οι όροι της εκεχειρίας με τους οποίους συμφώνησε η ισλαμιστική οργάνωση δεν ικανοποιούν τους στόχους της κυβέρνησης Νετανιάχου. Παρ΄ολα αυτά ισραηλινή αντιπροσωπεία μεταβαίνει στο Κάιρο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα η Χαμάς συμφώνησε σε πρόταση της Αιγύπτου και του Κατάρ η οποία περιλαμβάνει τρεις φάσεις, διάρκειας έξι εβδομάδων η κάθε μία. Στο πρώτο στάδιο θα απελευθερωθούν 33 όμηροι και στο δεύτερο το Ισραήλ θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Γάζα.
Την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για εκεχειρία εξετάζει η Ουάσιγκτον ενώ συνεχίζει να αντιτίθεται σε μία μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στη Ράφα, όπως επανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό.
Η είδηση ότι η Χαμάς αποδέχθηκε σχέδιο για εκεχειρία είχε γίνει δεκτή με ξέφρενου πανηγυρισμούς στη Γάζα ώρες αφότου ο ισραηλινός στρατός, πετώντας φυλλάδια, είχε ζητήσει από τους κατοίκους στην ανατολική πλευρά της Ράφα να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τη Χαν Γιουνίς.
Στο Τελ Αβίβ εκατοντάδες Ισραηλινοί βγήκαν για μία ακόμη φορά στους δρόμους ζητώντας από την κυβέρνηση να δεχθεί συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων.