Υποχρεωτική δαπάνη με πλαστικό χρήμα το 30% του εισοδήματος (παραδείγματα)

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Με βάση το προσχέδιο, θα υιοθετηθεί ενιαίος συντελεστής 30% για όλους τους φορολογούμενους κάτι που θα αυξήσει αισθητά τον απαιτούμενο όγκο των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές | Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού:

«Για αυτόν τον σκοπό θεσμοθετείται αυξημένος συντελεστής 30% κατά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Η προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής δεν είναι άλλωστε υπόθεση αποκλειστικά και μόνο του κράτους.

»Αφορά ολόκληρη την κοινωνία και ιδίως τους φορολογούμενους πολίτες, η κινητοποίηση των οποίων σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την οποία ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2020, δημιουργεί το απαραίτητο πλαίσιο περιορισμού της φοροδιαφυγής και εξασφάλισης πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που θα χρησιμοποιηθεί στα επόμενα έτη για τον περαιτέρω περιορισμό των φορολογικών βαρών και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών».

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 3.000 ευρώ, όταν σήμερα κατοχυρώνει το αφορολόγητο με ηλεκτρονικές αποδείξεις αξίας 1.000 ευρώ. Για μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ η Εφορία θα απαιτεί ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 6.000 ευρώ, όταν σήμερα ο συγκεκριμένος μισθωτός αρκεί να έχει ηλεκτρονικές αποδείξεις 2.500 ευρώ, τις οποίες μάλιστα συνήθως εξασφαλίζει από τους πρώτους μήνες του έτους. Εναλλακτικά υπάρχει ακόμη στα συρτάρια του Υπουργείου ένα παρόμοιο καθεστώς, κατά το οποίο το αφορολόγητο μειώνεται εικονικά αλλά θα μπορεί να παραμένει στα σημερινά επίπεδα με μεγαλύτερα ποσά ηλεκτρονικών συναλλαγών.