Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Μπορεί να επεκταθεί το «μοντέλο» ΕΜΑΚ;

Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην ΕΜΑΚ δεν ελήφθη στη βάση κάποιας εσωτερικής νομοθεσίας αλλά με απόφαση του Αρχηγού της Πυροσβεστικής και είναι διαταγή εσωτερικής οργάνωσης «μια οδηγία δημόσιας εσωτερικής τάξεως», τόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» .

Βάση της απόφασης είναι η νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνδρομής προκειμένου να είναι ετοιμοπόλεμες να συνδράμουν όπου χρειαστεί και ενόψει των πυρκαγιών. Σε περίπτωση που κάποιος προσβάλει την εν λόγω απόφαση ο κ. Μανιτάκης τόνισε ότι είναι αμφιλεγόμενο τι θα γίνει καθώς δεν επιβάλει ποινές, ούτε στερεί την εργασία από τους μη εμβολιασμένους. Η δυσμενής συνέπεια του μη εμβολιασμού, δεν μεταβάλλει την υπηρεσιακή κατάσταση αλλά τους αφήνει στα μετόπισθεν.

Ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για την ΕΜΑΚ δεν καθιερώνει μια γενική υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ούτε μπορεί να εφαρμοστεί σε ομάδες όπως είναι οι υγειονομικοί.

Ειδικά για τους υγειονομικούς τόνισε ότι η απόφαση θα πρέπει να είναι του αρμόδιου υπουργού και στο πλαίσιο ότι η γενική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι ο προαιρετικός εμβολιασμός.

«Προαιρετικά εμβολιάστηκαν 5 εκατ. πολίτες. Αυτή η πολιτική της πειθούς αποδίδει», τόνισε ο καθηγητής κ. Μανιτάκης.

Από την πλευρά του, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, επιδημιολόγος και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι ήταν λανθασμένος ο τρόπος με τον οποίο έγινε υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνδρες της ΕΜΑΚ λέγοντας ότι θα έπρεπε να προηγηθεί συστηματική ενημέρωση και στοχευμένη συζήτηση με όσους έχουν ενδεχομένως επιφυλάξεις.

«Είμαστε κοντά στο να μετατρέψουμε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν επιφυλάξεις σε αρνητές. Δεν θα ωφεληθούμε από αυτό. Το τεντωμένο δάχτυλο δεν βοηθά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι πολλοί καλοπροαίρετοι και ευφυείς άνθρωποι έχουν συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τα εμβόλια στα οποία απαντήσεις υπάρχουν και αντί να τους βάζουμε απέναντι και να τους καταδικάζουμε χρειάζεται να γίνει μια προσπάθεια συναίνεσης και συμπόρευσης.

Το δεύτερο σκέλος της απόφασης για την ΕΜΑΚ που σύμφωνα με τον επιδημιολόγο δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, είναι ότι η απόφαση δεν ελήφθη στη βάση του νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε πέρσι και δίνει τη σχετική δυνατότητα στον υπουργό Υγείας.

«Δεν αμφισβητώ τη συνταγματικότητα, τονίζω όμως ότι πρέπει να σταθμίζεται η αποτελεσματικότητα ενός μέτρου. Πόσο είναι αποτελεσματική η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας στην α’ ομάδα στην α’ συγκυρία; Ο νόμος δίνει την αρμοδιότητα στον υπουργό Υγείας. Αυτή τη φορά δεν έγινε έτσι», σημείωσε.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαγορεύει τη χορήγηση βίζας σε άτομα που «υπονομεύουν τη δημοκρατία στη Γεωργία»
13 Δεκεμβρίου, 2024
Εκστρατεία του υπουργείου Υγείας για την οδική ασφάλεια σε συνεργασία με βενζινοπώλες
13 Δεκεμβρίου, 2024
Γερμανία: Εμφανίστηκαν αγνώστου προέλευσης drones πάνω από στρατιωτική βάση
13 Δεκεμβρίου, 2024
Δένδιας: Έρχονται αλλαγές στη στρατιωτική θητεία
13 Δεκεμβρίου, 2024
Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η παραίτηση του ΔΣ δεν σημαίνει παύση πληρωμών
13 Δεκεμβρίου, 2024
Σταϊκούρας: Το πόρισμα για τα Τέμπη αναμένεται έως το τέλος Φεβρουαρίου 2025
13 Δεκεμβρίου, 2024
Γκύζη: Ξυλοκόπησε την μητέρα του, την περιέλουσε με πετρέλαιο και προσπάθησε να την κάψει
13 Δεκεμβρίου, 2024
Ξεκίνησε η διαδικασία εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων
13 Δεκεμβρίου, 2024
Gukesh Dommaraju: Ο 18χρονος έγινε ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι
13 Δεκεμβρίου, 2024
Βίντεο από τη δράση της συμμορίας των πολεοδόμων
13 Δεκεμβρίου, 2024