Υπάρχει ανοικτός ένας κατάλογος πιθανών επαγγελματικών κατηγοριών, που θα μπορούσαν να υπαχθούν σε ένα καθεστώς υποχρεωτικότητας.
Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι υπάρχει ανοικτός ένας κατάλογος πιθανών επαγγελματικών κατηγοριών, που θα μπορούσαν να υπαχθούν σε ένα καθεστώς υποχρεωτικότητας, «κάτι που δεν είναι στις προτεραιότητές μας, αλλά αναλόγως του πως θα κινηθούν οι εμβολιασμοί, θα επικαιροποιήσουμε την πολιτική μας». «Χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα, πρώτα απ’ όλα την πειθώ, και τελευταίο καταφύγιο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όπου ήταν αναγκαίο», συμπλήρωσε.
Ανέφερε, δε, ότι κάθε επαγγελματική κατηγορία έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. «Αν αποφασίζαμε υποχρεωτικό εμβολιασμό στους εκπαιδευτικούς, όπου 9 στους 10 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει, θα είχαμε πολύ μικρό όφελος και θα δημιουργούσαμε πολύ μεγάλη ένταση. Σε άλλες κατηγορίες, είναι πολύ δύσκολη η αναπλήρωση, δηλαδή η επιβολή της κύρωσης, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.
Τo ορόσημο που θα κρίνει υποχρεωτικότητα εμβολιασμών στους δημόσιους υπαλλήλους
Απάντηση στο ερώτημα για το ενδεχόμενο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους δημόσιους υπαλλήλους έδωσε μέσω του ΣΚΑΪ ο Μάκης Βορίδης. Ο κ. Βορίδης προσδιόρισε το χρονικό ορόσημο, το σημείο καμπής που θα κρίνει ενδεχόμενη αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό.
«Απάντησε ο πρωθυπουργός σε αυτό… Τι είπε; αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αυτό δεν είναι κάτι το οποία εξετάζεται. Όμως να είμαστε σαφείς και να είμαστε ξεκάθαροι… Αυτό, η περαιτέρω θέσπιση υποχρεωτικότητας και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες πλην των υγειονομικών, εξαρτάται από την εξέλιξη και την πορεία της πανδημίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε, μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων. Θα δούμε πώς θα πάει εκεί, και θα δούμε τι χρειάζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.