Υπόγειος «πόλεμος» Ακάρ-Τσαβούσογλου και στη μέση η Ελλάδα

Μεταναστευτικό και κρίση στον Εβρο. Τουρκολυβικό μνημόνιο. Γαλάζια Πατρίδα. Επαναφορά του δόγματος αμφισβητούμενων νησιών και γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Διαρκής απαίτηση αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ερευνητικά σκάφη στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η επιθετική ρητορική της Τουρκίας μετατρέπεται σταδιακά σε επιθετική πολιτική και προκαλεί έντονη ανησυχία στην Αθήνα. Η Αγκυρα προαναγγέλλει και υλοποιεί. Η εξωτερική πολιτική στρατιωτικοποιείται και το ΥΠΕΞ υποβαθμίζεται. Οσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην τουρκική πολιτική σκηνή με φόντο και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά γνωρίζουν τον πάγιο ανταγωνισμό μεταξύ των τουρκικών υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών και μπορούν να δουν ότι πλέον μετατρέπεται σε πόλεμο. Ενας πόλεμος που έχει ήδη καταφέρει να ανατρέψει τις ισορροπίες δίνοντας προβάδισμα στον υπουργό Αμυνας και πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να χάνει έδαφος και μαζί του η διπλωματία με άμεσο αντίκτυπο στα ελληνοτουρκικά.

Ο Χουλουσί Ακάρ δίνει πνοή και επιβάλλει το σχέδιο διεκδικήσεων Γαλάζια Πατρίδα πολύ πιο φιλόδοξο από τα σχέδια και τους χάρτες που παρουσίαζε ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης Τσαγατάι Ερτσιγές. Στον ανταγωνισμό ιδιαίτερος είναι και ο ρόλος του επιτελάρχη του Πολεμικού Ναυτικού αντιναύαρχου Τζιχάτ Γιάιτζί που πρόσφατα παρουσίασε βιβλίο μανιφέστο διεκδικήσεων στο οποίο αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε 23 νησιά του Αιγαίου με το επιχείρημα ότι η Αθήνα παραβίασε τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων επομένως έχει ακυρωθεί η προϋπόθεση για μεταφορά των συγκεκριμένων νησιών στην Ελλάδα.

Στα παιχνίδια εξουσίας στη γείτονα ο Ακάρ είναι αυτός που υλοποιεί το νέο επιθετικό δόγμα της Τουρκίας και απέναντι στην Ελλάδα με τη ρητορική ίων αμφισβητήσεων την επαναφορά της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αλλά και την ευθύνη των υπερπτήσεων που πλέον επιλέγεται σταθερά να γίνονται πάνω από μεγάλα νησιά ακόμα και στον Εβρο.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ