Υποκλοπή Μιωνή: Τι ζήτησε ο επιχειρηματίας από τον υπουργό

Η υποκλοπή της συνομιλίας έλαβε χώρα το 2016, στην Κύπρο, όπου ο τότε υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, είχε πάει για μια βάπτιση. Εκεί ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής κλείνει συνάντηση με τον υπουργό σε ένα καφέ και υποκλέπτει τη συνομιλία τους.

Το βασικό αίτημά του, όπως αποδεικνύεται από το ηχητικό υλικό, που ο ίδιος κατέθεσε στην Επιτροπή της Βουλής, είναι να «τελειώνει» με τις δικαστικές του περιπέτειες. Στην ουσία, ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας ζητάει παρέμβαση της κυβέρνησης υπέρ του στο ανώτατο επίπεδο, φτάνοντας μέχρι του σημείου να προτείνει στον Υπουργό Νίκο Παππά, μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να καλέσουν την εισαγγελέα Τουλουπάκη στο Μαξίμου, που χειριζόταν την υπόθεση Μιωνή. Στο συγκεκριμένο, ο υπουργός απάντησε αρνητικά.

Μιωνής: «Εκτός αν την φωνάξετε μαζί με τον Αλέξη, αυτόν και την Τουλουπάκη».

Παππάς: «Την Τουλουπάκη θα τη δει ο Αλέξης; Είσαι καλά;»

Από την αρχή της συνομιλίας τους, ο επιχειρηματίας ζητά επιμόνως να δοθεί ένα τέλος στη δικαστική του περιπέτεια, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Μιωνής: «Εγώ θέλω την ησυχία μου. Αυτό θέλω. Δεν θέλω ούτε να κάνω μούρη ούτε να κάνω τσαμπουκά ούτε τίποτα. Θα το κάνω μόνο αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αλλά με πιέζουνε, κατάλαβες; Με πιέζουνε, με πιέζουνε, με πιέζουνε. Οπότε τι να κάνω εγώ; (…) Απλώς θέλω να τελειώνω. Δε θέλω να τους ξέρω, δεν
θέλω να με ξέρουνε. Εντάξει; Να ξεχάσουν ότι με γνωρίσανε, να ξεχάσω ότι τους γνώρισα. Αλλά πρέπει να τελειώσουνε τα πάντα. Δεν μπορώ να έχω τον Άγγελο (προφανώς εννοεί τον Άγγελο Μεταξά, τον συνέταιρό του) να πούμε σε κατάσταση υστερίας. Δεν γίνεται! Δεν γίνεται! Ούτε να έχω έλεγχο για τον αδερφό μου, πάνε να γαμήσουν τον αδερφό μου για τα Πάναμα papers για να χτυπήσουν εμένα».

Ένα δεύτερο αίτημα του επιχειρηματία από τον υπουργό είναι να μάθει τα ονόματα των αξιωματικών του FBI, που αναζητούσαν πληροφορίες για εκείνον, λέγοντας:

Μιωνής: «Θέλω να μάθω, αν μπορείς να με βοηθήσεις σ’ αυτό, τα ονόματα των Αμερικάνων που ήρθαν. Θέλω να μάθω τα ονόματα των Αμερικάνων, γιατί αυτό θα με βοηθήσει πάρα πολύ. Γιατί ο Γιώργος δεν έχει καταφέρει να τα πάρει. Δεν τα έδωσαν στον Γιώργο, τα ψάχνει και αυτός. Hταν ένας από την πρεσβεία και κάποιοι από το Department of Justice. Θέλω να ξέρω ποιοι ήταν αυτοί, ποιος από την Πρεσβεία, ποιοι από το Department of Justice, ποιοι ήταν οι Αμερικάνοι αυτοί, για να μπορέσουμε να κάνουμε κατευθείαν επαφή εμείς και να το σκοτώσουμε από την άλλη μεριά. Γιατί αν δεν ξέρω, δεν μπορώ να πάω…».

Τέλος, ο επιχειρηματίας ζητάει από τον Νίκο Παππά να τον κάνει πρόξενο της Ελλάδας στο Ισραήλ, για να απολαύσει δικαστικής ασυλίας. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

Μιωνής: «Κάνε τους κανένα τέτοιο ρε συ… Κάνε τους μια κίνηση ματ. Κάνε με πρόξενο στο Ισραήλ. Κάνε τους κανένα τέτοιο τρελό, να τα χάσουν. Honorary. Στην πρεσβεία, ναι, honorary consul. Τι θα κάνουνε; Θα κυνηγάνε τον πρόξενο της Ελλάδας στο Ισραήλ;»

Βασικό και κύριο αντικείμενο, πλέον, της δικαστικής έρευνας, είναι το αν υλοποιήθηκε το βασικό αίτημα του επιχειρηματία προς τον υπουργό, αν δηλαδή έγινε κυβερνητική παρέμβαση υπέρ του Μιωνή, για να λήξουν οι δικαστικές του περιπέτειες.

Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, πάντως, καμία παρέμβαση δεν έγινε υπέρ του κυρίου Μιωνή στη δικαιοσύνη, για αυτό και συνεχίζει να αγωνίζεται για την υπεράσπισή του.