Ο λόγος ένας. Η διπλανή πόρτα. Επαγγέλματα ξαδέλφια. Για αυτό πολλές έχουμε δει από το ένα επάγγελμα να μεταπηδούν στο άλλο και τούμπαλιν. Δεν καταλαβαίνω που μερικές φορές κάποιοι δυσανασχετούν με αυτό. Δεν φταίει ένας άνθρωπος που δεν κατέχει την τεχνική να τραγουδήσει ή ένας άλλος που δεν έχει την τεχνική να παίξει στο θέατρο.
Ο καλλιτέχνης διακατέχεται από το πάθος του και πολλές φορές η κρίση του θολώνει. Γενικά συμβαίνει αυτό σε ανθρώπους που εκθέτουν τον εαυτό τους σε κόσμο. Ίσως σε κάποιες άτυχες περιπτώσεις φταίει ο παραγωγός ή όποιος άλλος επιλέγει το ποιος θα κάνει τι. Άλλες φορές εκ του πονηρού και άλλες απλά επειδή υπάρχει διάθεση για ένα πείραμα.
Δεν θα πάμε πολύ πίσω ούτε θα ασχοληθώ με άλλες χώρες, που συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Αφού πρώτα αναφέρω ότι ο κινηματογράφος εμπεριέχει και την τέχνη της μουσικής και την τέχνη του τραγουδιού αλλά και ότι η τέχνη του τραγουδιού εμπεριέχει την τέχνη της υποκριτικής (του performance που λέμε), θα φέρω ως παράδειγμα τη δισκογραφία της Αλίκης Βουγιουκλάκη, που θα την έχουν “ζηλέψει” πολλοί επαγγελματίες του τραγουδιού. Έχει τραγουδήσει Μ. Χατζιδάκι, Γ. Μαρκόπουλο, Σ. Ξαρχάκο. Δεν τραγούδησε σαν μία επαγγελματίας τραγουδίστρια αλλά με φοβερή όρεξη και ψυχή, για αυτό και πολλά από αυτά τα τραγούδια -κάποιες επόμενες γενιές- τα μάθαμε. Έπαιξε κάποιο ρόλο και η συνεχόμενη επανάληψη των ταινιών από τα κανάλια αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Οι ηθοποιοί που τραγουδούν συνήθως δεν δέχονται την ίδια επίθεση που δέχονται οι τραγουδιστές που επιχειρούν να ασκήσουν την τέχνη της υποκριτικής. Κατά την ταπεινή μου άποψη, περισσότερο έχει να κάνει με το ότι το θέατρο είναι ένα πιο “κλειστό” επάγγελμα από το τραγούδι, αλλά και στα δύο η “πίτα” είναι μικρή και αυτό δημιουργεί έτσι και αλλιώς μία αρνητική διάθεση από μερικούς. Παραθέτω δύο συνδέσμους με ηθοποιούς που τραγουδούν. Τα συμπεράσματα δικά σας, εμένα η θέση μου είναι ξεκάθαρη: Δεν με ενοχλεί. Επίσης, για τον αντίποδα, θα σας παροτρύνω όποτε ακούσετε ότι ο συνθέτης και τραγουδοποιός Σταμάτης Κραουνάκης παίζει σε κάποια παράσταση -κι αν είναι και στο Κουν- να σπεύσετε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Η νομοτέλεια του κόσμου | Ρένος Χαραλαμπίδης
Ανάθεμά σε θάλασσα | Γιάννης Βασιλώττος- Δανάη Μιχαλάκη
Η στήλη «καλλιτεχνικά επιχειρείν εστί φιλοσοφείν» είναι εβδομαδιαία. Τα θέματα της: Αρθρογραφία, συνεντεύξεις, προτάσεις για live μουσική, παρουσίαση ολόκληρων cd ή singles και την επιμελείται ο τραγουδοποιός Δημήτρης Καρράς. Ο Δημήτρης, πολύ παλιά, αποφοίτησε από μία ιδιωτική σχολή δημοσιογραφίας και από τότε φλερτάρει κατά καιρούς με το ραδιόφωνο και την αρθρογραφία. Είναι αυτονόητο ότι η στήλη βασίζεται σε προσωπικές του απόψεις αλλά και της ομάδας του Studio Pazl.