Υπολογισμός Δώρο Πάσχα: Πώς υπολογίζεται και πληρώνεται

Υπολογισμός Δώρο Πάσχα: Το ποσό του μισθού που ίσχυε μία ημέρα πριν από το κλείσιμο της επιχείρησης ή την αναστολή της σύμβασης του εργαζόμενου θα καθορίζει το ύψος του Δώρου Πάσχα, καθώς η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αλλάζει λίγο το ισχύον καθεστώς, με βάση τις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώνονται πλέον στην αγορά εργασίας.

Την ίδια στιγμή, άλλωστε, ξεκαθαρίζεται ότι οι εργοδότες μπορούν να καταβάλουν το ποσό του Δώρου με καθυστέρηση, η οποία όμως δεν μπορεί να ξεπεράσει την 30ή Ιουνίου.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι προβλέψεις της ΠΝΠ αφορούν τουλάχιστον 1 εκατ. μισθωτούς που εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού.

Ειδικά στις περιπτώσεις που έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας των μισθωτών, είτε γιατί οι επιχειρήσεις έκλεισαν είτε γιατί οι εργοδότες το επέλεξαν, το μέρος των δεδουλευμένων που αντιστοιχεί στις ημέρες αναστολής θα καταβληθεί από το Δημόσιο. Στην πράξη, το κράτος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του ποσοστού του Δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στο διάστημα που έχει τεθεί σε αναστολή μία σύμβαση εργασίας.

Ο υπολογισμός του Δώρου θα γίνει βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου που ίσχυε την προηγουμένη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης.

Υπολογισμός Δώρο Πάσχα: Πώς υπολογίζεται και πληρώνεται

Να σημειωθεί ότι η πάγια διαδικασία που εφαρμόζεται κάθε χρόνο προβλέπει πως το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών τη 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων.

Καθώς βέβαια για φέτος η εν λόγω ημέρα είναι η Παρασκευή 3 Απριλίου και δεδομένου ότι οι συμβάσεις της πλειοψηφίας των εργαζομένων της χώρας είναι ή θα είναι σε αναστολή τη συγκεκριμένη ημερομηνία, με τη νέα ΠΝΠ προβλέπεται ότι θα λαμβάνεται υπόψη ο μισθός την προηγουμένη της αναστολής της εργασιακής σχέσης.

Αυτό για παράδειγμα σημαίνει πως για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που έκλεισαν αναγκαστικά από 18 Μαρτίου, θα ληφθεί υπόψη ο μισθός ή το ημερομίσθιο της 17ης Μαρτίου. Αντίστοιχα, για τους εργαζόμενους σε τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας, τα οποία είχαν ανοίξει και ανέστειλαν τη λειτουργία τους υποχρεωτικά από 23 Μαρτίου, θα ληφθεί υπόψη ο μισθός της 22ας Μαρτίου.

Για τους εργαζόμενους σε εστιατόρια και άλλα επισιτιστικά καταστήματα, η λειτουργία των οποίων ανεστάλη υποχρεωτικά από 14 Μαρτίου, θα ληφθεί υπόψη ο μισθός κατά τη 13η Μαρτίου, ενώ για εργαζόμενους σε θέατρα, κινηματογράφους, η λειτουργία των οποίων ανεστάλη υποχρεωτικά από 12 Μαρτίου, θα ληφθεί υπόψη ο μισθός κατά την 11η Μαρτίου.

Αν η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τη 15η ημέρα πριν το Πάσχα και πριν την εφαρμογή των μέτρων υγειονομικής ανάγκης λόγω κορωνοϊού, το Δώρο, κατά πάγια νομολογία, υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Υπολογισμός Δώρο Πάσχα: Πώς το κράτος θα καταβάλει τη «διαφορά»

Βάσει των προβλεπόμενων από την ΠΝΠ, οι εργοδότες θα καταβάλουν το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως τη στιγμή της αναστολής εργασίας, είτε με κρατική εντολή είτε με απόφαση του εργοδότη, ενώ το κράτος θα συμπληρώνει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας. Έτσι, για μισθωτό που τέθηκε σε αναστολή στις 18 Μαρτίου, ο εργοδότης θα καταβάλει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί από 1η Ιανουαρίου έως 17 Μαρτίου και το δημόσιο, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, θα καταβάλει το τμήμα που αντιστοιχεί από 18 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

Αν ο μισθός του εργαζόμενου είναι για παράδειγμα 800 ευρώ, ο εργοδότης θα καταβάλει 250 ευρώ και το κράτος 150 ευρώ. Ο μισθωτός θα λάβει έως 30/6 Δώρο 400 ευρώ. Αν ο μισθωτός αμείβεται με 1.000 ευρώ, ο εργοδότης θα καταβάλει 310 ευρώ και το κράτος 190 ευρώ. Ο μισθωτός θα λάβει έως 30/6 Δώρο 500 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (που δεν αλλάζει) για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.

Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Έκτακτη σύνοδος της ΕΕ, της Βρετανίας και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ
Ιανουάριος 13, 2025
Πρωθυπουργός του Λιβάνου ο πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Ιανουάριος 13, 2025
Βουλευτές ταξίδεψαν για συναυλία των Coldplay και έπαιξαν ξύλο
Ιανουάριος 13, 2025
ΕΛΣΤΑΤ: Στο -0,5% ο πληθωρισμός των τροφίμων τον Δεκέμβριο
Ιανουάριος 13, 2025
Αποδέχτηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η Λούκα Κατσέλη
Ιανουάριος 13, 2025
Ουκρανία: Σταμάτησε η λειτουργία του ανθρακωρυχείου στο Ποκρόφσκ
Ιανουάριος 13, 2025
Λαμία: Χωριό βυθίστηκε στο χιόνι
Ιανουάριος 13, 2025
Συνελήφθησαν έξι άτομα που προσπάθησαν να κλέψουν καλώδια χαλκού και μεταλλικά αντικείμενα
Ιανουάριος 13, 2025
Αναρρώνει από την πνευμονία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ιανουάριος 13, 2025
Γεωργιάδης: Γιατρός γρήγορα και εύκολα με ηλεκτρονικό ραντεβού μέσω της πλατφόρμας finddoctors.gov.gr
Ιανουάριος 13, 2025