Ο Βασίλης Τόπαλος δεν είναι πια στη ζωή και οι Αρχές έχουν βάλει στο “μικροσκόπιο” τις κινήσεις και τις προπονήσεις του στο γυμναστήριο πριν “φύγει” από τη ζωή.
Ένα ερώτημα που αναζητεί απάντηση είναι αν ο 16χρονος πυγμάχος είχε πάρει μέρος σε αγώνα σπάρινγκ και αν από αυτό προήλθε το μοιραίο χτύπημα που έφερε τον θάνατο του.
Οι προπονήσεις των πυγμάχων είναι συνήθως ατομικές, αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνονται αγώνες σπάρινγκ, που επί της ουσίας αποτελούν προσομοιώσεις πραγματικής μάχης, όπου οι αθλητές βελτιώνουν την τεχνική τους στη χρήση χεριών και ποδιών, όπως φυσικά και την επίθεση και την άμυνά τους.
Οι μποξέρ φορούν μεγαλύτερα γάντια και προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ οι προπονητές διακόπτουν πολύ συχνά τους αγώνες, για να δώσουν οδηγίες ή να διορθώσουν λάθη.
Μία από τις βασικές οδηγίες που δίνουν οι προπονητές στους αθλητές πριν από αγώνες σπάρινγκ, είναι να μην έχουν καταπονηθεί το προηγούμενο βράδυ, καθώς πρέπει να είναι ξεκούραστοι και απαλλαγμένοι από στρες.
Βέβαια υπάρχουν και οι παράνομοι αγώνες όπου οι μάχες είναι σκληρές και ο τζόγος δίνει και πάιρνει. Αγώνες, πολλές φορές δίχως κανόνες που στήνονται ακόμα και έξω από γυμναστήρια, με σοβαρούς τραυματισμούς και δολοφονικά χτυπήματα.
Όπως ανέφερε το MEGA στη Μπανγκόνγκ οι παράνομες οδομαχίες στήνονται κάτω από γέφυρες, δίπλα από κεντρικούς δρόμους και σε άδεια γήπεδα μπάσκετ. Στη Βρετανία άγριες συγκρούσεις ακόμα και μέσα σε στάβλους με τον κόσμο να αγωνιά κ να καταγράφει τα όσα συμβαίνουν με κινητά τηλέφωνα.
Στις ΗΠΑ ανάλογες μάχες έχουν καταγραφεί από κρατικούς αξιωματούχους. Βίντεο στα οποία πολλές φορές πρωταγωνιστούν παιδιά που δεν ζυγίζουν ούτε 45 κιλά.
Ο αναπάντεχος θάνατος που είχε ο 16χρονος Βασίλης Τόπαλος ανοίγει όπως φαίνεται και ένα σκοτεινό κεφάλαιο για τα όσα συμβαίνουν στο περιθώριο των επίσημων αγώνων, με σκληρές εικόνες και άγριες μάχες πολλές φορές στο βωμό του τζόγου.