Υπουργείο Υγείας: Συστάσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα

Το Υπουργείο Υγείας συνέχεια της σημερινής ενημέρωσής μας από το δίκτυο μετρήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπενθυμίζει τις απαραίτητες συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πρόκειται για νέο κύμα σκόνης από την έρημο Σαχάρα που τα φτάσει σε μέτρια επίπεδα στη χώρα αλλά και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις της ΕΜΥ και τις μέχρι τώρα καταγεγραμμένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, κρίνεται επικίνδυνη η ατμόσφαιρα για πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα, όπως ενημέρωσε το Υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε συνέχεια της σημερινής ενημέρωσής μας από το δίκτυο μετρήσεων του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις της ΕΜΥ και τις μέχρι τώρα καταγεγραμμένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) στο δίκτυο των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του λεκανοπεδίου Αθηνών που λειτουργεί το ΥΠΕΝ, εκτιμάται ότι οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις ΑΣ10 για σήμερα Τρίτη 2/07/2024 θα κυμανθούν σε μέτρια επίπεδα (51-75 μg/m3) κυρίως λόγω μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα.

Για τους λόγους αυτούς το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει την ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ.3191/14.1.14 εγκύκλιο με συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας ανάλογα με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10) ως ακολούθως:

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10 : 51-75 (μg/m3 )

“Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους”.