Υπουργικό Συμβούλιο: Αισιοδοξία, αλλά και «δεύτερο κύμα του κορονοϊού»

Μήνυμα αισιοδοξίας ότι η μάχη θα κερδηθεί αλλά και νέα έκκληση για απαρέγκλιτη τήρηση όλων των κανόνων και των μέτρων ασφαλείας έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση του υπουργικού Συβουλίου που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στη συνεδρίαση, κατά την οποία ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετέφερε όλες τις πληροφορίες από την ομάδα των Ειδικών επιστημόνων που συνεργάζονται καθημερινά με την κυβέρνηση, επαναβεβαίωσε ότι η χώρα εισέρχεται στο πιο κρίσιμο ίσως δεκαήμερο, κατά το οποίο θα διαφανεί πόσο έχουν αποδώσει τα μέτρα. Διαβεβαίωσε, δε, ότι έχει γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να θωρακιστεί στο μέγιστο βαθμό το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ώστε να αντέξει και να μην καταρρεύσει, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιταλία.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός είπε πως «ο σκοπός μας πάντα, από την πρώτη στιγμή το είπαμε, ήταν να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για να δώσουμε τη δυνατότητα στα συστήματα υγείας να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα σε μία επιδημία που ξέρουμε ότι, τελικά, θα επηρεάσει ένα ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Και μέχρι στιγμής φαίνεται τουλάχιστον ότι αυτός ο χρόνος κερδίζεται, αλλά αυτό προφανώς εξαρτάται και από τη συμπεριφορά των πολιτών και από τον τρόπο με τον οποίο θα αγκαλιάσουν το μήνυμα του “Μένουμε σπίτι”».

«Είχαμε το θάρρος να πάρουμε μέτρα πολύ γρηγορότερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέτρα τα οποία ήταν δύσκολα και σίγουρα είχαν έναν ουσιαστικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα», υπογράμμισε ακόμη και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας είχε ανταποκριθεί στο μήνυμα αυτό και πριν πάρουμε τα τελικά περιοριστικά μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.

Εν συνεχεία ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταικούρας ενημέρωσε για την κατάσταση της οικονομίας, τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και της οικονομικής δραστηριότητας που έχουν ληφθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς και για τα αποτελέσματα του χθεσινού Ecofin, ενώ ενημέρωσε τους συναδέλφους του για το νέο πακέτο μέτρων, που σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκης ενημέρωσε για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, που συντελείται στη Δημόσια Διοίκηση προκειμένου να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εξ’ αποστάσεως εργασίας που επιβάλει η αντιμετώπιση του κορονοϊού, με ιδιαίτερη έμφαση στις εφαρμογές της forma.gov.gr, την λειτουργία του eGov (gov.gr) και του τηλεφωνικού αριθμού 13033. Ακολούθησε αναλυτική συζήτηση στην οποία πήραν μέρος όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Δεν είναι μια ειδική εξαίρεση. Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας τα ευρωπαϊκά εργαλεία που έχουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Εξήρε τις προσπάθειες όλων για την προστασία της δημόσιας υγείας και σημείωσε ότι είναι κρίσιμο να κάνουμε ότι χρειάζεται για ταχεία «επανεκκίνηση της οικονομίας» αρχικά, αλλά και για να είμαστε έτοιμοι σε επίπεδο Εθνικού Συστήματος Υγείας για να υποδεχθούμε ένα ενδεχόμενο «δεύτερο κύμα του κορονοϊού».