Υπουργικό Συμβούλιο: Νέα μέτρα στο τραπέζι – Αγώνας δρόμου για κλίνες ΜΕΘ

Και νέα μέτρα αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η σχεδόν καθολική συμμόρφωση στη γενική καραντίνα συνεισφέρει σημαντικά στην προσπάθεια να ανακοπεί η μαζική διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα.

Ηδη, η κυβέρνηση έχει διακόψει τις πτήσεις από την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Τουρκία και την Ισπανία – χθες έφτασαν οι τελευταίες που μετέφεραν συνολικά περίπου 1000 Ελληνες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στις παραπάνω χώρες, ενώ πιθανότατα και εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί η διακοπή πτήσεων από και προς τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Τη δύσκολη αποστολή επαναπατρισμού των Ελλήνων του εξωτερικού σηκώνει αποκλειστικά η εταιρεία Aegean, η οποία μέχρι στιγμής έχει επαναπατρίσει στη χώρα Ελληνες πολίτες από το Μαρόκο, τη Σερβία, τη Γεωργία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Κύπρο.

Ταυτοχρόνως, και με δεδομένο ότι και στις πτήσεις εσωτερικού καταγράφεται σχεδόν μηδενικό ενδιαφέρον, η κυβέρνηση σχεδιάζει να διατηρήσει μόνον ελάχιστες γραμμές, οι οποίες θα εξυπηρετούν επείγουσες ανάγκες σε νησιά με δύσκολη πρόσβαση κα.

Στην αιχμή της σημερινής συνεδρίασης θα βρεθεί η γιγαντιαία προσπάθεια που καταβάλλεται για την θωράκιση του ΕΣΥ, καθώς έχουμε εισέλθει πλέον στο πιο κρίσιμο δεκαήμερο, όπως εκτιμούν οι ειδικοί. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος από κοινού με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά θα έχουν το κύριο βάρος της ενημέρωσης του υπουργικού συμβουλίου, «τρέχουν και δεν φτάνουν».

Όπως είπε χθες ο υπουργός Υγείας, πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας). Σε αυτές προστέθηκαν 80 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση του ιού της γρίπης. Σήμερα, το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. «Επίσης 39 κλίνες ΜΑΦ μετατράπηκαν σε ΜΕΘ και έχουμε ήδη πάρει άλλες 107 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ έχουν προστεθεί 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς και ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο κορονοϊού.

Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί ήδη για την απλή νοσηλεία ασθενών με Covid-19 είναι μέχρι σήμερα 2.158.

-Ad-