Υποβρύχιος «πόλεμος» στο Αιγαίο: Φόβοι για τριπλό χτύπημα – Όλα τα σενάρια

Οι Τούρκοι τα ψάχνουν απεγνωσμένα. Αλλά όσο κι αν προσπαθούν δεν μπορούν να τα εντοπίσουν. Οι αόρατοι φρουροί των ελληνικών θαλασσών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας τα ελληνικά υποβρύχια αποτελούν εδώ και μία εβδομάδα τον μεγάλο πονοκέφαλο του Ορούτς Ρέις, αλλά και των τουρκικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στα νότια του Καστελλορίζου, πρωταγωνιστώντας σε έναν ιδιότυπο υποβρύχιο πόλεμο.

Ουσιαστικά τα ελληνικά υποβρύχια είναι παντού σε αυτή τη νέα ελληνοτουρκική κρίση και σκανάρουν αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά κάθε κίνηση τόσο του τουρκικού σεισμογραφικού όσο και των πολεμικών πλοίων της Τουρκίας.

Είναι δημοσιοποιημένο ότι το Ορούτς Ρέις και η συνοδεία του παρακολουθούνται από δύο ελληνικές φρεγάτες όμως σκιά του τουρκικού σεισμογραφικού από την ώρα που προσέγγισε την ελληνική υφαλοκρηπίδα έχει γίνει και τουλάχιστον ένα ελληνικό υποβρύχιο. Και έχει σημαντική συμβολή στο να γνωρίζουν οι επιτελείς του Πενταγώνου ανά πάσα στιγμή αν το Ορούτς Ρέις κάνει έρευνα ή όχι.

Προσπάθεια ρεβάνς

Μέσα σε αυτό το σκηνικό οι Τούρκοι δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν να πάρουν μία ρεβάνς στο πεδίο του υποβρυχιακού πολέμου ή να επιδιώξουν ανούσιες προβολές σημαίας με κάποιον πλου υποβρυχίου τους κοντά στην ελληνική επικράτεια αλλά σε διεθνή ύδατα. Είναι κάτι που έχουν ξανακάνει στο παρελθόν. Πληροφορίες άλλωστε που κατά την τακτικά των ημερών δεν επιβεβαιώνονται από το ΓΕΕΘΑ έκαναν λόγο για λόγο για πλου τουρκικού υποβρυχίου στο κεντρικό Αιγαίο δύο ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο σε μια προσπάθεια ανύψωσης του ηθικού των τουρκικών δυνάμεων έπειτα από το επεισόδιο με τις φρεγάτες Λήμνος και Κεμάλ Ρέις που κατέληξε στην απόσυρση του τουρκικού πλοίου από τη συνοδεία του σεισμογραφικοό Οροΰτς Ρέις. Κατά τις πληροφορίες αυτές το τουρκικό υποβρύχιο κινήθηκε σε διεθνή ύδατα φθάνοντας στα ανοικτά της Ανδρου, αλλά εντοπίσθηκε και απομακρύνθηκε με τις απαραίτητες προειδοποιήσεις καθώς θα έπρεπε να γνωστοποιήσει σχέδιο πορείας.

Σε επιφυλακή για τριπλή πρόκληση

Ακόμη κι αν το Ορούτς Ρέις αποχωρήσει στις 23 Αυγούστου από τη ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε Μαξίμου και Πεντάγωνο είναι πεπεισμένοι ότι η τουρκική παραβατικότητα θα συνεχιστεί και γι αυτό οι επιτελείς προετοιμάζονται ακόμη για το ενδεχόμενο τριπλής πρόκλησης από την Αγκυρα στα νότια της Κρήτης. Οπωσδήποτε πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο και από το εάν θα εκκινήσει τελικώς ένας νέος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας. Εντούτοις στο υπουργείο Αμυνας ήδη γίνεται σχεδιασμός και ανανέωση των σχεδίων που ήδη υπήρχαν για την πιθανότητα η Αγκυρα να επιλέξει αιφνιδιαστικά πρόκληση σε τρία διαφορετικά σημεία. Η Τουρκία πολύ δύσκολα θα μπορούσε να διαχειριστεί επιχειρησιακά μία τέτοια κατάσταση αν αναλογιστεί κανείς και όσα συμβαίνουν τώρα στα νότια του Καστελλορίζου. Εντούτοις τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί Και γι αυτό υπάρχει η απαιτούμενη διπλωματική και στρατιωτική προετοιμασία.

Ολα τα σενάρια

Ενα σενάριο που αναλύεται στην Αθήνα είναι ότι η Αγκυρα μπορεί στις 23 Αυγούστου να ανανεώσει τη Navtex για τις έρευνες του Ορούτς Ρέις στα νότια του Καστελλορίζου θα μπορούσε δηλαδή να δεσμεύσει ξανά την περιοχή για ακόμη 15 ημέρες και το Ορούτς Ρέις να συνεχίσει να πλέει έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η Αγκυρα από τα τέλη Μαΐου έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες σ’ αυτές τις περιοχές και επιμένει πως το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι καθ όλα νόμιμο. Στο ελληνικό Πεντάγωνο λοιπόν δεν αποκλείουν την ταυτόχρονη αποστολή δύο τουρκικών ερευνητικών σκαφών και στα νότια Καστελλορίζου αλλά και στα νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Στις αναλύσεις των Γενικών Επιτελείων συζητείται ακόμη ένα σενάριο ίσως ακόμη πιο ακραίο. Υπάρχει δηλαδή σχεδιασμός ακόμη και στην περίπτωση που η Τουρκία επιλέξει την ίδια χρονική περίοδο πάνω κάτω στα τέλη Αυγούστου με αρχές φθινοπώρου να προχωρήσει σε μία τριπλή πρόκληση. Να στείλει δηλαδή κάποιο σκάφος στα νότια της Κρήτης για έρευνες ή γεωτρήσεις αλλά αυτή τη φορά για λογαριασμό της Λιβύης. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει δημοσίως το προηγούμενο διάστημα πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν το ζητήσει η Λιβύη με την Τουρκία και πάλι με βάση το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Πηγή: Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»