Ζάκυνθος: Από την επένδυση-μαμούθ στο φιάσκο, ένα… Ναυάγιο δρόμος!

Στη φάση των καταθέσεων, των απολογιών και της κύριας ανάκρισης έχει μπει η πολύκροτη υπόθεση της πώλησης και αξιοποίησης μίας έκτασης-φιλέτο στη Δυτική Ζάκυνθο, γύρω από τη μαγευτική παραλία του Ναυαγίου.

Η τοπική κοινωνία αλλά και το πανελλήνιο, που ηδονιζόταν να ακούει για επένδυση-μαμούθ ύψους 2 δισ. πετροδολαρίων, θα πρέπει να περιμένει και την τελική διαδικασία για να μάθει ποιοι και πώς επιχείρησαν μία από τις καλύτερα σχεδιασμένες απάτες στην ιστορία της χώρας…

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η υπόθεση έχει περάσει -κάνοντας πάντα τρομερό θόρυβο- από τη φάση της επένδυσης σε αυτή του φιάσκου, με ενδιάμεση στάση σ’ αυτήν του πολύκροτου σκανδάλου και πρωταγωνιστές αετονύχηδες λειτουργούς, αλλά και πολίτες, που κατάφεραν να μπλέξουν στα δίχτυα της απάτης τους μέχρι και τον Εμίρη του Κατάρ!

Όταν ο τελευταίος ενεπλάκη στην υπόθεση, με την ανακοίνωση της πρόθεσής του να φτιάξει στην επίμαχη έκταση έναν τουριστικό παράδεισο επτά αστέρων, η υπόθεση βγήκε με κρότο στη δημοσιότητα!

Χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια δικαστικής έρευνας για να αποδειχθεί ότι στην άμμο (του μαγευτικού Ναυαγίου) είναι κακό να χτίζει κανείς παλάτια! Κάποιοι που φαντάζονταν τη μετατροπή του νησιού σε Μονακό ξύπνησαν απότομα…

Ανάμεσα τους και έξι άτομα, εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για απάτες και ψευδείς βεβαιώσεις. Είναι οι άνθρωποι που σύμφωνα με το παραπεμπτικό Βούλευμα έδρασαν ώστε μία δημόσια έκταση-φιλέτο να βαφτιστεί και στη συνέχεια να πουληθεί ως ιδιωτική!

Η ιστορία…

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:

Το 2014 εμφανίζεται πολίτης που δηλώνει κληρονόμος με ενετικό διάταγμα (!) και ισχυρίζεται ότι του ανήκει μία τεράστια έκταση 14.000 στρεμμάτων, η οποία καλύπτει την περιοχή γύρω από κάποιες από τις πιο όμορφες παραλίες του πλανήτη! Μέσα στις εκτάσεις αυτές βρίσκεται ένα βυζαντινό μοναστήρι, περίπου 200 ιδιοκτησίες χωρικών, δάσος, δημοτικά και δημόσια οικόπεδα. Ο κληρονόμος αυτός εμφανίζεται να πουλά το ακίνητο-φιλέτο σε κτηματομεσιτική εταιρία με έδρα το Λίβανο, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως από τις βασιλικές οικογένειες του Κόλπου για μεγάλες επενδύσεις ανά τον κόσμο.

Εναντίον αυτής της αγοραπωλησίας προσφεύγουν τοπικοί φορείς αλλά και η τοπική Μητρόπολη, όπως και πολλοί κάτοικοι στους οποίους ανακοινώνεται ότι κτήματα και χωράφια που νόμιζαν εδώ και δεκαετίες ότι ανήκουν στις οικογένειες τους, έχουν πουληθεί στον Εμίρη!

Αρχικά, το Μονομελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου κηρύσσει την πράξη νόμιμη και επιφυλάσσεται μόνο για ένα τμήμα της έκτασης, 3.000 στρεμμάτων για το οποίο δεν υπάρχουν τίτλοι και το διεκδικεί η τοπική Εκκλησία. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο σκεπτικό βάρυνε το γεγονός ότι ο κληρονόμος κατέθεσε έγγραφα για 200 από τα στρέμματα του συνόλου της έκτασης. Ταυτόχρονα, το δικαστήριο απαγορεύει κάθε άλλη μεταβολή μέχρις ότου η υπόθεση κριθεί σε ανώτερο βαθμό.

Τα δημοσιεύματα…

Στο μεταξύ, εμφανίζεται στο νησί ο ίδιος ο Εμίρης του Κατάρ, που δηλώνει ότι αγαπά την περιοχή, ενώ διάφοροι συνεργάτες του αρχίζουν τις επαφές με κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Αθήνα για το σχέδιο ανάπτυξης της επένδυσης.

Την ίδια ώρα, εμφανίζονται δημοσιεύματα που κατηγορούν την τότε κυβέρνηση (Τσίπρα) ότι δεν συνεργάζεται για την πρόοδο της επένδυσης, καθώς ακόμη και η πρεσβεία του Κατάρ στην Αθήνα ενημερώνει δημοσιογράφους ότι το ενδιαφέρον παραμένει ζωηρό.

Ωστόσο, με το υπ’ αριθ. 1679/2020 (11-6-2020) Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών διαπιστώνεται ότι ο άνθρωπος, ο οποίος το 2014 «πούλησε» στην εταιρεία PimanaS.A. την έκταση των 14.467,49 στρεμμάτων στη ΒΔ Ζάκυνθο, δεν είχε ούτε ένα στρέμμα γης στην κατοχή του. Αντίθετα, ολόκληρη αυτή η έκταση ανήκε από αιώνες -και συνεχίζει να ανήκει- στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, στην Iερά Mονή Υπεραγίας Θεοτόκου Αναφωνητρίας, στο ελληνικό Δημόσιο και σε δεκάδες κατοίκους της περιοχής.

Μέσα στους ρυθμούς της Πανδημίας η δικαστική διαδικασία συνεχίζεται και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το νησί, τις ημέρες αυτές καλούνται στα γραφεία ανακριτών και εισαγγελέων οι εμπλεκόμενοι.

Σπ. Ξένος: Δεν σταματούν εδώ οι περίεργες εξελίξεις…

Σύμφωνα με τον Σπύρο Ξένο, κοινωνιολόγο και ερευνητή, έχουν σημειωθεί κι άλλες παράξενες εξελίξεις όπως η αγορά μετοχών της λιβανέζικης εταιρείας από άλλη εταιρεία η οποία όμως εκπροσωπείται από τα ίδια πρόσωπα!

Όπως έγραψε πρόσφατα ο ίδιος σε τοπικό ΜΜΕ (zantetimes):

«την ίδια στιγμή που τα νέα μπιλιέτα της ανάκρισης βρίσκονται καθ’ οδόν, με βαρύτατες κατηγορίες απάτης και ψευδούς βεβαίωσης εις βάρος του Δημοσίου και Νομικών Προσώπων (ΝΠΔΔ), εμφανίζεται αίφνης η υπ’ αριθ. πρωτ. 2167470/15-10-2020 ανακοίνωση. στο Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, της εταιρείας Pimana (αλλά μονοπρόσωπη αυτή τη φορά), η οποία στο τιμόνι της δεν έχει πλέον Λιβανέζους και Σύρους τεχνοκράτες, όπως ξέραμε μέχρι σήμερα, αλλά “ακατηγόρητους” Άγγλους νομικούς συμβούλους, μόνιμους συνεργάτες της καταριανής φαμίλιας. Από την ίδρυση στην πώληση των μετοχών και ξανά στη ρευστοποίηση… ένα Ναυάγιο δρόμος».

Δείτε πρόσφατη συνέντευξη του κ. Ξένου στο Αρτ TV, όπου περιγράφει αναλυτικά την υπόθεση-σκάνδαλο: