Ζωή στον πλανήτη Αφροδίτη; – Η σπουδαία ανακάλυψη των επιστημόνων

Ένα αέριο (φωσφίνη) έκανε την εμφάνισή του στην ανώτατη ατμόσφαιρα του πλανήτη Αφροδίτη κάνοντας τους επιστήμονες να μιλούν για… ίχνη ζωής.

Σύμφωνα με το Livescience.com οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν πως βρέθηκε στον πλανήτη Αφροδίτη. Κι αυτό γιατί καμία γνωστή χημική διαδικασία δεν θα μπορούσε να το δημιουργήσει στον πλανήτη.

Η «φωσφίνη» (αγγλικά: phosphine, ονομασία κατά IUPAC «φωσφάνιο» phosphane) είναι ανόργανη χημική ένωση, που περιέχει φωσφόρο και υδρογόνο, με μοριακό τύπο PH3. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο υδρίδιο του πεντασθενούς φωσφόρου ονομάζεται φωσφοράνιο (PH5). Η φωσφίνη αποτελεί το φωσφορούχο ανάλογο της αμμωνίας.

Η χημικά καθαρή φωσφίνη, στις κανονικές συνθήκες περιβάλλοντος, δηλαδή σε θερμοκρασία 25 °C και υπό πίεση 1 atm, είναι άχρωμο εύφλεκτο, και τοξικό αέριο. Η ίδια η (χημικά) καθαρή φωσφίνη είναι άοσμη, αλλά δείγματά της συχνά έχουν πολύ έντονη και άσχημη οσμή σκόρδου ή ψαριών σε αποσύνθεση, εξαιτίας της παρουσίας σε αυτά (τα δείγματα), διαφόρων «υποκατεστημένων» φωσφινών ή και διφωσφίνης (P2H4). Αν η φωσφίνη περιέχει ίχνη διφωσφίνης, τότε είναι εξαιρετικά εύφλεκτη στον ατμοσφαιρικό αέρα, καιγόμενη με λαμπερή φλόγα.

Επίσης, εκτός από τη «μητρική» ένωση, ο όρος «φωσφίνη» επεκτείνεται επίσης σε μια σειρά από ανόργανες και οργανικές «θυγατρικές» ή «υποκατεστημένες» παράγωγες ενώσεις, με γενικό τύπο RxPy, μόνο με τρισθενή φωσφόρο, όπου x, y φυσικοί αριθμοί και τα όχι απαραίτητα ίδια R μπορεί να είναι υδρογόνο, αλογόνο, ανόργανη ή οργανική μονοσθενής ρίζα, ενώ δύο ή τρία R μπορούν, επίσης, να αντικατασταθούν με μια δισθενή ή τρισθενή ρίζα, αντιστοίχως, σχηματίζοντας έτσι μια ετεροκυκλική φωσφίνη. Οι υποκατεστημένες αυτές «φωσφίνες» είναι σημαντικές ως καταλύτες, σχηματίζοντας σύμπλοκα με διάφορα μεταλλικά ιόντα. Αν και οι τρεις (3) ρίζες (R), με τις οποίες ενώνεται το ένα (τουλάχιστον άτομο φωσφόρου) είναι διαφορετικές, τότε προκύπτουν εναντιομερείς φωσφίνες, οι οποίες καταλύουν αντιδράσεις που δίνουν ειδικά χειρόμορφα εναντιομερή προϊόντα. Οι «ιθυγατρικές» φωσφίνες θεωρείται γενικά ότι αποτελούν τις φωσφορούχες ανάλογες ενώσεις των αμινών.

Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για να δημιουργηθεί, αυτό μπορεί να γίνει μόνο από ζώντες οργανισμούς.

Αυτή η ανακάλυψη έχει προκαλέσει έκπληξη στους επιστημονικούς κύκλους.

Πηγή: livescience.com

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ακύρωση εορταστικών εκδηλώσεων στο Πεδίον του Άρεως λόγω εθνικού πένθους για την απώλεια του Κ. Σημίτη
5 Ιανουαρίου, 2025
Υπερδιπλασιάστηκαν οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία
5 Ιανουαρίου, 2025
Κρήτη: Απίστευτο μποτιλιάρισμα στον χιονισμένο Ψηλορείτη
5 Ιανουαρίου, 2025
«Σοκ» στην Ινδία: Οι αρχές ανακάλυψαν το πτώμα δημοσιογράφου θαμμένο σε σηπτική δεξαμενή λυμάτων
5 Ιανουαρίου, 2025
Χρήστος Μάστορας: Το «χρυσό» συμβόλαιο και η αμοιβή που θα λάβει για την ταινία «Υπάρχω»
5 Ιανουαρίου, 2025
Ξεσπά ο Μιχάλης Μητρούσης για τον οδηγό που τον παρέσυρε: «Αυτό είναι γαϊδουριά, τι να την κάνω τη συγγνώμη του»
5 Ιανουαρίου, 2025
Συλλήψεις Τούρκων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Οκτώ απελαύνονται – Δύο ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν
5 Ιανουαρίου, 2025
Διόδια Ελευσίνας: Κλείνουν πολλές λωρίδες για κατασκευή νέου στέγαστρου
5 Ιανουαρίου, 2025
Πάνω από 200 περιστατικά μέθης καταγράφονται ετησίως στα Επείγοντα των νοσοκομείων Παίδων – Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς
5 Ιανουαρίου, 2025
Κρεμασμένος μέσα σε ντουλάπα χρησιμοποιώντας ένα σεντόνι, βρέθηκε ο πρώην παίκτης της ΑΕΛ και της Λαμίας, Ματίας Ακούνια
5 Ιανουαρίου, 2025