Ζωή στον πλανήτη Αφροδίτη; – Η σπουδαία ανακάλυψη των επιστημόνων

Ένα αέριο (φωσφίνη) έκανε την εμφάνισή του στην ανώτατη ατμόσφαιρα του πλανήτη Αφροδίτη κάνοντας τους επιστήμονες να μιλούν για… ίχνη ζωής.

Σύμφωνα με το Livescience.com οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν πως βρέθηκε στον πλανήτη Αφροδίτη. Κι αυτό γιατί καμία γνωστή χημική διαδικασία δεν θα μπορούσε να το δημιουργήσει στον πλανήτη.

Η «φωσφίνη» (αγγλικά: phosphine, ονομασία κατά IUPAC «φωσφάνιο» phosphane) είναι ανόργανη χημική ένωση, που περιέχει φωσφόρο και υδρογόνο, με μοριακό τύπο PH3. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο υδρίδιο του πεντασθενούς φωσφόρου ονομάζεται φωσφοράνιο (PH5). Η φωσφίνη αποτελεί το φωσφορούχο ανάλογο της αμμωνίας.

Η χημικά καθαρή φωσφίνη, στις κανονικές συνθήκες περιβάλλοντος, δηλαδή σε θερμοκρασία 25 °C και υπό πίεση 1 atm, είναι άχρωμο εύφλεκτο, και τοξικό αέριο. Η ίδια η (χημικά) καθαρή φωσφίνη είναι άοσμη, αλλά δείγματά της συχνά έχουν πολύ έντονη και άσχημη οσμή σκόρδου ή ψαριών σε αποσύνθεση, εξαιτίας της παρουσίας σε αυτά (τα δείγματα), διαφόρων «υποκατεστημένων» φωσφινών ή και διφωσφίνης (P2H4). Αν η φωσφίνη περιέχει ίχνη διφωσφίνης, τότε είναι εξαιρετικά εύφλεκτη στον ατμοσφαιρικό αέρα, καιγόμενη με λαμπερή φλόγα.

Επίσης, εκτός από τη «μητρική» ένωση, ο όρος «φωσφίνη» επεκτείνεται επίσης σε μια σειρά από ανόργανες και οργανικές «θυγατρικές» ή «υποκατεστημένες» παράγωγες ενώσεις, με γενικό τύπο RxPy, μόνο με τρισθενή φωσφόρο, όπου x, y φυσικοί αριθμοί και τα όχι απαραίτητα ίδια R μπορεί να είναι υδρογόνο, αλογόνο, ανόργανη ή οργανική μονοσθενής ρίζα, ενώ δύο ή τρία R μπορούν, επίσης, να αντικατασταθούν με μια δισθενή ή τρισθενή ρίζα, αντιστοίχως, σχηματίζοντας έτσι μια ετεροκυκλική φωσφίνη. Οι υποκατεστημένες αυτές «φωσφίνες» είναι σημαντικές ως καταλύτες, σχηματίζοντας σύμπλοκα με διάφορα μεταλλικά ιόντα. Αν και οι τρεις (3) ρίζες (R), με τις οποίες ενώνεται το ένα (τουλάχιστον άτομο φωσφόρου) είναι διαφορετικές, τότε προκύπτουν εναντιομερείς φωσφίνες, οι οποίες καταλύουν αντιδράσεις που δίνουν ειδικά χειρόμορφα εναντιομερή προϊόντα. Οι «ιθυγατρικές» φωσφίνες θεωρείται γενικά ότι αποτελούν τις φωσφορούχες ανάλογες ενώσεις των αμινών.

Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για να δημιουργηθεί, αυτό μπορεί να γίνει μόνο από ζώντες οργανισμούς.

Αυτή η ανακάλυψη έχει προκαλέσει έκπληξη στους επιστημονικούς κύκλους.

Πηγή: livescience.com

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ηλεία: Νεκρός ανασύρθηκε ηλικιωμένος που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του
5 Νοεμβρίου, 2024
Βηρυτός: Τουλάχιστον 15 νεκροί από ισραηλινό πλήγμα νότια της πόλης
5 Νοεμβρίου, 2024
Μεσσηνία: Πυρκαγιά στη Χρυσοφόρα – Έκαψε 20 στρέμματα
5 Νοεμβρίου, 2024
Γραφείο Κασσελάκη: Οι καρατομήσεις συνέδρων συνεχίζονται
5 Νοεμβρίου, 2024
«Θα έχουμε μια μεγάλη νίκη σήμερα» – Το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
5 Νοεμβρίου, 2024
Αποτελέσματα εκλογών ΗΠΑ: Τι ώρα αναμένονται ανά Πολιτεία και πότε κλείνουν οι κάλπες – Το χρονοδιάγραμμα
5 Νοεμβρίου, 2024
Άντρας προσπάθησε να βάλει φωτιά στο σπίτι του γείτονα στα Τρίκαλα – Συνελήφθη από τις Αρχές
5 Νοεμβρίου, 2024
Λάρισα: Κάθειρξη 8 ετών σε 52χρονο για αποπλάνηση ανήλικης σε μία υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο
5 Νοεμβρίου, 2024
Παληός (ΕΡΓΟΣΕ): Προτεραιότητα η υλοποίηση νέων έργων ύψους 1 δισ. ευρώ
5 Νοεμβρίου, 2024
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο
5 Νοεμβρίου, 2024