Ζόρια για Τουρκία λόγω EastMed: Η κίνηση-ματ που «ακυρώνει» τη συμφωνία με τη Λιβύη

Το απόγευμα της Πέμπτης υπεγράφη από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ η σημαντική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Η διακρατική συμφωνία υπεγράφη παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη – Νίκου Αναστασιάδη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι οποίοι – κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του – έστειλαν, εμμέσως, μήνυμα στην Άγκυρα.

Η Αγκυρα επενδύει σημαντικά για την επικράτησή της στην Ανατολική Μεσόγειο στο μνημόνιο με τη Λιβύη για την ΑΟΖ των δυο χωρών.

Το πλάνο για τον αγωγό ωστόσο στην ουσία του απορρίπτει τη συμφωνία μεταξύ των δυο καθώς τουλάχιστον τρεις εκ των γειτονικών τους χωρών δεν την λαμβάνουν υπόψη.

Πλέον η Τουρκία βλέπει να αμφισβητείται εμπράκτως ο ρόλος που διεκδικεί στη διαχείριση των ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς οι γειτονικές της χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον EastMed για να την πιέσουν να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα των ανεξάρτητων κρατών.

Αίτημα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου με το βλέμμα στις μεταξύ τους σχέσεις στις αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά και στην επίλυση του Κυπριακού εκκρεμότητες που προκαλούν ακόμα πολιτικές αναταράξεις σε όλες τις πλευρές και θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη της ευρύτερης περιοχής.

Ηδη μάλιστα από τις δηλώσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών έγινε σαφές πως η διπλωματική στόχευση είναι ακριβώς αυτή πέρα από επιχειρηματικό άνοιγμα ο αγωγός μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης απέναντι στον ανεξέλεγκτο παίκτη της Ανατολικής Μεσογείου σε όλα τα επίπεδα.

Πληροφορίες από τα «ΝΕΑ»