Μετά την λιτή αλλά ασυνήθιστα πρωτότυπη τελετή έναρξης, παρουσία Περιφερειάρχου, Δημάρχου, βουλευτών και εκπροσώπων της Πολιτείας και φορέων του κινηματογράφου, το 60ο Φεστιβάλ μπήκε στην εύρυθμη καθημερινή λειτουργία του, με ταινίες όλων των σινεφιλικών αποχρώσεων και μερικές από αυτές για το Διαγωνιστικό τμήμα που πολύς κόσμος παρακολουθεί.
Του Παύλου Καραμητρούση
Πέραν των προβολών του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος (14 ταινίες), με ενδιαφέρον αναμένονται οι προβολές των καλύτερων βαλκανικών ταινιών (“Ματιές στα Βαλκάνια”), οι ριζοσπαστικές ταινίες στο πλαίσιο του Film Forward, οι μεταμεσονύχτιες προβολές, το τμήμα “Ανοιχτοί Ορίζοντες” κ.α, αλλά και τα αφιερώματα.
Για την σημερινή βραδιά συστήνεται μια ενδιαφέρουσα Γερμανική παραγωγή με τίτλο: «Το αίμα του πελεκάνου» (Pelikanblut) της Κατρίν Γκέμπε. Το στόρι της ταινίας διάρκειας 127′ είναι ενδεικτικό των τάσεων στην σημερινή μέση Γαρμανική κοινωνία.
Η Βίμπκε είναι μια ανύπαντρη μητέρα, εκπαιδευτής αλόγων στο επάγγελμα, που αποφασίζει να υιοθετήσει και δεύτερο κοριτσάκι. Ευθύς εξαρχής, ένας πίνακας που απεικονίζει έναν θηλυκό πελεκάνο να ταΐζει με το ίδιο του το αίμα ένα νεκρό νεογέννητο, επαναφέρoντάς το στη ζωή, λειτουργεί ως δυσοίωνο προμήνυμα.
Πράγματι, σαν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, το νέο μέλος της οικογένειας αναπτύσσει βίαιη συμπεριφορά, σκορπώντας ανησυχία και φόβο. Η Βίμπκε, αδυνατώντας να αποδεχτεί ότι έχει αποτύχει ως μητέρα, απορρίπτει κάθε επιστημονική εξήγηση και βυθίζεται σε ένα σκοτεινό δαίδαλο μεταφυσικού παραλογισμού. Mια ζοφερή παραβολή βραδυφλεγούς τρόμου, που εξερευνά τα αχαρτογράφητα και ιλιγγιώδη μονοπάτια της μητρότητας.
Η Γερμανίδα σκηνοθέτις Κατρίν Γκέμπε είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Οπτικών Τεχνών του Ένσχεντε, στην Ολλανδία. Το μικρού μήκους σκηνοθετικό της ντεμπούτο Nothing Bad Can Happen πραγματοποίησε την πρεμιέρα του στο Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ των Καννών.
Το Αίμα πελεκάνου, η πρώτη μεγάλου μήκους σκηνοθετική της απόπειρα, άνοιξε την αυλαία του τμήματος Orizzonti στο Φεστιβάλ της Βενετίας.
Στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με αφορμή τα 60ά γενέθλια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου ξεκίνησε από χθες η έκθεση με τίτλο “Στιγμές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης» και θα διαρκέσει ως τις 3/1/2020, Η έκθεση διατρέχει όλες τις δεκαετίες του Φεστιβάλ, τις στιγμές, τους ανθρώπους, τις τάσεις που καθόρισαν την πορεία του και την εξέλιξή του.