Προβληματικό χαρακτήρισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας ότι θα υπάρξει μικρή άνοδος στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού κατά τις εορταστικές περιόδους Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Η Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα θα έχει 3-4 βαθμούς μικρότερη θερμοκρασία σε σχέση με την Αθήνα, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ 3 και συνέχισε, «αυτό αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την μεταδοτικότητα του κορονοϊού, η οποία αυξάνεται στη μειωμένη θερμοκρασία και στη χαμηλή ηλιοφάνεια. Αν υπάρχει μικρότερη θερμοκρασία είναι λογικό να μένουμε περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους και να αυξάνεται η πιθανότητα ενεργών επαφών ανάμεσα σε φορείς και συμπολίτες μας χωρίς ανοσία, ενώ παράλληλα αυξάνεται η μεταδοτικότητα του ιού. Τελικό αποτέλεσμα είναι η αύξηση της πιθανότητας μετάδοσης και άρα η διασπορά του ιού στην κοινότητα».
Η ερευνητική ομάδα του κ. Σαρηγιάννη έχει δημιουργήσει ένα συνθετικό μοντέλο που βασίζεται στη χρονοσειρά του καιρού μέρα με τη μέρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Με βάση τις προηγούμενες μετρήσεις έχουν καταλήξει σε μια σύνθεση για τον μέσο όρο θερμοκρασίας, υγρασίας και ηλιοφάνειας σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και υπάρχουν στοιχεία μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο κ Σαρηγιάννης «σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία αν συνεχίσουμε με lockdown μέχρι τα Φώτα θα είμαστε στα 180- 200 κρούσματα και αν συνεχιστούν τα μέτρα μέχρι και τις 20/1 ή στα τέλη Γενάρη θα πέσουμε στα 160-120 κρούσματα. Εάν τα σχολεία ανοίξουν όπως προγραμματίζεται στις 8 Ιανουαρίου, τότε η πορεία της πτώσης θα επιβραδυνθεί και στις 20 Ιανουαρίου, τα κρούσματα θα κυμαίνονται μεταξύ 210 και 230. Φυσικά η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει πολύ πιο μετά. Όσο για το λιανεμπόριο πιστεύουμε πως το άνοιγμά του τώρα θα ήταν προβληματικό για τη Θεσσαλονίκη, παρά το ότι η εξέλιξη της πανδημίας στην πόλη πάει σχετικά καλά τις τελευταίες ημέρες».