Ακόμη μία εβδομάδα στην Αττική ή μήπως όχι. Κανονικά, στις 28 του μήνα σταματούν τα περιοριστικά μέτρα, αλλά…
Διαβάστε στο newsique τι λένε οι ειδικοί. Τι θα ανοίξει πρώτα, ποιες οι πιθανές ημερομηνίες.
Προβληματισμό προκαλούν στο κυβερνητικό επιτελείο τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη πίεση στο σύστημα υγείας.
Ωστόσο, το πώς θα διαμορφωθεί η επιδημιολογική εικόνα τα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα κρίνει και τα επόμενα βήματα για τη σταδιακή χαλάρωση του «σκληρού» lockdown.
Πρώτα σχολεία, λιανεμπόριο…
Προβληματισμό προκαλούν στο κυβερνητικό επιτελείο τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Ωστόσο, το πώς θα διαμορφωθεί η επιδημιολογική εικόνα τα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα κρίνει και τα επόμενα βήματα για τη σταδιακή χαλάρωση του «σκληρού» lockdown.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν οι δραστηριότητες από την 1η Μαρτίου, ενώ σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η ανάγκη για το άνοιγμά τους δεν έχει να κάνει μόνο με το εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά υπάρχουν και ψυχολογικά ζητήματα για τους μαθητές.
«Την 1η Μαρτίου, εάν επικρατήσει σταθεροποίηση της κατάστασης με τα κρούσματα, θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμμαχος στην προσπάθεια σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων είναι το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, καθώς από τη Δευτέρα πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 30.000 εμβολιασμοί -πρώτης και δεύτερης δόσης- ημερησίως, ενώ αναμένεται η αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού στο προσεχές διάστημα.
Αισιόδοξος για τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επίδραση των εμβολιασμών στην καταπολέμηση της πανδημίας παρουσιάστηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο MEGA.
Όπως τόνισε, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι οριακά κάτω από 1, ενώ υπάρχει σταθεροποίηση των εισαγωγών σε μονάδες Covid-19, κάτι που αποδίδεται στην «επίδραση των περιοριστικών μέτρων».
«Θετικό ότι έως χθες (σ.σ. Παρασκευή) εμβολιάστηκε το 6% του ελληνικού πληθυσμού. Βλέπουμε μια μείωση κρουσμάτων στις ηλικίες που εμβολιάστηκαν. Υπάρχουν συνθήκες για αισιόδοξη πρόβλεψη τις επόμενες εβδομάδες» είπε, χαρακτηρίζοντας ως «εφικτό» τον εμβολιασμό σημαντικού αριθμού ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων το επόμενο δίμηνο.
Μετακίνηση εκτός νομού
Σχετικά με τις μετακινήσεις και τα ταξίδια, ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε πως δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό της ανοσίας του πληθυσμού με το εμβόλιο, ώστε να αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις των εμβολιασμένων από νομό σε νομό.
Ερωτηθείς για το Πάσχα, είπε ότι δεν θα είναι όπως πέρσι που δεν χτύπησαν οι καμπάνες, αλλά ούτε όπως πρόπερσι που τα ρεπορτάζ έδειχναν κοσμοπλημμύρες στις εκκλησίες. Κάπου ενδιάμεσα.
Το πλάνο για την εστίαση
Την ίδια ώρα, ένας κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον στη διάρκεια της πανδημίας είναι αυτός της εστίασης. Οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση, καταστήματα και θέσεις εργασίας είναι υπό άμεση απειλή και στην κυβέρνηση προσπαθούν να βρουν τον τρόπο που θα καταφέρει να λειτουργήσει ξανά η εστίαση, έτσι ώστε να αποφύγει τον οικονομικό «στραγγαλισμό».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει εκπονηθεί νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο κλάδο. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή (19.02), λέγοντας πως η ώρα της επαναλειτουργίας πλησιάζει.
Εκτίμησε επίσης ότι οι χώροι εκδηλώσεων όπως τα κτήματα που τελούνται γάμοι και οι εταιρίες catering, θα ανοίξουν από τις αρχές Μαΐου.
«Ζητώ συγγνώμη από όσες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι ως Υπουργός θα έπρεπε να σχεδιάζω πως θα κλείνω επιχειρήσεις και πως θα μπαίνει λιγότερος κόσμος στα μαγαζιά. Θα πρέπει όμως και οι επιχειρηματίες να καταλάβουν ότι δεν ήταν μια απόφαση που την πήραμε ελαφρά τη καρδία. Επιλέξαμε όμως να χαθούν χρήματα για να μη χαθούν ζωές. Αυτή είναι η πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο υπουργός εκτίμησε ότι στην Επιστρεπτέα 6, οι επιχειρήσεις της εστίασης που παρέμειναν όλο τον Ιανουάριο κλειστές θα έχουν πλεονέκτημα στη στήριξη έναντι εκείνων που λειτούργησαν έστω και με αυστηρά μέτρα, καθώς έχει σχεδιαστεί να είναι μηνιαία.