Για την επίσκεψη που πραγματοποίησε το πρωί στον ΕΦΚΑ χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν και για το τι είδε εκεί, μίλησε μεταξύ άλλων στον RealFm 97,8 ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, «πήγα στον ΕΦΚΑ χωρίς να ειδοποιήσω τα κανάλια. Δεν θα την χαρακτήριζα αιφνιδιαστική επίσκεψη. Έκανα μια επίσκεψη γιατί με ενδιαφέρει να έχω ο ίδιος μια εικόνα του τι συμβαίνει. Υπάρχουν προβλήματα φοβερά. Ο ΕΦΚΑ είναι το αποτέλεσμα μιας φύρδην μίγδην συγχώνευσης που… μπέρδεψε τα πράγματα και πήγε πίσω και τη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων καθώς “μπλέχτηκαν” οι υπάλληλοι, οι υπηρεσίες, οι διαδικασίες, τα τμήματα. Έγινε χωρίς ένα ξεκάθαρο οργανωτικό σχέδιο και το πράγμα πήγε πίσω».
Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «όταν άλλαξε η κυβέρνηση, ο Γιάννης Βρούτσης βρήκε 1.059.000 διαφορετικές εκκρεμότητες προς επίλυση. Όλο αυτή την κληρονομιά εγώ θα τη χαρακτήριζα κόπρο του Αυγείου. Οι εκκρεμότητες έχουν περιοριστεί σημαντικά σε σχέση με το 2019. Έχουν δοθεί το 2020 31% περισσότερες συντάξεις από το 2019, έχουν γίνει 1.750.000 ψηφιακές συναλλαγές πολιτών με ΕΦΚΑ αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα προς διευθέτηση. Ένα ενδεικτικό είναι ότι το δίκτυο των κομπιούτερ όπως είναι σήμερα, πολύ απέχει από το να θεωρηθεί επαρκές όπως και η πρόσβαση των υπαλλήλων σε σύγχρονα κομπιούτερ. Εκεί που πήγα στη Νικηφόρου, έχουν κομπιούτερ αλλά είναι Windows του 2000, ανεπαρκή σε ασφάλεια, υπάρχει ένα κεντρικό κομπιούτερ και ο υπάλληλος κάνει και χρέη διανομέως των e-mail στους επιμέρους υπαλλήλους. Είχαν παραγγελθεί ήδη 1.700 υπολογιστές πριν έρθω εγώ, όμως, χρειάζεται κι άλλη ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής».
Σχετικά με την ενοποίηση του ΕΦΚΑ είπε ότι «θα κάνουμε μια ανασύνταξη αλλά χωρίς να τα γκρεμίσουμε όλα. Αφού πρώτα λύσουμε τα επείγοντα, που είναι οι συντάξεις. Θα πάμε σε ένα πιο σύγχρονο, λειτουργικό μοντέλο».
Για την είσοδο ιδιωτών στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας είπε τα εξής: «πάμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που μπορεί να έχουμε στη διάθεσή μας και μάλιστα αυτά που μπορούμε να αξιοποιήσουμε γρήγορα. Γι’ αυτό και τις πρώτες ημέρες που ήρθα, ξεκίνησαν να δουλεύουν στο σύστημα περίπου 150 υπάλληλοι που μονιμοποιήθηκαν, νέοι σε ηλικία για να πέσουν στη “μάχη” για τις συντάξεις. Την περασμένη εβδομάδα υπέγραψα μια απόφαση για να χρησιμοποιηθούν και οι υπηρεσίες 100 συνταξιούχων που με την εμπειρία τους μπορούν να βοηθήσουν στην έκδοση των συντάξεων και θα πληρώνονται ανά τεμάχιο. Όσο περισσότερες συντάξεις βγάζουν, τόσα περισσότερα θα παίρνουν. Παράλληλα προωθούμε την πρόσληψη 150 νέων συμβασιούχων οικονομολόγων για να βοηθήσουν κι εκείνοι. Προχωρήσαμε με τις εθνικές συντάξεις που θα καταβληθούν πριν από το Πάσχα και με τα αναδρομικά μαζί. Συνεχίζοντας τις προσπάθειες και πήγαμε και στο θέμα των πιστοποιημένων επαγγελματιών. Μιλάμε για πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές που θα βοηθούν στην έκδοση προσωρινών και οριστικών συντάξεων. Έχουν γνώση και επαφή με το αντικείμενο. Θέλουμε να το προχωρήσουμε και δεν είναι κάτι πρωτότυπο, γίνεται ήδη στις Πολεοδομίες με τους μηχανικούς από το 2010. Τι στο καλό έχει πια η έννοια ιδιωτικό στην Ελλάδα που ορισμένοι έχουν φάει αυτό το κόλλημα και δεν μπορούν να δεχτούν τη συμμετοχή των ιδιωτών; Δεν μπορεί ό,τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ιδιωτικό τομέα να είναι σωστό και ό,τι κάνουμε εμείς λάθος”. Αναρωτήθηκε δε, σε ποια χώρα συμβαίνει να έχει ιδιωτικοποιηθεί ο Οργανισμός που βγάζει τις συντάξεις για να “εμπνευστώ και να το κάνω εγώ;».