Κορονοϊός: «Βόμβα» Δερμιτζάκη

Ο ίδιος εξήγησε ότι η ανοσία της αγέλης αφορά τη μετάδοση, όχι την πίεση στο σύστημα υγείας

Την εκτίμηση ότι τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα θα μείνουν σε υψηλούς αριθμούς μέχρι τα μέσα Ιουνίου διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης

Για υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων μέχρι τα μέσα Ιουνίου προειδοποίησε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ «αν φτάσουμε τους αριθμούς που πρέπει μέχρι τον Ιούνιο θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι μόνο, που η μετάδοση είναι χαμηλή. Αυτό φυσικά δεν φτάνει για το χειμώνα».

Ο ίδιος εξήγησε ότι η ανοσία της αγέλης αφορά τη μετάδοση, όχι την πίεση στο σύστημα υγείας.

«Αν εμβολιάσουμε περισσότερο τους ανθρώπους που είναι πιο ενεργοί στην κοινωνία, δηλαδή τους νέους αντί για τους ηλικιωμένους, ίσως πετυχαίναμε καλύτερο αποτέλεσμα, όσον αφορά τη μετάδοση», εκτίμησε ο καθηγητής Γενετικής.

Ερωτηθείς για το αν οι εμβολιασμένοι θα μπορέσουν να βγάλουν τις μάσκες ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι «αν πέσουμε στα κρούσματα που είχαμε πέρσι το καλοκαίρι οι εμβολιασμένοι μπορούν να μη φορούν μάσκα στους εξωτερικούς χώρους.»

Επεσήμανε, δε, ότι με τα επίπεδα κρουσμάτων που έχουμε τώρα στην Ελλάδα δε μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα ξεκαθαρίζοντας ότι και αυτό θα αργήσει αν δεν εμβολιαστούν όλοι.

Ο κ. Δερμιτζάκης διευκρίνισε πως «οι ελευθερίες των εμβολιασμένων δεν είναι μόνο συνάρτηση του ‘κάνω το εμβόλιο’, είναι και συνάρτηση του πώς κυκλοφορούν τα κρούσματα. «Αυτό το μικρό ποσοστό πιθανής ασθένειας, αλλά και μετάδοσης του ιού, κάνει τον εμβολιασμένο πιο ευαίσθητο και πιο μεγαλοσυμμέτοχο στη μετάδοση» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, μάλιστα, ότι για να έχουν ελευθερίες οι εμβολιασμένοι πρέπει να πέσουν τα κρούσματα. Στην περίπτωση όμως που ο εμβολιασμένος μολυνθεί από τον ιό, ξεκαθάρισε ότι δεν θα νοσήσει σοβαρά.

Στην ερώτηση, τέλος, για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα μετάλλαξη που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και πιθανόν πιο ανθεκτική στα εμβόλια, ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι γενικότερα υπάρχουν κάποιες μεταλλάξεις που κάνουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, όμως υπάρχουν δύο κατηγορίες ανοσίας.

«Υπάρχει η ανοσία που έχει σχέση με τα αντισώματα και η κυτταρική ανοσία. Έχει φανεί από μελέτες ότι η κυτταρική ανοσία δεν επηρεάζεται από καμία μετάλλαξη. Επομένως, δεν πρέπει να ανησυχούμε για τις μεταλλάξεις» κατέληξε ο κ. Δερμιτζάκης.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αεροδρόμια: Άνοδος 8,9% στην επιβατική κίνηση στο δεκάμηνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια της διαπλοκής
22 Νοεμβρίου, 2024
Πολάκης: Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την αντεπίθεση
22 Νοεμβρίου, 2024
Κρατούμενος στις φυλακές Χανίων έκρυβε ναρκωτικά στο κελί του
22 Νοεμβρίου, 2024
Ξέσπασε ο Κουσουλός: Ρε δεν ντρέπεστε;
22 Νοεμβρίου, 2024
Αλέξης Τσίπρας: Η λατρεία της εικόνας διείσδυσε και στην πλευρά της προόδου
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη
22 Νοεμβρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του
22 Νοεμβρίου, 2024
«Κάναμε μήνυση στο νοσοκομείο μήπως σωθούν άλλοι», λέει η δικηγόρος του αστυνομικού που ξέχασαν να του πουν πως έχει καρκίνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φωτιά στο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού στη Δράμα
22 Νοεμβρίου, 2024