Ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε πως υπάρχει ανοικτό «παράθυρο» για απολύσεις σε όσους αρνούνται τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον υγειονομικό τομέα ενώ έκανε έκκληση προς τους νέους, αλλά και όλους τους πολίτες γενικότερα, να κάνουν το εμβόλιο για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να συμβάλλουν έτσι στο κοινό καλό.
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha φιλοξενήθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας σε ερωτήματα αναφορικά με τον εμβολιασμό αλλά και το κατά πόσο είναι έτοιμο το σύστημα υγείας να αντέξει το επερχόμενο κύμα κορονοϊού το οποίο είναι προ των πυλών.
Ο κ. Κικίλιας εξήγησε πως οι νέοι θα πρέπει να βγουν μπροστά και να προχωρήσουν τον εμβολιασμό τους έτσι ώστε να πάρουν πίσω τις ζωές τους, ενώ επί της ουσίας επιβεβαίωσε πως τα μέτρα για όσους αρνηθούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και εργάζονται στον τομέα της υγείας, θα είναι πολύ σκληρά. Όπως τόνισε, δική του αποστολή είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και πάνω σε αυτό το θέμα δεν μπορεί να γίνει «debate».
«Καταρχάς να πω ότι έχουμε φτάσει 9.500.000 εμβολιασμούς, σήμερα τους ξεπεράσαμε. Τις τελευταίες 15 ημέρες έχουν κλειστεί σχεδόν 600.000 νέα ραντεβού, το 1/3 από αυτά είναι νέων ανθρώπων, 18 ως 29 ετών. Όμως, το αναγνωρίζω αυτό ότι υπάρχει ένα θέμα και θα ήθελα να μιλήσω στους νέους. Από το δελτίο σας είναι η καλύτερη ευκαιρία. Δεν κινδυνεύω, δεν θα πάθω τίποτα λένε τα νέα παιδιά και δεν γουστάρω και να μου κουνάτε το δάχτυλο. Να το πω έτσι για να το καταλάβουμε», είπε αρχικά ο κ. Κικίλιας.
«Θα τα πω ένα – ένα. Το δεν θα πάθω τίποτα, δεν ισχύει. Μπορεί όχι τόσο σοβαρά όσο πιο μεγάλοι άνθρωποι κι ευπαθείς ομάδες, αλλά βλέπουμε νέους να νοσούν, η αποκατάσταση να είναι δύσκολη και πιο βαριά και κάποιοι να χάνονται. Άρα, αυτό δεν υπάρχει. Επίσης, θα μεταφέρουμε τον ιό στους αγαπημένους μας, στους φίλους και την οικογένειά μας. Στους μεγαλύτερους. Είναι κρίμα. Είναι πράξη αντίστασης το να μην εμβολιάζομαι; Όχι. Την ελευθερία τη στερεί ο ιός, αυτό θέλω να πω στα νέα παιδιά. Η μάχη είναι απέναντι στην αρρώστια. Η μάχη και ο τσαμπουκάς είναι απέναντι σε αυτό το οποίο μας κρατάει πίσω κι αν θέλουμε μια καλύτερη κοινωνία κι έναν άλλο κόσμο, είναι οι άνθρωποι που πρέπει να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Τα νούμερα σιγά-σιγά δείχνουν ότι το κάνουν, να εμβολιαστούν και να διεκδικήσουν πίσω τη ζωή τους. Κόντρα στον ιό, κόντρα στην αρρώστια, όχι κόντρα στον εμβολιασμό, όχι κόντρα στα μέτρα», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Σχετικά με τη συγκέντρωση κατά των εμβολιασμών που διεξήχθη την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε πως έχει υποχρέωση να προστατεύσει όλους τους Έλληνες πολίτες, τονίζοντας πως προτρέπει άπαντες να εμβολιαστούν. «Στον προβληματισμό ή την αναβολή ή και την αδικία, γιατί πιο πολύ κινδύνευαν οι μεγαλύτεροι και μετά φτάσαμε στους πιο νέους. Θεωρώ ότι είναι κρίμα, αλλά εγώ ως υπουργός Υγείας είμαι υποχρεωμένος να προστατεύσω και αυτούς τους ανθρώπους. Η οργανωμένη πολιτεία πρέπει να βρει τρόπο να προστατεύσει και αυτούς που εμβολιάστηκαν και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Τους παρακινούμε να εμβολιαστούν, κι από εκεί και πέρα η οργανωμένη πολιτεία πρέπει να προασπίσει τους δημόσιους χώρους έτσι ώστε αυτοί οι οποίοι επέλεξαν εκ πεποιθήσεως να μην εμβολιαστούν, να μην θέσουν σε κίνδυνο όλους τους υπόλοιπους», τόνισε.
«Εμένα η δική μου δουλειά και υποχρέωση είναι να ενδυναμώνεται το σύστημα υγείας με όλους τους δυνατούς τρόπους κι αυτό επιχειρήσαμε τα τελευταία δυο χρόνια», ανέφερε για το σύστημα υγείας και υπογράμμισε πως «Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι όσοι υγειονομικοί έχουν απομείνει, ένα πολύ μικρό ποσοστό γιατρών και ένα μεγαλύτερο ποσοστό νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, και είναι είτε σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είχαμε πολλούς θανάτους στα προηγούμενα κύματα, είτε σε νοσοκομεία που είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και με σοβαρά προβλήματα, θα σπεύσουν όλοι μέχρι τις 16 Αυγούστου οι εργαζόμενοι να εμβολιαστούν».
Όσο για τα μέτρα όσων αρνούνται τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, στον τομέα της υγείας ειδικότερα, ξεκαθάρισε ότι «Αν δεν συμβεί αυτό τότε η οργανωμένη πολιτεία θα πάρει μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν, και λυπάμαι που θα το πω για αυτούς τους λίγους που θέλουν να δουλεύουν στη δημόσια υγεία και δεν σέβονται τον ανθρώπινο πόνο και τη ζωή, θα παρθούν άλλα μέτρα. Τους επιφυλάσσονται άλλα μέτρα».
«Το να φτάσουμε στα άκρα δεν είναι μέτρο που θα βοηθήσει. Η πολιτεία προέβλεψε να μπορούν να προσλαμβάνονται γιατροί και προσωπικό, αλλά εγώ είμαι εδώ για να ενώσω. Ο κορονοϊός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος. Καλούμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Η εκστρατεία εμβολιασμού δεν κρύβει κάτι από πίσω. Δεν υπάρχει κανένα debate για τον εμβολιασμό. Είχαμε πανδημίες και πριν εκατοντάδες χρόνια, τώρα έχουμε το όπλο του εμβολίου. Πρέπει να εμβολιαστούμε για το κοινό καλό», επεσήμανε.
Σχετικά με τις αντοχές του ΕΣΥ, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως «Δεν είναι εύκολη η εξίσωση. Τα νοσοκομεία είναι σε ετοιμότητα και οι υγειονομικοί θα ξανακάνουν το καθήκον τους. Για να αντέξει το σύστημα όπως είδατε εμπλέξαμε τον ιδιωτικό τομέα και τα νοσοκομεία του στρατού. Φτάσαμε στο σημείο και της επίταξης γιατρών για να νοσηλεύσουμε τους συμπολίτες μας».
Κλείνοντας, υπογράμμισε «Μειώνονται ακόμα οι ΜΕΘ που είναι κατειλημμένες από τον κορονοϊό. Οι εισαγωγές αυξάνονται και δεν σας κρύβω ότι μας απασχολεί και μας κρατά σε εγρήγορση. Είναι πολλές οι εκφάνσεις στην πανδημία. Πρώτα από όλα το υγειονομικό σκέλος, μετά η οικονομία, οι ψυχολογικές συνέπειες που υφίστανται οι άνθρωποι και κυρίως τα παιδιά. Πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες είναι πατριώτες, αγαπάνε τη χώρα τους και την οικογένειά τους και τον τρόπο που ζουν. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος θα θέλει να κάνει ζημιά στη χώρα του. Όλοι να καταλάβουν τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Τώρα, όχι αργότερα που ενδεχομένως τα πράγματα θα έχουν γίνει πιο δύσκολα».