«Lockdown» μόνο για ανεμβολίαστους. Σχεδόν παντού με rapid test από το ερχόμενο.
Πώς φτάσαμε στα νέα μέτρα και ποιες οι σκληρές παρεμβάσεις που απορρίφθηκαν, αλλά δεν αποκλείεται να βγουν από το συρτάρι στο μέλλον.
Αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, αλλά και δράσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, μετά την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και των «σκληρών» επιδημιολογικών δεικτών.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης:
– Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και στις εκκλησίες, θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid ή PCR τεστ την εβδομάδα, προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στις εργασίες τους.
– Για την είσοδο τους στις δημόσιες υπηρεσίες, στα εμπορικά κέντρα και καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και χώρους διασκέδασης, θα είναι πλέον υποχρεωτικό το αρνητικό rapid ή pcr τεστ.
– Οι χώροι που θα μπορούν να μπαίνουν ανεμβολίαστοι χωρίς να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, είναι τα καταστήματα τροφίμων, οι χώροι λατρείας και τα φαρμακεία.
Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους διασκέδασης, ενώ διπλασιάζονται οι ποινές στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που δεν τηρούν τα μέτρα.
Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα θα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ και θα μπαίνει «λουκέτο» στο κατάστημα για 15 μέρες, ενώ θα γνωστοποιείται το γεγονός ότι δεν τηρούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα τα μέτρα για τον κορωνοϊό.
Παράλληλα, ποινές θα επιβάλλονται και στις ομάδες, των οποίων οι φίλαθλοι δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούνται οι αποστάσεις στις κερκίδες των γηπέδων.
Όσον αφορά την ετοιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, ώστε το σύστημα να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας.
Όπως είπε, ήδη έχουν αναπτυχθεί 1.300 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και 2.000 μόνιμοι γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους.
Επίσης τόνισε ότι βρίσκεται σε πλήρη σύμπραξη ο δημόσιος τομέας με τον ιδιωτικό τομέα στη βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη έχουν παραχωρηθεί από τον ιδιωτικό τομέα κλίνες για covid και non covid περιστατικά. Επιπλέον, είπε πως θα δοθούν κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφόσον χρειαστεί, και αν αυτό δε συμβεί, θα ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι παραμένει έως και το τέλος του χρόνου το μέτρο αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Το παρασκήνιο και το μήνυμα Μητσοτάκη στη σύσκεψη στο Μαξίμου
«Δεν γίνεται να στερήσουμε ελευθερίες από τους εμβολιασμένους». Με αυτή την φράση συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρούν να αποδώσουν τον απόλυτο τρόπο, με τον οποίο ο πρωθυπουργός χάραξε την κόκκινη γραμμή -κατά την διάρκεια των συζητήσεων- για τη φιλοσοφία των προσαρμογών στα μέτρα, τα οποία από το προσεχές Σάββατο θα είναι συνυφασμένα με την καθημερινότητα των ανεμβολίαστων πολιτών, σύμφωνα με το cnn.gr.
Των θέσεων του πρωθυπουργού υπερθεμάτισαν όλες οι πλευρές, αναδεικνύοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε μια μεταβολή στο καθεστώς που έχει διαμορφωθεί για όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί αλλά και συνολικά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Τα σκληρά μέτρα που απορρίφθηκαν και ίσως επιβληθούν στο μέλλον
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αρκετοί οι Επιστήμονες εισηγήθηκαν πιο σκληρά μέτρα. Οπως:
– η απαγόρευση της μουσικής στις “κόκκινες” περιοχές
– παγορευτικό στην είσοδο ανεμβολίαστων σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια και σούπερ μάρκετ σε περιοχές εξαιρετικά επιβαρυμένες, όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα.