Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι θα πληρώσουν διπλό ποσό – «Κλείδωσε» απόφαση βόμβα!

Στο ταμείο οδηγούνται 73.742 ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι είχαν «ξεχάσει» να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 και δεν προχώρησαν σε ενημέρωση της εικόνας τους στο myCAR.

Τέλη κυκλοφορίας: Δεν είναι φάρσα. Είναι… βόμβα για χιλιάδες οδηγούς αυτοκινήτων, οι οποίο αναμένεται να πληρώσουν παραπάνω χρήματα!

Έρχονται διπλάσια τέλη για πάνω από 73.500 οφειλέτες που ξέχασαν … να τα πληρώσουν από το 2016!

Στο ταμείο οδηγούνται 73.742 ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι είχαν «ξεχάσει» να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 και δεν προχώρησαν σε ενημέρωση της εικόνας τους στο myCAR.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είχε στείλει επιστολές στους σχεδόν 75.000 «ξεχασιάρηδες» ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι, ενώ τα οχήματά τους είχαν προσυμπληρωθεί στη φορολογική δήλωση εκείνης της χρονιάς, δεν κατέβαλαν τα τέλη, ούτε ακολούθησαν την προβλεπόμενη διαδικασία για τη διαγραφή του οχήματος, σε περίπτωση, που για οποιοδήποτε λόγο αυτό δεν ήταν τότε στην κατοχή τους ή ήταν σε ακινησία.

Με την επιστολή, τους δινόταν η δυνατότητα, μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, να δηλώσουν στο myCAR τον λόγο, για τον οποίο ενδεχομένως δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας για το 2016, επισυνάπτοντας τα σχετικά δικαιολογητικά.

Τελη κυκλοφοριας: Από τους 75.000, το έπραξαν μόλις 1.258.

Πλέον, η υποβολή δήλωσης μη οφειλής τελών κυκλοφορίας και η κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών, για τους υπολοίπους, ώστε να μην πληρώσουν τα διπλάσια τέλη, είναι εφικτή μόνο μέσω αιτήματος ή mail στην ΔΟΥ.

Μάλιστα, για τους διευκολύνει, η ΑΑΔΕ έχει δημιουργήσει ειδική διαδικασία ψηφιακής υποβολής των δικαιολογητικών στην πλατφόρμα “Τα Αιτήματά μου” στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr). Ειδικότερα, μπαίνοντας στην πλατφόρμα “Τα Αιτήματά μου” με τους κωδικούς taxisnet, επιλέγουν με τη σειρά: 1. τη ΔΟΥ τους, 2. τη θεματική ομάδα “Αυτοκίνητα” και 3. τη διαδικασία “Υποβολής δικαιολογητικών μη οφειλής τελών κυκλοφορίας 2016-2021”.

Τις επόμενες ημέρες, οι παραπάνω οφειλέτες αναμένεται να λάβουν και νέο mail από την ΑΑΔΕ που θα τους ενημερώνει για την παραπάνω διαδικασία.

Προσοχή ! Η εκπρόθεσμη κατάθεση στη ΔΟΥ δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα βεβαιωθούν τα διπλάσια τέλη. Εφόσον από τα δικαιολογητικά προκύψει έλλειψη υποχρέωσης καταβολής τελών κυκλοφορίας, τα βεβαιωθέντα ποσά διαγράφονται.

Τελη κυκλοφοριας 2022: Πώς θα πληρώσετε τα φετινά τέλη…

Συγκεκριμένα, βγήκαν τα τέλη κυκλοφορίας 2022 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myCAR, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Πλέον οι ιδιοκτήτες οχημάτων και μοτοσικλετών θα πρέπει να προχωρήσουν στην πληρωμή τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η διαδικασία για να δει κάποιος πόσο θα πληρώσει για τα τέλη κυκλοφορίας 2022, αλλά και να πάρει τον κωδικό πληρωμής για την ηλεκτρονική συναλλαγή με την τράπεζα είναι πολύ απλή.

Τελη κυκλοφοριας 2022: Αναλυτικές οδηγίες για το πως θα πληρώσετε

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ.

Στη συνέχεια θα πατήσουν «Είσοδος στην εφαρμογή».

Στη σελίδα που θα ανοίξει στην οθόνη του υπολογιστή τους θα χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς του Taxis.

Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξουν την ενότητα «Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων» και αμέσως μετά «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας».

Στη συνέχεια στην επόμενη σελίδα που ανοίγει εμφανίζεται σε ένα πεδίο το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη και στο δεύτερο πεδίο θα πρέπει ο ίδιος να συμπληρώσει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός του.

Στη συνέχεια κλικάροντας στο πεδίο «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας», πραγματοποιείται λήψη ενός PDF με όλα τα στοιχεία του οχήματος, του ιδιοκτήτη, καθώς και το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει για τα τέλη κυκλοφορίας 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Μάλιστα ο ιδιοκτήτης αφού πληρώσει θα πρέπει να έχει μαζί του στο όχημα τόσο το έντυπο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, όσο και την απόδειξη.

Τελη κυκλοφοριας 2022: Αυτά είναι τα πρόστιμα

Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2021 -δίχως να υπολογίζονται τυχόν παρατάσεις.

Υπενθυμίζεται πως όσοι δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν να πληρώσουν τα διπλά. Δηλαδή σύμφωνα με το παραπάνω παράδειγμα αν ο ιδιοκτήτης δεν καταβάλει τα 85,50 ευρώ έως το τέλος του έτους, στη συνέχεια θα κληθεί να πληρώσει 171 ευρώ.

Για τους κατόχους πιστωτικών καρτών υπάρχει η δυνατότητα να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Πως λειτουργεί

Η ΑΑΔΕ είχε εκδώσει πέρυσι αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το σύστημα των τελών κυκλοφορίας με το μήνα. Βασική προϋπόθεση είναι το όχημα να βρίσκεται σε ακινησία και ο κάτοχος να άρει την ακινησία, μέσω της πλατφόρμας myCAR.

Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ επισήμαινε:

1) Οι κάτοχοι δύνανται να άρουν την ακινησία αυτή άπαξ εντός του έτους, καταβάλλοντας τα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης αυτής.

2) Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ.. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ δεν παρέχεται η δυνατότητα εκ νέου άρσης ακινησίας του οχήματος, εντός του ίδιου έτους.

3) Σε κάθε περίπτωση που ιδιοκτήτης ή κάτοχος επιλέξει να θέσει το όχημά του σε ακινησία πριν από τη συμπλήρωση του χρονικού διαστήματος για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, λόγω άρσης της ακινησίας, δεν έχει τη δυνατότητα εκ νέου χρήσης του μέτρου της μερικής άρσης.

4) Μοναδική περίπτωση, για την εκ νέου άρση της ακινησίας είναι εφόσον καταβληθούν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας αφαιρουμένου του ποσού των τελών κυκλοφορίας που έχει αναλογικά ήδη καταβληθεί.

5) Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Τέλη κυκλοφορίας 2022

6) Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος που έχει κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ηλεκτρονική ακινησία έως την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας κι εφόσον αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, η εν λόγω προθεσμία μετατίθεται έως την επόμενη εργάσιμη, για τη Φορολογική Διοίκηση, ημέρα.

7) Για τα οχήματα των οποίων τα στοιχεία κυκλοφορίας είναι κατατεθειμένα στη ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη ή κατόχου, η άρση ακινησίας πραγματοποιείται στη ΔΟΥ, ενώ η εκ νέου θέση σε ακινησία πραγματοποιείται ηλεκτρονικά από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος.

8) Ειδικά στην περίπτωση αποβιώσαντος ιδιοκτήτη/συνιδιοκτήτη ή κατόχου και μόνο εφόσον δεν έχει επέλθει μεταβίβαση του οχήματος στους κληρονόμους, η θέση ή η άρση της ακινησίας πραγματοποιείται αποκλειστικά στη ΔΥΟ.

9) Εάν η λήξη της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος συμπίπτει με το τέλος του έτους και έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του επομένου έτους, δεν υφίσταται υποχρέωση για την εκ νέου θέση του οχήματος σε ακινησία. Στην περίπτωση όμως που δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτους και ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος δεν θέσει το όχημα εμπρόθεσμα σε ακινησία, τότε για το 2021 επιβάλλεται το προβλεπόμενο αυτοτελές πρόστιμο μη θέσης σε ακινησία.

10) Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία, εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε διαφορετικό του αρχικού δηλωθέντος, σημείο, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης.

11) Η εκπρόθεσμη θέση σε ακινησία ή μη θέση σε ακινησία, επισύρει αυτοτελές πρόστιμο που ισούται με το διπλάσιο των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων αυτών.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεύτερος ο Χάρης Δούκας
6 Οκτωβρίου, 2024
Επίδομα μαθητών: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι
6 Οκτωβρίου, 2024
«Ασημένιος» ο Ασλανίδης – «Χάλκινοι» οι Μπατσινίλας και Αντωνιάδης
6 Οκτωβρίου, 2024
Καιρός: «Έπεσαν πάνω από 100 τόνοι νερού»
6 Οκτωβρίου, 2024
Γάζα: Τουλάχιστον 24 νεκροί σε ισραηλινή επιδρομή σε τέμενος και σχολείο
6 Οκτωβρίου, 2024
Σοκ στην Βοιωτία: Μετανάστες κρατούνταν παράνομα και τελούσαν υπό εργασιακή εκμετάλλευση
6 Οκτωβρίου, 2024
Ικάριο Πέλαγος: Eντοπίστηκε βρετανικό υποβρύχιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
6 Οκτωβρίου, 2024
Τροχαίο δυστύχημα στη Λάρισα
6 Οκτωβρίου, 2024
Επίθεση σε σταθμό λεωφορείων στο Ισραήλ – Νεκρή 19χρονη αστυνομικός
6 Οκτωβρίου, 2024
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την εξόντωση του Χάντερ Αλί Ταουίλ
6 Οκτωβρίου, 2024