Ευθύνες προς την κυβέρνηση καταλόγισε πρόεδρος του Δικτύου Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών «Δικαίωμα στην Οικογένεια» Ελένη Γεώργαρου, αναφορικά με την υπόθεση που έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο, με υπαλλήλους ορφανοτροφείου, που ωθούσαν και παρότρυναν αγόρια ηλικίας 7 έως 11 ετών σε ερωτικές περιπτύξεις και πράξεις
Η κυρία Γεώργαρου, μιλώντας στο OPEN, εξήγησε γιατί προκύπτουν περιστατικά κακοποίησης παιδιών σε ορφανοτροφεία, όπως αυτά που κατήγγειλε η Δόμνα Μιχαηλίδου, κατηγορώντας, όμως, τόσο τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, όσο και την υφυπουργό, ότι από την Ανοιξη είχαν ενημερωθεί για την εγκατάλειψη στα ορφανοτροφεία.
Η πρόεδρος του Δικτύου ανέφερε «θα διαφωνήσω με την υπουργό», καθώς «επανειλημμένα έχω απευθυνθεί στο υπουργείο … Λείπουν οι συστηματικοί έλεγχοι … Τα παιδιά είναι στο έλεος των κακών διοικήσεων και των κακών υπαλλήλων».
Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί με επιστολή του Δικτύου από την Ανοιξη. «Στις 24 Απριλίου έστειλα επιστολή που παρέλαβε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης και κοινοποίησα στην κα Μιχαηλίδου», σημείωσε η κυρία Γεώργαρου, η οποία στη συνέχεια τόνισε ότι στην επιστολή αναγραφόταν επί λέξει: «”Επειδή ανησυχούμε βαθύτατα για την κατάσταση όλων των ανηλίκων που ζουν στα ιδρύματα τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας και του αποκλεισμού, επειδή φοβούμαστε προβλήματα αυθαιρεσίας και κακής μεταχείρισης στα παιδιά, ζητούμε από εσάς προσωπικά να κάνετε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε οι Περιφερειάρχες όλης της χώρας να διενεργήσουν τους απαιτούμενους ελέγχους”».
«Είχαμε προειδοποιήσει το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων ότι τα παιδιά, ειδικά κατά το χρόνο της πανδημίας, βρίσκονται αποκλεισμένα. Δεν επιτρεπόταν κανείς να μπει μέσα σε ίδρυμα. Δεν ξέραμε πώς ζούσαν. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν παρακολουθούσαν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην οποία είχε προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας. Και δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για το αν αυτά τα παιδιά συμμετέχουν στην εκπαίδευση ή δεν συμμετέχουν», συμπλήρωσε, ενώ στη συνέχεια έριξε τα βέλη της και προς της Περιφέρεια Αττικής.
«Κανείς δεν κάνει καλά τη δουλειά του, το λέμε ευθαρσώς, σε καμιά από τις 13 Περιφέρειες της χώρας δεν υπάρχει οργανωμένο τμήμα κοινωνικών συμβούλων που να προστατεύει τα παιδιά … τα ιδρύματα παιδικής προστασίας λειτουργούν χωρίς άδειες λειτουργίας, χωρίς κανόνες και προϋποθέσεις λειτουργίας. Αν θέλετε εσείς κι εγώ, αύριο κάνουμε ένα σωματείο με 18 φίλους μας και ανοίγουμε μία δομή “παιδικής προστασίας”. Δεν υπάρχει κανένας κανονισμός. Αλλά παίρνουν επιχορηγήσεις. Και οι εισαγγελίες τους αναθέτουν το πολυτιμότερο αγαθό που υπάρχει για τους ανθρώπους: τη ζωή, αυτών των παιδιών. Αυτά τα παιδιά η Πολιτεία τα αντιμετωπίζει σαν σκουπίδια … σαν να είναι παιδιά δεύτερης και τρίτης κατηγορίας», υπογράμμισε.
Κλείνοντας το σχόλιό της, η πρόεδρος του Δικτύου Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών «Δικαίωμα στην Οικογένεια», ανέφερε: «Οι μηνύσεις που κάνει η κα Μιχαηλίδου δεν λύνουν το πρόβλημα. Με λύπη μου άκουσα την ατυχέστατη διατύπωση που έκανε για “μηνύσεις στις εισαγγελίες”. Αυτές οι μηνύσεις θα ευοδωθούν σε 5 χρόνια από τώρα. Στην καλύτερη περίπτωση, σε 3 χρόνια. Θα ενδιαφέρει κανέναν το θέμα του συγκεκριμένου ιδρύματος μετά από 3 χρόνια; … Πρέπει και το υπουργείο και οι Περιφέρειες να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αν υπήρχε κάποιος που έπρεπε να στραφεί η κα Μιχαηλίδου, είναι ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης. Να μας δείξει τις εκθέσεις εποπτείας που έγιναν στο συγκεκριμένο ίδρυμα. Επανειλημμένα τις έχουμε ζητήσει και δεν έχουν γίνει».
Μιχαηλίδου για ορφανοτροφείο: Η ίδια καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση πήγε στο ΔΣ της πριν τρεις μήνες και δεν έγινε τίποτα
Η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, αποκάλυψε πως η ίδια καταγγελία είχε γίνει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ορφανοτροφείου πριν από τρεις μήνες και όπως είπε δεν έγινε τίποτα.
«Η καταγγελία που έχω στα χέρια που περιγράφει περιστατικά Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Αυτό που εγώ δεν μπορώ να καταλάβω με τίποτα είναι ότι η ίδια καταγγελία κατατέθηκε στο ΔΣ της δομής στο τέλος Σεπτεμβρίου. Δηλαδή η δομή είχε στα χέρια της την καταγγελία αυτή σχεδόν τρεις μήνες. Δεν έχει κάνει τίποτα. Δηλαδή ήρθε σε μένα η καταγγελία αφού ήδη είχε κοινοποιηθεί στη δομή εδώ και τρεις μήνες», εξήγησε στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» η υφυπουργός Εργασίας.
«Από τη στιγμή που κατέθεσα την καταγγελία στην εισαγγελία και ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα άρα στοιχειοθετήθηκε ή στοιχειοθετείται η καταγγελία από την Εισαγγελία σύμφωνα με το νόμο που ευτυχώς περάσαμε πριν από δύο μήνες, γιατί πριν από δύο μήνες κατατέθηκε ο νόμος και τον ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο, (…) απομακρύνονται οι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν και έχουν καταγγελθεί επώνυμα στην καταγγελία αυτή. Οπότε, ευτυχώς, επειδή περάσαμε αυτή τη νομολογία πριν από 2 μήνες σύμφωνα με την οποία όλοι όσοι εργάζονται σε τέτοιες δομές που φροντίζουν και φιλοξενούν παιδιά δεν μπορούν παρά να εργάζονται με λευκό ποινικό μητρώο αλλά και να μην έχουν καταγγελθεί, κατηγορηθεί και καταδικαστεί για τέτοιου τύπου αδικήματα. Δεν θα μπορούν να εργάζονται και πρέπει να απομακρυνθούν. Οπότε η αρχειοθέτηση της καταγγελίας από την εισαγγελία από μόνη της είναι αρκετή για την έτσι ώστε να σταματήσουν να εργάζονται εκεί οι άνθρωποι αυτοί», είπε στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» η Δόμνα Μιχαηλίδου.