Τσίπρας: Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις εξελίξεις στην Ουκρανία

Εκτόνωση της εσωτερικής αναστάτωσης στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επεδίωξε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση ασχολήθηκε με τις δραματικές εξελίξεις που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ωστόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και σε ζητήματα του συνεδρίου με σαφή διάθεση να “κλείσει” το θέμα Τσακαλώτου. Βεβαίως ζήτησε στην πορεία προς το συνέδριο “να περιφρουρήσουμε” την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου, τη συντροφικότητα και την ενότητα του κόμματος” όμως πήρε σαφείς αποστάσεις από όσους κατέφυγαν σε ύβρεις εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομικών λέγοντας πως “οι ύβρεις και οι αήθεις αντιδικίες δεν είναι στοιχείο εσωκομματικής δημοκρατίας. Είναι στοιχείο διαλυτικό”.

Έστειλε δε μήνυμα πως θα υπάρχουν πειθαρχικές κυρώσεις για όσους καταφεύγουν σε υβριστικές αναφορές.

Ως εκ τούτου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε από τα μέλη του οργάνου να εξουσιοδοτήσουν τον γραμματέα του κόμματος και τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να λαμβάνουν μέτρα καταστολής της κομματικής ιδιότητας για όσα μέλη δεν προβαίνουν σε κατάθεση πολιτικής θέσης ή απόψεων αλλά “σε αήθεις υβριστικές αναφορές απέναντι σε συντρόφους”. Σύμφωνα με πληροφορίες στην αρχή της συνεδρίασης ζήτησε το λόγο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος “απολογήθηκε” για ορισμένες αναφορές του στη συνέντευξη και στάθηκε στις επιθέσεις που δέχτηκε από μέλη και φίλους του κόμματος.

Στη συνεδρίαση πάντως η κατάσταση κύλησε ως προς αυτό το ζήτημα και δεν πήρε άλλες διαστάσεις.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και ζητήματα που αφορούν το συνέδριο και συγκεκριμένα τον τρόπο ανάδειξης Κεντρικής Επιτροπής προτείνοντας σε περίπτωση που εγκριθεί η σχετική πρότασή του από το Συνέδριο, η εκλογή του οργάνου να διεξαχθεί σε 13 περιφέρειας που θα εκλέγουν αριθμό μελών ανάλογο με τη δύναμη των μελών του κόμματος σε κάθε περιφέρεια.

Κι αυτό στη βάση επιστολής που έλαβε από γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών που ζητούν ενίσχυση της λογικής της αποκέντρωσης.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη χώρα σ’ ένα ευρύτερο περιβάλλον αστάθειας με αιχμή την ενεργειακή επάρκεια και την κρίση ακρίβειας, δίνοντας έμφαση στη δύναμη της διπλωματίας. Οι θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στις εξελίξεις στην Ουκρανία όπως τις περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας είναι:

  • Απερίφραστη καταδίκη της ρωσικής εισβολής, της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία
  • Ανάγκη να ανακτήσει η ΕΕ το ρόλο της στις γεωπολιτικές εξελίξεις, να επιδιώξει ειρηνική επίλυση των διαφορών και να προασπιστεί το Διεθνές Δίκαιο. Να αξιοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που έχει για να τερματιστούν οι πολεμικές επιχειρήσεις, να αποχωρήσουν οι στρατιωτικές δυνάμεις από τις περιοχές που έχουν καταληφθεί και να υπάρξει επιστροφή στο δρόμο της ειρήνης και της διπλωματίας.
  • Να υποστηριχθεί η πολύ σημαντική ελληνική κοινότητα στην περιοχή και προς αυτήν την κατεύθυνση να αναλάβει πρωτοβουλίες η κυβέρνηση
  • Να ενεργήσει η Ελλάδα ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας, υποστηρίζοντας ενεργά την διπλωματική οδό. Κάτι που σημαίνει καμία συμμετοχή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε πολεμικές επιχειρήσεις
  • Να αναλάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις ευθύνες της στην αποκατάσταση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας, ο πρωθυπουργός να σταματήσει να πολλαπλασιάζει την κρίση με τις καταστροφικές του επιλογές στην ενέργεια και να βάλει τέλος στις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Στο σημείο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε τη δέσμευση του κόμματός του για να επαναφέρει το “Δ” στη ΔΕΗ, δηλαδή να αποκαταστήσει τη λειτουργία της ΔΕΗ με στόχο την κοινή ωφέλεια και την προστασία των καταναλωτών και να επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο και ριζοσπαστικές λύσεις. Ως εκ τούτου επικαλέστηκε την επιλογή της κυβέρνησης Μακρόν να βάλει πλαφόν 4% και από εκεί και πάνω να παγώνει κάθε αύξηση στα τιμολόγια. Και την επιλογή του επίσης με επιστολή προς την Κομισιόν να άρει προσωρινά τη λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας για όσο διαρκεί η κρίση.
Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Τραμπ μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο αλλά πρέπει να συμμετέχει κι η Ουκρανία στις διαπραγματεύσεις
25 Ιανουαρίου, 2025
Αλεξανδρούπολη: Χειροπέδες σε 54χρονο που ενεπλάκη σε τροχαίο – Οδηγούσε μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα
25 Ιανουαρίου, 2025
Πέθανε ο Ντράζεν Νταλιπάγκιτς, θρήνος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ
25 Ιανουαρίου, 2025
Κρατερός Κατσούλης: «Θα μιλήσω εκτενέστερα για τον Πέτρο Φιλιππίδη όταν θα αλλάξει ο τρόπος που σκεφτόμαστε»
25 Ιανουαρίου, 2025
Πολάκης για ΠτΔ: «Η ψηφοφορία έδειξε ποια είναι η πραγματική αντιπολίτευση»
25 Ιανουαρίου, 2025
Τίτλοι τέλους για Alpha και Νίκο Μουτσινά – Η ανακοίνωση για τη διακοπή της συνεργασίας
25 Ιανουαρίου, 2025
Live η ομιλία του Σ. Φάμελλου στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
25 Ιανουαρίου, 2025
Συγκεντρώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό για τα Τέμπη
25 Ιανουαρίου, 2025
Μεντιλίμπαρ για το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Δεν μπορούμε να κλαιγόμαστε για το πρόγραμμα»
25 Ιανουαρίου, 2025
Βιτόρια πριν το ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: «Το βιογραφικό του Σφιντέρσκι μιλάει από μόνο του, γνώριζα την ιστορία του Δομάζου»
25 Ιανουαρίου, 2025