Τα εκθεσιακά κέντρα δεν είναι μόνο πόλοι ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά δομές που αντανακλούν τις κοινωνικές εξελίξεις και έχουν την ετοιμότητα να συμβάλλουν καίρια σε περιόδους κρίσεων.
Η πανδημία κατέστησε σαφές πως οι εκθεσιακές εγκαταστάσεις δεν είναι αποκομμένες από τα τεκταινόμενα στην κοινωνία, αλλά ένα “ζωντανό κύτταρο” με συνεισφορά σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Η ΔΕΘ-Helexpo με τα Εκθεσιακά της Κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είχε ένα σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα, το οποίο και ενίσχυσε την περίοδο της πανδημίας, συμβάλλοντας με όλες τις διαθέσιμες υποδομές και όλα τα μέσα της στην ενίσχυση και τη διευκόλυνση του υγειονομικού συστήματος.
Παρά τη διακοπή κάθε εκθεσιακής δραστηριότητας ο εκθεσιακός φορέας δεν έμεινε αδρανής, προσφέροντας τις εγκαταστάσεις του, που βρίσκονται σε νευραλγικό γεωγραφικό σημείο, για μια σειρά υπηρεσιών και δράσεων που άπτονται τόσο του κλάδου της Υγείας, όσο και μιας ευρύτερης κοινωνικής προσφοράς.
Στο πλαίσιο αυτό, σε εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης φιλοξενείται το mega εμβολιαστικό κέντρο, καθώς και τα κινητά συνεργεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και σταθμός οχημάτων του ΕΚΑΒ.
Παράλληλα, πέραν του υγειονομικού σκέλους, το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ενισχύει και δράσεις αμιγώς κοινωνικού χαρακτήρα.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΘ-Helexpo υλοποίησε και εξακολουθεί να υποστηρίζει τις ακόλουθες δράσεις:
- Φιλοξενεί σε περίπτερό στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης δομή αστέγων, κατόπιν αιτήματος της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης.
- Σε χώρο εντός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης στεγάστηκαν μονάδες αιμοδοσίας των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και Θεαγενείου για τη διενέργεια αιμοληψιών.
- Φιλοξενήθηκαν τρεις κινητές μονάδες αιμοδοσίας και πρωτοβάθμιας ιατρικής
περίθαλψης «Του Χαμόγελου του Παιδιού», στο Helexpo Maroussi, στην Αθήνα. - Προχώρησε στη διάθεση εξοπλισμού και ειδικών απολυμαντικών μηχανημάτων σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
- Στις εγκαταστάσεις του Εκθεσιακού Κέντρου υφίσταται και σταθμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Στην τρέχουσα συγκυρία της ανθρωπιστικής κρίσης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ο εθνικός εκθεσιακός φορέας είναι και πάλι “μπροστάρης” στις εξελίξεις.
Σε συνεργασία και με τον Δήμο Θεσσαλονίκης έχει αναπτυχθεί σε περίπτερο της Έκθεσης Σταθμός Συγκέντρωσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας, που κατευθύνεται στην δοκιμαζόμενη Ουκρανία.
Εκτός από τις μεγάλες πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που υλοποιεί η ΔΕΘ-Helexpo, το Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης πολλές φορές φιλοξενεί και δράσεις φορέων της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας (αιμοδοσίες, φιλανθρωπικά bazaar κα), οι οποίες αναδεικνύουν την αλληλεγγύη στον κοινωνικό ιστό.
Η μεγαλύτερη τομή και παρέμβαση του εθνικού εκθεσιακού φορέα στην ανάπτυξη τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και ευρύτερα, θα αποτελέσει βέβαια η ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Η ολοκλήρωση του σχεδιάζεται για το 2026 με τα 100 χρόνια της ΔΕΘ, ενώ θα αποτελέσει το starting point για μια νέα εποχή, όπου η Θεσσαλονίκη θα αναδειχθεί σε περιφερειακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όχι μόνο εκθεσιακά, αλλά και οικονομικά.
Όπως στα προηγούμενα δύσκολα χρόνια για την ελληνική οικονομία, έτσι και τώρα ο εθνικός εκθεσιακός φορέας αποτελεί με τις πρωτοβουλίες του την “εμπροσθοφυλακή” της ανάκαμψης, σηματοδοτώντας το πέρασμα σε μία νέα εποχή και για την εκθεσιακή βιομηχανία με ακόμη περισσότερο ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσημο.