Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιθυμεί μια νέα ιμπεριαλιστική παγκόσμια τάξη με ένα μειωμένο ΝΑΤΟ, προειδοποιεί ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο
Για ένα «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει -αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- μίλησε ο Ουκρανός Πρέσβης στην Γερμανία, Αντρί Μέλνικ, τονίζοντας ότι σκοπός του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είναι η εξόντωση ολόκληρης της Δύσης.
«Η επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία επηρεάζει τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών, έστω και αν δεν είναι ακόμη στρατιωτική. Πρέπει να είναι σαφές σε όλους: O Πούτιν επιθυμεί μια νέα ιμπεριαλιστική παγκόσμια τάξη με ένα μειωμένο ΝΑΤΟ, στο οποίο η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία ή η Σλοβενία δεν ανήκουν πλέον. Ο Πούτιν διεξάγει αυτόν τον πόλεμο εξόντωσης εναντίον ολόκληρης της Δύσης, εναντίον του συστήματος αξιών μας», ανέφερε μιλώντας στην Bild ο Ουκρανός πρέσβης.
Απαντώντας στην ερώτηση για το αν η Γερμανία συμμετέχει στον πόλεμο ο Αντρί Μέλνικ είπε ότι, για τον Πούτιν η χώρα είναι μέρος του πολέμου. «Ο φόβος ότι θα γίνουμε μέρος του πολέμου με την προμήθεια όπλων είναι πλήρης ανοησία. Για τον Πούτιν, η Γερμανία είναι εδώ και καιρό μέρος του πολέμου. Όποιος θέλει να αποτρέψει την επέκταση του πολέμου του πρέπει να μας βοηθήσει τώρα να βάλουμε τον Πούτιν στη θέση του. Μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία θα ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στη Γερμανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας πως κανένα μέλος της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει επισκεφθεί το Κίεβο από την έναρξη του πολέμου, ο Μέλνικ ανέφερε πως «αυτό δείχνει την αδράνεια της γερμανικής πολιτικής. Ο Όλαφ Σολτς μάλλον το κάνει όπως η Άνγκελα Μέρκελ: περιμένει και βλέπει, και μετά αποφασίζει αργότερα ή όχι. Αυτό που λείπει είναι η φαντασία και το θάρρος. Πολλοί Γερμανοί θα ήθελαν να δουν έναν ενεργητικό καγκελάριο. Η πολιτική του σταθερού χεριού είναι ιστορία».
«Ο μεγαλύτερος πόλεμος στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια»
Ο Ουκρανός πρέσβης επίσης δήλωσε πως «θα θέλαμε να δούμε την ταχεία εξαγωγή 88 αρμάτων μάχης Leopard, 100 αρμάτων μάχης Marder, αυτοκινούμενων οβιδοβόλων και πολλά άλλα. Αυτό όμως που είναι ζωτικής σημασίας είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Βιώνουμε τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια.
Δεν μπορείτε να το κερδίσετε με 30 ή 100 ακόμη άρματα μάχης. Αυτό που θα ήταν σημαντικό είναι ένας γερμανικός νόμος δανεισμού όπως αυτός των ΗΠΑ και μια μακροπρόθεσμη συμμαχία κατά της Ρωσίας. (Με μια νέα εκδοχή του νόμου περί δανεισμού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ουκρανία μπορεί να λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ χωρίς προβλήματα και χωρίς γραφειοκρατία)».
Πραγματικός κίνδυνος ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος
Πολλές αναφορές για ένα Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και από υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους.
Χαρακτηριστική είναι η προειδοποίηση που είχε απευθύνει ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υπογράμμισε ότι υπάρχει «πραγματικός» κίνδυνος να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι η Ρωσία θέλει να αποκλείσει την απειλή πυρηνικών συγκρούσεων, παρά τους υψηλούς κινδύνους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και επιθυμεί να περιορίσει όλες τις πιθανότητες «τεχνητής» αύξησης αυτών των κινδύνων.
«Αυτή είναι η βασική θέση μας, στην οποία βασίζουμε τα πάντα. Οι κίνδυνοι τώρα είναι σημαντικοί», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
«Δεν θα ήθελα να αυξήσω τεχνητά αυτούς τους κινδύνους. Πολλοί θα το ήθελαν. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε», τόνισε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός Παγκοσμίου Πολέμου.
«Λάδι στη φωτιά» η διεύρυνση του ΝΑΤΟ
Την ίδια ώρα που η παγκόσμια ειρήνη κρέμεται από μια κλωστή, έντονες είναι οι αντιδράσεις της Μόσχας, σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην συμμαχία του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι θα λάβει μέτρα για την προστασία της.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε δηλώσει ότι η ενίσχυση των συνόρων του ΝΑΤΟ με την Ρωσία δεν συνιστά πλέον σχήμα λόγου και η Μόσχα πρέπει να προετοιμάζεται για μια πιθανή επιθετική ενέργεια.
Ο Μεντβέντεφ, είχε προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ ότι αν η Σουηδία και η Φιλανδία ενταχθούν στην υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία, η Ρωσία θα πρέπει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον ευρωπαϊκό θύλακα του Καλίνινγκραντ.
«Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι οι στενότεροι εταίροι μας. Είναι δυνατές και ώριμες δημοκρατίες, μέλη της ΕΕ και ξέρουμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις τους πληρούν τις προϋποθέσεις του ΝΑΤΟ», είχε σημειώσει από την πλευρά του ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ.