Ελληνοτουρκικά: Τι θα συμβεί το καλοκαίρι στο Αιγαίο; Πώς απαντά η Ελλάδα…

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η φράση του, ότι «ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει πια για μένα» και ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να συναντηθεί μαζί του.

«Δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε μια άνευ προηγουμένου αναφορά στον Έλληνα πρωθυπουργό, καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τον εκνευρισμό της Άγκυρας για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

«Φέτος ήταν να κάνουμε ανώτατο συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας. Πλέον για μένα δεν υπάρχει κάποιος που λέγεται Μητσοτάκης. Κι επ’ ουδενί δεν δέχομαι να κάνω με εκείνον τέτοια συνάντηση. Διότι εμείς πορευόμαστε με πολιτικούς που τηρούν το λόγο τους, έχουν προσωπικότητα, έντιμους πολιτικούς…», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θερμό» καλοκαίρι στο Αιγαίο

Ο Τούρκος πρόεδρος με ανοιγμένο τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» μπροστά του θα επιχειρήσει ξανά, σύμφωνα με τους ειδικούς, να πιέσει την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα στο Αιγαίο σε αέρα και θάλασσα, αλλά και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο για τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης από τη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο του Πρώτου Διεθνούς Φόρουμ Επισκόπησης της Μετανάστευσης, ζήτησε να υπάρξει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Η Διακήρυξη, αναγνωρίζει την αναγκαιότητα συνεργασίας των κρατών για την προστασία των συνόρων υπό την προϋπόθεση να γίνεται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και υπογραμμίζει την ανάγκη καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, της λαθρεμπορίας και της εμπορίας ανθρώπων, μέσω της διεθνούς συνεργασίας.

Την ίδια στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ζητούμενο ακόμη η διαμόρφωση νέας θέσης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Πρόβα Τουρκίας για ένα “θερμό” καλοκαίρι

Με βάση τα στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2021, σημειώθηκαν 45 περιστατικά με 1.221 πρόσφυγες/ μετανάστες.

Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2022, σημειώθηκαν 115 περιστατικά με 1.527 πρόσφυγες/ μετανάστες.

Ειδικοί αναμένουν, ενόψει του καλοκαιριού, περισσότερες προκλήσεις στο Αιγαίο με παραβιάσεις και υπερπτήσεις, έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και νότια Κρήτης, αλλά και εργαλειοποίηση του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Άμεση η απάντηση της Αθήνας δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Η Τουρκία δεν σταμάτησε αρκέστηκε όμως μόνο στην επίθεση Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά μαχητικά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας προσπάθησαν να αιφνιδιάσουν την ελληνική αεράμυνα με νυχτερινή παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου βορείως της Λέσβου, ενώ την ίδια στιγμή δεν διστάζει για μια ακόμη φορά να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό στέλνοντας πλωτά φορτωμένα με μετανάστες και πρόσφυγες να διαβούν το Αιγαίο.

«Ως χώρα, θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μια πολιτική που στηρίζεται στις αρχές της καλής γειτονίας, της διεθνούς νομιμότητας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, πολιτική που κάνει την Ελλάδα να στέκεται ακλόνητη μπροστά σε κάθε επιβουλή», τόνισε ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για διακοπή του διαλόγου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας είναι απολύτως απαράδεκτες και καταδικαστέες. Αναμένουμε την αντίδραση των συμμάχων και εταίρων μας που δεν μπορεί για μια ακόμη φορά να βασίζεται σε ίσες αποστάσεις και λόγια χωρίς αντίκρισμα, αλλά σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εδώ έχουμε τώρα τον πρόεδρο της Τουρκίας να δείχνει ότι χάνει την ψυχραιμία του, να κάνει απαράδεκτες δηλώσεις τις οποίες προσωπικά και εγώ αλλά και το κόμμα μου καταδικάζουμε ρητά και απερίφραστα», επεσήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έδωσαν ένα ακόμα μήνυμα αποτροπής με βολές πυροβολικού στη Θράκη ενώ η αεροναυτική άσκηση Καταιγίδα συνεχίζεται σε όλο το Αιγαίο. Η Άγκυρα ενοχλημένη και από αυτή την δραστηριότητα έθεσε και πάλι θέμα αποστρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου και συγκεκριμένα αυτή την φορά του Άη Στράτη και της Σαμοθράκης.