Τα 82 του χρόνια κλείνει σήμερα ο θρύλος του ποδοσφαίρου, το «μαύρο μαργαριτάρι» (perola negra), ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο ή απλά Πελέ.
Ο Πελέ γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1940 στην πόλη Τρες Κορασόες (που στα ελληνικά σημαίνει τρεις καρδιές) της Βραζιλίας. Ήταν το πρώτο παιδί από τα τρία της οικογένειας και βαφτίστηκε Έντισον προς τιμή του Τόμας Έντισον. Στη συνέχεια αφαιρέθηκε το ι από το όνομα.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου
Ο Πελέ ήταν γνωστός για την άριστη ντρίμπλα του, τη φοβερή πάσα του, την ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι και την ικανότητά του να βάζει γκολ. Ήταν για 19 χρόνια στην ομάδα Σάντος όπου είχε βάλει σε 639 αγώνες 658 τέρματα. Μετά πήγε στη Νέα Υόρκη να παίξει στον Κόσμο όπου και τελείωσε την καριέρα του.
Συνολικά πέτυχε 753 γκολ σε 813 παιχνίδια. Το 1994 ονομάστηκε πρεσβευτής καλής θελήσεως της UNESCO και το 1999 «Ποδοσφαιριστής του Αιώνα» από την FIFA. Στην προσωπική του ζωή έχει νυμφευτεί τρεις φορές και έχει αποκτήσει επτά παιδιά.
6 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον Πελέ
1. Ονομάστηκε Edison από τον Thomas Edison
Όπως ο ίδιος έγραψε στο Twitter το Σεπτέμβριο του 2014 ο πατέρας του João Ramos, παδοσφαιριστής και αυτός, γνωστός με το παρατσούκλι Dondinho, και η μητέρα του, Dona Celeste, τον είπαν έτσι επειδή η ηλεκτρική ενέργεια πήγε στην πόλη του τη χρονιά που γεννήθηκε.
To 2006 έγραψε ότι το Edison το έκανε Edson και του άρεσε πολύ. Φαινόταν σοβαρό και σημαντικό όνομα. Αντίθετα το Pele, που του έδωσαν οι συμμαθητές του, δεν του άρεσε. Του θύμιζε σκουπίδια.
2. Έπρεπε να βρει τρόπους να παίξει μπάλα χωρίς …μπάλα
Επειδή χρήματα για μπάλα δεν υπήρχαν, έβαζε μέσα σε μια κάλτσα κουρέλια και έτσι έκανε τις ντρίμπλες του. Όταν ήταν 6 ετών η οικογένειά του μετακόμισε σε μεγαλύτερη πόλη στη Νότια Βραζιλία και ο 6χρονος Πελέ γυάλιζε παπούτσια και πουλούσε φιστίκια έξω από τους κινηματογράφους για να πάρει μια μπάλα ποδοσφαίρου.
Και μπορεί μπάλα να έπαιρνε, παπούτσια όμως δεν μπορούσε. Έτσι έπαιζε ποδόσφαιρο ξυπόλυτος. Για αυτό οι φίλοι του τον ονόμασαν «ο χωρίς παπούτσια».
3. Το πρώτο του συμβόλαιο ήταν ελάχιστης αξίας
Σε ηλικία 15 ετών ο Πελέ υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο με τη Σάντος το 1956. Θα έπαιρνε μόλις 10 δολάρια το μήνα. Με αυτά τα χρήματα θα αγόραζε δώρο στη μητέρα του μια σόμπα υγραερίου, αν και η πόλη τους δεν είχε τη δυνατότητα να διοχετεύει αέριο τα σπίτια. Χρόνια αργότερα το παιδί που έπαιρνε 10 δολάρια το μήνα υπογράφει τριετές συμβόλαιο 7 εκατομμυρίων δολαρίων με τη New York Cosmos το 1975 καθιστώντας τον τον πιο ακριβοπληρωμένο αθλητή στον κόσμο εκείνη την εποχή.
4. Είναι -κυριολεκτικά- εθνικός θησαυρός της Βραζιλίας
Αφού ο Πελέ οδήγησε την εθνική ομάδα της Βραζιλίας στην πρώτη της νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1958, πολλοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Γιουβέντους, η Ίντερ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον προσέγγισαν. Προκειμένου να μην πάει σε ξένη ομάδα, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Jânio Quadros ανακήρυξε τελικά τον Πελέ σε εθνικό θησαυρό το 1961.
«Πρώτα από όλα ήταν τιμή για μένα. Πληρώνω όμως φόρο εισοδήματος όπως οποιοσδήποτε άλλος», είπε αστειευόμενος ο Πελέ στο περιοδικό Esquire το 2016.
5. Στην Αμερική τον έπεισε να παίξει ο Χένρι Κίσινγκερ
Αφού ο Πελέ αποσύρθηκε από την εθνική ομάδα της Βραζιλίας και τη Σάντος το 1974, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ ταξίδεψε στο Σάο Πάολο για να τον πείσει να επιστρέψει στο παιχνίδι για τη New York Cosmos.
«Με κάλεσε σε ένα καφέ και μου είπε: «Ξέρετε ότι είμαι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και είμαι πολιτικός εκεί. Θα θέλατε να μας βοηθήσετε να προωθήσουμε το ποδόσφαιρο στις Ηνωμένες Πολιτείες;» θυμήθηκε ο Πελέ, ο οποίος δεν μιλούσε αγγλικά εκείνη την εποχή, στο Esquire το 2016 και η πρώτη του αντίδραση ήταν: «Και είπα, Θεέ μου».
6. Έχει σταματήσει προσωρινά εμφύλιο πόλεμο
Ο Κίσινγκερ σημείωσε σε ένα άρθρο του περιοδικού Time το 1999 ότι και οι δύο πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Νιγηρίας έκαναν μια 48ωρη κατάπαυση του πυρός το 1967, ώστε ο Πελέ να μπορεί να παίξει στην πρωτεύουσα του Λάγος.
Πριν την άφιξη της ομάδας ο πρόεδρος της κυβέρνησης, Σάμιουελ Ογκμπεμούντια, και ο συνταγματάρχης που ήταν επικεφαλής των δυνάμεων της Μπιάφρα είχαν διαβεβαιώσει τους ανθρώπους της πόλης ότι δεν θα υπάρξουν επιθέσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής της Σάντος, κηρύσσοντας ουσιαστικά 48ωρη ανακωχή.
Ο αγώνας διεξήχθη σ’ ένα κατάμεστο γήπεδο και η ομάδα του Πελέ, η Σάντος, κέρδισε με 2-1 μια ομάδα επίλεκτων της περιοχής. Ο Πελέ δεν σκόραρε αλλά η παρουσία του και μόνο στον αγωνιστικό χώρο αρκούσε για να ξεχαστεί λίγο η φρίκη που ζούσε η χώρα αυτή.