Στις 26 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel στις 11 το πρωί, ανακοινώνονται δύο σημαντικά, εμβληματικά έργα : Η μονάδα Παραγωγής Εκτυπωμένων Οργανικών Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς και το Διεθνές Κέντρο Αριστείας για τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοτεχνολογία.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη Ελληνική διάκριση και δύο Εμβληματικά Έργα, τα οποία διέπρεψαν απέναντι σε πολλές ανταγωνιστικές προτάσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών και κοινοπραξιών και αξιολογήθηκαν θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του Horizon Europe.
Αυτά τα Έργα Συντονίζονται από την Ελληνική εταιρία Organic Electronics Technologies P.C. (ΟΕΤ) (https://oe-technologies.com/) και από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN-ΑΠΘ (www.www.ltfn.gr.gr) και συγκεντρώνουν ένα Προϋπολογισμό 51 εκατ. €, και θα καταστήσουν την Ελλάδα Παγκόσμιο Κόμβο Αριστείας και Επιχειρηματικότητας στην Παραγωγή Οργανικών Φωτοβολταικών 3ης Γενιάς και στην Νανοτεχνολογία.
Το έργο Flex2Energy
Το έργο Flex2Energy (Automated Manufacturing Production Line for Integrated Printed Organic Photovoltaics, HORIZON–CL5 2022-D3-01-03 Advanced manufacturing of Integrated PV), συντονίζεται από την Ελληνική εταιρία OET και συγκεντρώνει άλλους 14 Βιομηχανικούς και Ερευνητικούς φορείς της Ευρώπης που περιλαμβάνουν 6 από Ελλάδα (ΟΕΤ, ΑΛΟΥΜΙΛ, ΑΠΘ, HOPE–A, DEPIA, Κυριακίδης), 2 από Γερμανία (Coatema, Mondragon), 3 από Γαλλία (Pole–Fibres, Incore, IPC), Ουγγαρία (SEMILAB), Λιθουανία (WOP), Ιταλία (Stellantis Fiat), και Ρουμανία (Alba Julia), με συνολικό προϋπολογισμό 21,2 εκατ. Ευρώ, είναι ένα Εμβληματικό Έργο το οποίο θα αναπτύξει και κατασκευάσει στην Θεσσαλονίκη την πρώτη στον κόσμο Μονάδα Παραγωγής Εκτυπωμένων Οργανικών Φωτοβολταϊκών 3ης Γενιάς για ενσωμάτωση σε Κτίρια και Θερμοκήπια (Agrivoltaics).
Το Flex2Energy είναι το έργο που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ για να σηματοδοτήσει το Μέλλον της Ευρώπης για την Παραγωγή Πράσινης Ενέργειας και Ενεργειακά Αυτόνομων Κτιρίων, και για την Δημιουργία της Πράσινης Βιομηχανίας.
Από τη δράση αυτή θα προκύψουν άμεσα εκατοντάδες θέσεις εργασίας εξειδικευμένων υψηλά αμειβόμενων επαγγελματιών, στελεχών, και επιστημόνων, ενώ θα κάνει τη χώρα μας κέντρο της Ενεργειακής Παραγωγής της Ευρώπης, δημιουργώντας μια σειρά καινοτόμων προϊόντων με εφαρμογές στην Πράσινη Ενέργεια, την Ηλεκτρονική, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, την Ιατρική, τη Γεωργία, κτλ.
Το έργο COPE–Nano
Το έργο COPE–Nano (Centre of Excellence for Organic, Printed Electronics & Nano–Technologies, HORIZON–WIDERA-2022-ACCESS-01), συντονίζεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN – ΑΠΘ, με συμμετέχοντες φορείς Διεθνούς Αριστείας όπως το University of Cambridge και University of Bordeaux και με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. Ευρώ (15 εκατ. Ευρώ από ΕΕ, 15 εκατ. Ευρώ από Συμπληρωματική Χρηματοδότηση της Ελλάδος). Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, το οποίο θα επεκτείνει το διεθνώς αναγνωρισμένο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και θα το εξελίξει σε ένα Αυτόνομο και Βιώσιμο Κέντρο Αριστείας στη Θεσσαλονίκη το οποίο θα ηγηθεί στην ΕΕ στον τομέα της βασικής, εφαρμοσμένης και βιομηχανικής έρευνας στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της Νανοτεχνολογίας.
Το COPE–Nano θα αποτελέσει έναν σύγχρονο φορέα Αριστείας, Εκπαίδευσης και Έρευνας στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες εξελίσσοντας την έρευνα στη Νανοτεχνολογία και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά, δημιουργώντας τη νέα γενιά επιστημόνων, επαγγελματιών και νεοφυών εταιρειών και πετυχαίνοντας το Brain Gain που αποτελεί τον μεγαλύτερο στόχο για την επιστροφή του εξειδικευμένου και επιστημονικού δυναμικού που ζει στο εξωτερικό.